Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOMEMORACIJA U JASENOVCU

Plenković: Ovo je prigoda da još jednom osudimo strahovite zločine ustaškog režima

Andrej Plenković
Foto: Josip Regović/Pixsell
1/4
20.04.2020.
u 19:04

Premijer Andrej Plenković kazao je danas za Večernji list kako će u povodu 75. obljetnice proboja iz ustaškog logora Jasenovac, kao i prošlih godina, odati počast svim nevinim žrtvama koncentracijskih logora, jer je „naša civilizacijska i ljudska obveza da ih nikada ne zaboravimo“

U  srijedu će se, po prvi puta nakon 2015. godine, na komemoraciji u Jasenovcu okupiti kopletan državni vrh zajedno s predstavnicima stradalnika logora.

Uz premijera Andreja Plenkovića, predsjednika države Zorana Milanovića i predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića u Jasenovac stižu zajedno i četiri predstavnika stradalnika logora i to predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske(SABH) Franjo Habulin, predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi te predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus.

Premijer Andrej Plenković kazao je danas za Večernji list kako će u povodu 75. obljetnice proboja iz ustaškog logora Jasenovac, kao i prošlih godina, odati počast svim nevinim žrtvama koncentracijskih logora, jer je „naša civilizacijska i ljudska obveza da ih nikada ne zaboravimo“.
 
– Zbog epidemije koronavirusa na ovogodišnjoj  komemoraciji morat ćemo voditi računa o posebnim okolnostima, ali ćemo jedinstveno, primjereno i dostojanstveno iskazati pijetet svakoj žrtvi – kazao je Plenković.

VIDEO Intervju s Andrejom Plenkovićem

To je, dodao je, i prigoda da, kao i na svim dosadašnjim  službenim komemoracijama u Jasenovcu, još jednom osudimo strahovite zločine totalitarnog i rasističkog ustaškog režima.

– Ove godine smo također obilježili 75. obljetnicu oslobođenja nacističkog logora Auschwitz-Birkenau, odakle smo poslali poruku da zajedno trebamo graditi društvo u kojemu će tolerancija i međusobno uvažavanje postati trajni zalog mira, kako se takvi zločini više nikada ne bi ponovili. Naša je trajna obveza prema žrtvama nacizma, fašizma i svih totalitarnih režima da se odupremo svim oblicima diskriminacije, mržnje i nasilja. Naša je dužnost da razvijamo tolerantno i demokratsko društvo uz puno poštovanje ljudskih i manjinskih prava, poštujući različitosti koje nas obogaćuju i njegujući kulturu sjećanja – kazao je Plenković.

Ključne riječi

Komentara 87

𝐇𝐂
𝐇𝐑.𝐂𝐑𝐎
19:48 20.04.2020.

I neka mi sada neko kaže da HDZ nije isto što i SDP, nameću dušmansku jasen-mitologiju Hrvatskom narodu

Avatar Žac Dubrava
Žac Dubrava
19:54 20.04.2020.

Za neke zabrana okupljanja ne važi. Vjerodostojno! Zanimljivo je da Hdzovci ovo ne komentiraju. Pogledaju i fiju, briši... Idemo ikbmibm, šipo, mario, karlodragec... krše se mjere, a vas nigdje. Opet anemija.

CR
croban1111
20:53 20.04.2020.

Sram te bilo, iako ti i takvi srama nemaju. Što je sa Bleirbugom? Fuj. Neće ti smetati grupno stiskanje sa Pupavcem, Stazićem, Kajtazijem, ali smeta ti desetak katolika Hrvata u Crkvi, koji usput budi rećeno poštuju naputke civilnog stožera. Onaj tko glasa za tvoju partiju ne da je isti kao i ti, gori je od tebe 3 puta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije