Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Globalni fenomen

NASA: Posljedice El Nina mogle bi biti jednako pogubne kao 1998.

Poplave
Foto: Hina
30.12.2015.
u 13:33

Fenomen nastaje zbog promjena u pravcu vjetrova i temeprature vode u Tihom oceanu

Američka svemirska agencija NASA upozorila je da bi posljedice ovogodišnjeg El Nina mogle biti jednako pogubne kao 1998. - najsnažnije evidentirane dosad.

El Nino, globalni atmosfersko-oceanski fenomen koji nastaje usred fluktuacija pravaca vjetrova i temperature vode u tropskome dijelu Tihog oceana, često za sobom ostavljajući pustoš, smatra se odgovornim za ovogodišnje ekstremne vremenske nepogode.

Fenomen, koji se događa svakih dvije do sedam godina, vrhunac doseže u njezinu drugom dijelu, a ponekad se protegne i do proljeća predstojeće godine te može potrajati i 12 mjeseci.

Ovogodišnji El Nino povezuje se s poplavama i s neuobičajeno toplim vremenom na sjevernoj Zemljinoj polutki. U Paragvaju, Argentini, Urugvaju i u Brazilu zabilježene su najveće poplave u posljednjih 50 godina zbog kojih je domove bilo prisiljeno napustiti više od 150.000 stanovnika.

S obzirom na nastavak sušnog razdoblja i poplava, razmjeri daljnjih potencijalno nepovoljnih vremenskih uvjeta zabrinjavaju zaposlenike humanitarnih organizacija.

U Africi je s nestašicom hrane suočen 31 milijun stanovnika, što je značajno povećanje u odnosu na prošlu godinu.

Agencija Oxfam strahuje da bi nastavak djelovanja El Nina i tijekom 2016. mogao otežati već teško stanje u ratom i sukobima zahvaćenoj Siriji, Južnom Sudanu i u Jemenu.

Smatraju da bi se vrhunac nestašice hrane u južnome dijelu Afrike mogao dogoditi u veljači, a vlasti Malavija strahuju da će oko tri milijuna ljudi trebati humanitarnu pomoć i prije ožujka.

Znanstvenici misle da je El Nino odgovoran za velike poplave koje su pogodile sjeverne dijelove Velike Britanije, kao i za temperature više od prosjeka za ovo doba godine u mnogim dijelovima Europe i Sjedinjenih Država. Ondje su skijališta ostala bez snijega uobičajenog za ovo doba godine, a cvijeće poput narcisa procvalo je nekoliko mjeseci ranije nego što se očekuje.

>> Grafički prikazan porast svemirskog otpada u orbiti

Komentara 2

Avatar Ada
Ada
08:32 31.12.2015.

Što reći? U Gorskom kotaru cvjetaju tratinčice.

RT
ribaric.tomislav
16:29 30.12.2015.

odgovorni su Ameri,kina,indija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije