Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izvoze u SAD, Libiju...

Naše peraje hit su u svijetu

Zagreb: Subcraft radionica ronilačke opreme
Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL
1/8
25.09.2019.
u 11:00

– Naše peraje nose vrhunski ronioci, svjetski prvaci, ali i obični rekreativci. Evo, primjerice, Lidija Lijić osvojila je u perajama Subcraft zlatnu medalju u ronjenju na dah na svjetskoj razini – kaže Daniel Pintarić

Za perajama, ronilačkim odijelima i podvodnim puškama koje u maloj radionici u Palmotićevoj proizvodi Daniel Pintarić s dvojicom kolega, Markom Miškovićem i Vanjom Pelešom, luduju u cijelome svijetu. SAD, Japan, Libija, Španjolska samo su neke od 15 zemalja s kojima posluje tvrtka Subcraft, a godišnje proizvedu više od 400 peraja, jednako toliko odijela te desetak puški. U biznisu su pet godina, a brzo su stekli međunarodnu prepoznatljivost.

– Naše peraje nose vrhunski ronioci, svjetski prvaci, ali i obični rekreativci. Evo, primjerice, Lidija Lijić osvojila je u perajama Subcraft zlatnu medalju u ronjenju na dah na svjetskoj razini – govori Pintarić. Prednost im je, objašnjava, to što za izradu koriste najkvalitetniji karbon u kombinaciji s nanotehnologijom. Veliki su hit high-tech peraje GNP Nanotechnology koje se tehnikom vakuumske infuzije rade od AAA Toray karbona iz Japana visoke gustoće tkanja.

Zagreb: Subcraft radionica ronilačke opreme
1/8

Osam slojeva karbona u vakuumskoj infuziji ispunjavamo epoksidnom smolom. Nakon što se smola stegne, režemo ploče CNC uređajem, a zatim u peć na takozvani post-curing proces. Na kraju se tiska logo, lijepe rubnjaci i pakira za kupca – detaljizira D. Pintarić proizvodnju ovih peraja koje su sa svojih 180 grama najlakše na svijetu, što je važno, dodaje, jer su tako žešće, a ronilac brži.

– Kvalitetna peraja bitna je za maksimalnu iskoristivost energije pri plivanju. Važno je da se što više energije koju ronilac uloži u zamahivanje perajom, vrati kao potisak. Što je manji gubitak te energije, troši se manje zraka, a kod ronjenja na dah, zrak je sve. Ostajete dulje pod vodom, ali i ronite dublje – objašnjava Pintarić. Odijela koja proizvode krojena su tako da maksimalno zadržavaju tjelesnu toplinu, pa čak i ako je osoba pod vodom pet ili šest sati. Za svaki je proizvod, ističe Pintarić, zaslužna ponajprije ljubav prema ronjenju. Strastveni je ronilac od djetinjstva i zato posao doživljava kao hobi kojim zarađuje.

– Veoma sam ponosan kad čujem da je netko u našim perajama plivao s velikom bijelom psinom od sedam metara ili u našem odjelu na dnu mora pronašao blago. Naravno, tu su i natjecatelji u ronjenju koji su u svjetskom vrhu, a posebno je zadovoljstvo kad pritom koriste opremu Subcraft – govori Pintarić. A s obzirom na to da gotovo cijela proizvodnja ide u inozemstvo, nemoguće je bilo ne pitati ga namjerava li preseliti tvrtku.

Nikad. Ovdje sam se rodio i stvorio svoj život, ovdje ću i ostati – poručuje Pintarić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije