Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Umirovljenje

NASA-in raketoplan Atlantis posljednji put sletio na Zemlju

atlantis (1)
Foto: Reuters/Pixsell
1/3
21.07.2011.
u 11:41

Nakon Discoveryja i Endeavoura, Atlantis je treći shuttle koji odlazi u zasluženu mirovinu.

NASA-in raketoplan Atlantis posljednji je put sletio na Zemlju i tako okončao svoj tridesetogodišnji radni vijek. Dogodilo se to u 6 sati po lokalnom vremenu u floridskom centru Kennedy Space ispred kojeg se, unatoč lošem vremenu, okupio velik broj znatiželjnika. Umirovljenje kultnog shuttlea naredila je američka vlada s ciljem smanjenja visokih troškova njegova održavanja.

Nakon Discoveryja i Endeavoura, Atlantis je treći shuttle koji odlazi u zasluženu mirovinu.

Za financiranje prijevoza astronauta do Međunarodne svemirske stanice NASA će se ubuduće obraćati privatnom sektoru. Izrazili su nadu da će u idućim godinama imati velik broj komercijalno isplativih misija. Ipak, takvi letovi neće biti mogući još četiri godine pa će se NASA za to vrijeme oslanjati na ruske kapsule.

Ključne riječi

Komentara 50

TO
Toni50
13:51 21.07.2011.

NASA-in raketoplan Atlantis posljednji put sletio na Zemlju i doneo smeče sa putanje i završio posao ..

GL
Glista
17:39 21.07.2011.

Prelaze na ruske letjelice kratkorocno. Ameri imaju najmanje 6 novih letjelica ( 2 raketoplana i 4 kapsule) koji ce do 2015 promijeniti nacin na koji istrazujemo svemir. Ja se osobno radujem sto cu dozivjeti slijetanje na Mars sa posadom, a letjelica koja to prva ucini imat ce samo Americku zastavu.

BA
Barts
11:51 21.07.2011.

Prelaze na ruske rakete nosace za nisku orbitu ,jer im je tako jeftinije.2 nescrece sa satlom govore da je program ipak bio neisplativ .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije