Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
19.03.2015. u 12:00

Koliko ima smisla da ljevica prosvjeduje protiv neke središnje banke? Za Marxa su takve banke – uvjet socijalizma

Bar jednom godišnje iz Frankfurta gledamo slike paljevina i destrukcije u organizaciji radikalne ljevice. Razlog tomu je što se u Frankfurtu nalazi sjedište Europske središnje banke (ECB). Sada je povod prosvjedima bilo otvaranje nove zgrade ECB-a. Prosvjedi su vrlo brzo postali nasilni, uz paljenje policijskih automobila, gađanje policajaca kamenjem i zapaljivim napravama – što je također redovita situacija kada prosvjeduje ljevica.

Koliko uopće ima smisla da ljevica prosvjeduje protiv neke središnje banke, dovoljno govori okolnost da je Karl Marx u „Komunističkom manifestu“ osnivanje središnjih banaka smatrao neophodnim uvjetom uspostavljanja socijalizma. Ljevica bi ovim povodom trebala slaviti, zar ne? Mediji će i ovaj put slike nasilja s frankfurtskih ulica prenijeti kao senzacionalnu vijest, mnogima će ta vijest raspaliti revolucionarnu imaginaciju, mnogi će pomisliti da smo na pragu europske revolucije. No, ništa od toga. To je samo “wishfull thinking”. Ovi, toliko puta opetovani, nasilni prosvjedi ljevice, naprotiv, dokaz su da je sve u redu. Nasilje i paljenje nikad nisu izraz snage, nego slabosti, očaja i bezidejnosti. Slabosti, očaja i bezidejnosti europske ljevice. Prosvjednici kažu da žele izraziti solidarnost s grčkim narodom i njegovim radikalno-lijevim rukovodstvom. Možda u ovoj vezi ima i nešto više? Dosad nam je bilo jasno da je grčka revolucionarna vlada u problemu. Možda ovi prosvjedi svjedoče da je revolucionarni antiklimaks zahvatio i cjelokupnu europsku ljevicu? I to bi bilo sasvim u redu.

>> Neredi u Frankfurtu! Prosvjednici zapalili automobile, 80-ak policajaca ozlijeđeno

Komentara 20

CI
cicibela
15:04 19.03.2015.

U robovlasništvu, u kakvom se sada nalazimo, nema ni ljevice, ni desnice. Imamo šačicu oligarha i njihovih korporacija, koje putem financijskog sustava porobljavaju nacionalne države i građane kao pojedince. Počnite stvari nazivati pravim imenom.

NE
neboiznadzagreba
13:35 19.03.2015.

Još jedan pamflet VL-a , novina za koje ne možemo reći ni da su lijeve , ni da su desne ,ali da su bezidejne , svakako .Bez ulaženja u uzroke i posljedice , ozbiljne analize ljevice koja ne postoji kao istinska ljevica , jer stranke čija imena sugeriraju lijevu opredijeljenost nisu ni lijeve ni socijalne , autor nam podastire jeftinu , posprdnu propagandu .Stranke koje bi po programu i imenima koje nose , trebale žestoko zastupati lijevu ideju , to ne čine , radije se kite pripadnosti centru koji je toliko zagušen da lijevim i desnim " centrašima " da ni sam ne predstavlja ništa , a nehtijenje tih deklarativno lijevih stranaka da djeluju u korist obespravljenih , na ulice dovodi radikalnu ljevicu , odnosno mlade , gnjevne i politički nekorektne , jedine koji imaju ludosti viknuti da nešto ne štima .

UN
unbekant
07:27 20.03.2015.

to ni je "ocajnicki"potez ljevice u Njemackoj,to je izraz nezadovoljsta Njemackog naroda,koji se pokusava oduprjeti bankarskim lopovima.koji sve vise i vise pljackaju Njemcki radisni narod.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije