Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prvi od dva

NASA lansirala satelit koji će dati uvid u nastanak Mjeseca

nasa, mjesec, grail (1)
Foto: AFP/PIXSELL
1/3
01.01.2012.
u 12:11

Kako je nastao Mjesec? Zašto su mu bliža i dalja strana toliko različite? Grail-A i B približit će nas odgovorima na ta pitanja.

NASA je uspješno lansirala prvi od dva satelita za mjerenje u Mjesečevu orbitu, prenosi BBC. Sateliti su lansirani u rujnu u Cape Canaveralu, a Grail-A je počeo kružiti orbitom u subotu navečer, dok bi njegov blizanac Grail-B trebao bi isto učiniti u nedjelju.

Ova bi dva satelita zajedno trebala bilježiti mjerenja koja će znanstvenicima dati nove uvide u unutarnju strukturu Mjeseca, što će im pak pomoći da bolje razumiju način na koji je on nastao, te zašto su mu bliža i dalja strana tako različite.

- U novoj godini namjeravam razotkriti mjesečeve tajne i shvatiti kako su se Mjesec i Zemlja razvijali. S Grail-A-om uspješno postavljenim u orbitu jedan smo korak bliže postizanju tog cilja - rekla je glavna znanstvenica na projektu, Maria Zuber s MIT-a.

- Vjerujemo da se Mjesec oblikovao iz udara predmeta veličine Marsa u Zemlju, no ne razumijemo mnogo o tome kako se to dogodilo i kako se Mjesec ohladio nakon tog događaja - dodaje Zuber.

Sateliti će bilježiti male razlike u gravitaciji na različitim dijelovima Mjeseca, što je rezultat neravnomjerno raspoređene mase. Prvi će satelit prilikom kruženja ubrzavati i usporavati, a drugi će satelit, udaljen oko 100-200 kilometara od njega, to bilježiti. Usporedba gravitacijske karte s topografskim informacijama pomoći će u otkrivanju unutarnje strukture Mjeseca.

Misija satelita trajat će najmanje 82 dana, do početka lipnja. Prežive li sateliti Mjesečevu pomrčinu moći će obaviti i drugi dio misije tijekom druge polovice 2012. godine, ovaj put bliže površini Mjeseca kako bi se omogućilo detaljnije promatranje.

Ključne riječi

Komentara 3

OR
orisis
18:09 01.01.2012.

Prema najnovijoj New Age znanosti;Mjesec je shuplji a unutra ima pun kufer vanzemaljaca koji ponekad odu na izlete na Zemlju da se obezbijede kravljim utrobama i krvlju koza i ovaca za genetske eksperimente, kradu zhenama jajashca i obavljaju remont letechih tanjura u americhkim i meksichkim tajnim vojnim bazama a za uzvrat daju novu tehnologiju Iluminatima kako bi ovi za uzvrat opet lakshe kontrolirali ljude itd.

TO
Toni50
19:13 11.01.2012.

Jaki promatrači vidjeli su na zemlji i sa promatračima bojne otrove u Iraku, kako sada odjednom ovko pametno pogledaju i znaju kako je nastao mjesec. Tko mora neka im samo vjeruje !

SR
s☺r@n
07:53 12.01.2012.

NASA lansirala satelit koji će dati uvid u nastanak Mjeseca. Ma lažu, ne budite naivni ovo će imati sasvim drugu funkciju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije