Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kreće u misiju!

NASA ima novu 'igračku': Upoznajte solarnog Grovera!

NASA Grover
NASA
02.05.2013.
u 21:57

Rover nazvan Grover, na Grenlandu će skupljati informacije o ledenjacima kako bi lakše shvatili kako nastaju i kako brzo bi se mogli otopiti.

Najnoviji rover američke svemirske agencije NASA neće, kao što su mnogi očekivali, neće krenuti u istraživanje nekog dalekog planeta, nego će ga poslati u skupljanje podataka na Grenlandu, piše Space.

Rover nazvan Grover, na Grenlandu će skupljati informacije o ledenjacima kako bi lakše shvatili kako nastaju i kako brzo bi se mogli otopiti. Poluautomatski Grover kojega pokreće solarni pogon će u petak početi svoju prvu misiju koja će trajati do 8. lipnja. Timovi studenata su ga razvijala 2010. i 2011. godine u ljetnim kampovima u Svemirskom centru Goddard u Marylandu. Grover je visok 1,8 metara i težak 360 kilograma, a opremljen je radarom koji će u ledenjak slati radio-valove, a povratni signal će otkrivati karakteristike snijega i leda.

- Mislimo da je stvarno moćan - kazao je student Gabrijel Trisca koji je radio na softwareu Grovera te dodao kako će robotom moći upravljati iz bilo kojeg dijela svijeta, neovisno o tome gdje se nalazi. Grover bi trebao poslati ključne podatke za razumijevanje akumuliranja snijega na Grenlandu.

Istraživači će moći usporediti godišnju akumulaciju sa količinom leda koja se \"izgubi\" u moru svake godine te otkriti koja količina se izgubi u topljenju i koliko led sa Grenlanda doprinosi u povišenju morske razine.

>>Pogledajte u oko jurećeg uragana na Saturnu

>>Pogledajte kako je NASA \'ugurala\' tri godine Sunca u tri minute

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije