Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Braća Goran i Antonio Ferbežan proizvode medovinu s 13% alkohola

Naša medovina popravlja krvnu sliku i usporava starenje organizma

Foto: Pčelarstvo Ferbežar
1/2
09.04.2021.
u 12:59

Za bačvu od 500 litara medovine treba 250 kilograma meda, a najbolja je kombinacija meda od lipe, suncokreta i cvjetnog meda

Od prvoga dana, kada je prije desetak godina pokrenuo svoj OPG za proizvodnju meda, Vinkovčanin Goran Ferbežar uvijek je razmišljao o novim proizvodima koje će ponuditi tržištu. Tako je usporedo s povećanjem broja košnica radio i na stvaranju novih vrsta meda, ali i drugih proizvoda kojima je temelj med.

Kako dodatno oplemeniti med?

Prije pet godina Ferbežar je počeo izrađivati replike posude Orion od pčelinjeg voska, sa svim simbolima koji označavaju sazviježđa na noćnom nebu iznad Vinkovaca. Sada je otišao korak dalje i zajedno s bratom Antonijem započeo proizvodnju vina od meda ili medovine. Govoreći o svome novome proizvodu, kaže kako je od početka razmišljao kako oplemeniti med koji je sam po sebi vrhunski proizvod te da je poslije istraživanja i razmišljanja izbor pao na medovinu.

– Počeli smo istraživati, pretraživati literaturu, pronalazili smo i ljude koji se s time bave. Uvidjeli smo i da je proizvođača medovine u Hrvatskoj jako malo i taj se proizvod sve više isticao kao idealna novost – kaže Goran Ferbežar. Ubrzo su braća na starinski način počela raditi kućne ture medovine, i to u galonima i bez kontroliranih uvjeta. Počeli su eksperimentirati i tražiti najbolji recept koji će ponuditi tržištu. Puno toga je i proliveno dok se nije došlo do zadovoljavajuće recepture koju sada koriste za svoju medovinu.

– Za bačvu od 500 litara medovine potrebno je oko 250 kilograma meda, ovisno o krajnjem proizvodu. Baza nam je voda uz tri vrste meda, i to meda od lipe, suncokreta i cvjetnog. Na to dodajemo kulture selekcioniranih vinskih kvasaca. Primarna fermentacija ovisi o kvascu, a traje oko dva mjeseca i nakon ta dva mjeseca idemo na bistrenje i odležavanje u bačvama. Sve se radi u kontroliranim uvjetima, što je iznimno važno – pojašnjava ukratko postupak brat Antonio.

Rezultat toga je medovina specifičnog i osebujnog okusa, nešto između vina i medice. Medovina OPG-a Ferbežar je vrlo ukusna i osvježavajuća, a sadrži oko 13 posto alkohola. Po riječima braće Ferbežar, medovina popravlja krvnu sliku, okrepljuje, poboljšava apetit i usporava starenje organizma, a uz to je dobra uz sireve, roštilj i mesna jela. Najbolja je kada se pije ohlađena na 8 do 10 stupnjeva. Tako proizvedena medovina pakira se u tamne butelje od 0,5 litara koje ukrašava etiketa s oznakom brenda izrađena tehnologijom zlatotiska.

– Došli smo do toga da sada imamo godišnji kapacitet od 6000 butelja. Međutim, imamo i mogućnost proširenja proizvodnje jer smo zahvaljujući EU fondovima izgradili i dodatnu halu prilagođenu svim standardima. Želja nam je da medovina postane naš glavni finalni proizvod, uz zadržavanje proizvodnje meda – ističu Ferbežari.

Mederija za turiste u Vinkovcima

Iako se radi o novom proizvodu, medovina iz Vinkovaca već se prodaje širom Hrvatske. Oni koji žele, uz prethodnu najavu, medovinu OPG-a Febežar mogu kušati i u njihovoj mederiji, a njome su, kako kažu, zaokružili proizvodnju i ponudu počevši od vrcanja meda, proizvodnje vina pa sve do ponude za turiste i građane u kušaonici meda i medovine. Smatraju kako bi njihova mederija mogla postati i jedan od novih turističkih proizvoda Vinkovaca.

– Medovina je kod nas relativno novo piće i na tržištu je nema puno. Međutim, ona se smatra jednim od najstarijih alkoholnih pića na svijetu uopće. Prvi nalazi medovine datiraju još od 7000 godina prije Krista. Tijekom stoljeća medovina se pila na dvorovima, a voljele su je mnoge poznate osobe poput Shakespearea, Aristotela, Vikinga, rimskih careva… – kaže Antonio Ferbežar.

Inače, počeci OPG-a Ferbežar datiraju od prije deset godina kada je Goran svoju ljubav prema prirodi i pčelarstvu pretočio u OPG. Počeo je s dvije košnice da bi sada došao na oko 150 košnica. U njegovoj ponudi nalazi se više vrsta meda poput cvjetnog, bagrema, lipe, suncokreta, uljane repice, kestena i šumskog meda. Do epidemije koronavirusa u Vinkovcima je imao i prodavaonicu u kojoj je prodavao svoje proizvode. Epidemija je rezultirala zatvaranjem prodavaonice, ali zato sada svoje proizvode prodaje u nekim trgovačkim lancima, a dobar dio proda i na kućom pragu.

 

Rimac je "novi Elon Musk", Uzelac smislio MP3 player, a Hrvati su osmislili i SMS-parking!  Danas u 11 sati ne propustite ekskluzivnu konferenciju Hrvati koji danas mijenjaju svijet.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije