Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NASA-in satelit

NASA napokon otkrila: UARS pao u Tihi ocean

UARS
AFP/PIXSELL
24.09.2011.
u 09:15

Unatoč informacijama da je satelit pao na područje Kanade, ipak je završio u vodi.

Satelit za istraživanje gornje atmosfere (UARS) pao je u Tihi ocean daleko od američke obale u subotu između 5:23 i 7:09 sati, izvijestila je NASA. Međutim, točno mjesto i vrijeme pada još uvijek nisu utvrđeni.

Prije NASA-ine objave pojavile su s neke neslužbe informacije o mjestu pada. Reuters je izvijestio kako su krhotine pale na područje Kanade. Na društvenoj mreži Twitter pojavile su se informacije da su krhotine satelita pale na Okotoks, gradić južno od Calgaryja na zapadu Kanade.

Iako je prema izvještajima veći dio satelita veličine autobusa izgorio prilikom ulaska u atmosferu, 26 dijelova teških oko 500 kilograma preživjelo je i palo na zemlju. Prema NASA-inim proračunima, vjerojatnost da će satelit nekoga pogoditi bila je 1:3200.

Satelit vrijedan 750 milijuna dolara u svemir je lansiran 1991. godine, a isključen je 2005. Zadaća mu je bila mjerenje koncentracije ozona i drugih kemijskih spojeva u ozonskom omotaču, brzine vjetra, temperaturu u stratosferi te energiju koju Zemlja prima od Sunca.

Iako velik i težak, UARS djeluje maleno u usporedbi sa 75 tona teškom NASA-inom svemirskom postajom Skylab, koja je 1979. godine doživjela sličnu sudbinu - srušila se u Indijski ocean i australsku pustinju. 135 tona težak Mir, posljednja ruska svemirska postaja, u atmosferu se vratio 2001. godine. No, njegova je putanja bila kontrolirana tako da se bez problema "spustio" u Tihi ocean.

>>Uskoro pada njemački ROSAT, opasnost mnogo veća

Ključne riječi

Komentara 8

OB
-obrisani-
10:15 24.09.2011.

Evo ovaj je pao na zemlju,a koliko je jos tog smeca u orbitu koje luta to niko ne zna.

Avatar Sor@n
Sor@n
11:09 24.09.2011.

Ovaj očito uzjašio konja pa na mars.

UK
Ugo Kajvez
11:05 25.09.2011.

Zašto NASA propada? ... možda je odgovor na youtube-u ..... . SR 13d March 31, 2010, NASA and Big Banks

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije