Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nađimo nestale

'Našeg sina kadeta netko je namamio u stupicu i oteo s broda'

'marioboko03_nnn_unu_210713'
Foto: ''
1/8
22.07.2013.
u 13:12

Policija u Singapuru nije mogla pregledati mladićev mobitel jer nije znala PIN, a nadzorne kamere na brodu postoje – ali godinama ne rade!

Željno iščekivane vijesti i izvješće veleposlanika RH u Jakarti Željka Čimbure nije obitelji 24-godišnjeg pomorca Marija Boke dalo odgovor na pitanje što se to dogodilo s njihovim sinom prije nešto više od mjesec dana, 13. lipnja, kada je nestao s broda “Atlas” japanske brodarske kompanije NYK, i to samo nekoliko milja prije ulaska u singapursku luku. Nakon što je, nezadovoljna informacijama koje su do njih dolazile na kapaljku, obitelj mladića iz solinskog naselja Sveti Kajo uz pomoć prijateljice i susjede odaslala pisma predsjedniku Ivi Josipoviću, premijeru Zoranu Milanoviću te ministrici Vesni Pusić, veleposlanik Čimbur 10. i 11. srpnja boravio je u Singapuru gdje se, navodi on u izvješću, neslužbeno sastao sa Suryom Dinatom, ovlaštenim lučkim pilotom u singapurskoj luci koji je vodio brod NYK Atlas u vrijeme priprema i pristajanja u luku.

Dobra vidljivost, mirna noć

U trenutku kada je Boko, inače kadet na brodu, nestao s “Atlasa” brod se, prema riječima Dinata, nalazio u malezijskim vodama. Vidljivost je taj dan na moru bila dobra, a kada je negdje oko jedan sat poslije ponoći “Atlas” konačno bio privezana u singapurskoj luci, Dinato se ukrcao na njega. U međuvremenu, posada broda otkrila je da kadeta Boke nema. Lučki kapetan pregledao je mladićevu kabinu, no nije našao tragove koji bi upućivali na otmicu, premda su roditelji Nevenka i Jakov Boko uvjereni da je otet.

Naime, posljednja vijest koju obitelj ima jest ta da se Mario Boko iz nerazjašnjenih razloga neposredno prije nestanka nalazio na palubi B. Onamo nikada nije išao niti je iz bilo kojeg razloga ondje trebao biti. Upravo zato obitelj nagađa da ga je možda netko namamio da ode onamo. Član posade, Filipinac Balsamo Philip vidio je Boku da oko 21 sat izlazi na tu palubu, no kaže da nije primijetio ništa neobično. Tri sata prije Boko je nakon večere šetao palubom s pripravnikom iz Bjelovara Darijem Crnkovićem za kojega je u istrazi u Hrvatskoj, a koju vodi PU splitsko-dalmatinska, utvrđeno da nema nikakve veze s Marijevim nestankom. Čimbura navodi da su ispitana osmorica članove posade, ali kako nije bilo indicija da je Boko otet, policija je odlučila da neće ispitivati ostale, niti bilo koga podvrgnuti poligrafskom testiranju. Osim otmice, odmah su isključili i gusarski napad. Koliko god to u današnje vrijeme zvučalo nemoguće, policija tvrdi da nije mogla otključati mobitel nestalog pomorca jer nisu znali lozinku! Pregledano je i Marijevo računalo, no ništa korisnoga nije pronađeno.

Sve prijavili na vrijeme

Veleposlanik Čimbura sastao se i s predstavnicima brodarske kompanije NYK od kojih je doznao da kamere, iako postoje na “Atlasu”, godinama nisu u funkciji. Brodari su ga uvjeravali, navodi on u izvješću, da ni u kojem slučaju ne prikrivaju istinu. Opovrgnuli su sumnje obitelji da je Marijev nestanak prijavljen nekoliko sati nakon što se otkrilo da ga nema. Naime, predstavnici kompanije kažu da se s prijavom kapetanu malo kasnilo jer je drugi časnik mislio da se Boko, jer je zbog svoje marljivosti bio nagrađen mogućnošću prijevremenog odlaska kući, u kabini pakira za odlazak u Hrvatsku. Unatoč uvjeravanjima da ničeg sumnjivog u nestanku Marija Boke nema, pomorčeva obitelj u to ne vjeruje. Odlučni su u tome da idu dalje i doznaju što se dogodilo njihovu Mariju i stoga od države traže da im u tome pomogne.

>> Sve o akciji Večernjeg lista "Nađimo nestale" čitajte u našem specijalu

>> Četiri godine nakon Josipova nestanka ubio se njegov mlađi brat

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije