Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
roditelji preklinju:

'Naša bolesna djeca drugdje neće preživjeti, ne selite ih iz Stančića!'

stančić,mentalno retardirane osobe (1)
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/9
Autori: Romana Kovačević Barišić, Sonja Hoffman
22.12.2012.
u 15:11

Promjena ugođaja u teških bolesnika izaziva agresiju i autoagresiju. Jedan si je iščupao debelo crijevo i završio u Vrapču

Unezvijeren zbog promjene okoline nakon što su ga, nedavno, iz Stančića preselili u privatnu stambenu zajednicu, vlastitim si je rukama iščupao debelo crijevo i završio u Vrapču. Iz Vrapča ipak nije vraćen u stambenu zajednicu, već u Centar za rehabilitaciju Stančić, jedini dom koji poznaje, a odakle su tog 32-godišnjeg mladića s licem šesnaestogodišnjaka preselili u sklopu plana deinstitucionalizacije osoba s mentalnom retardacijom, kakav diktira Europska komisija.

Krikovi i trakice

– Imaš ključ? – pitao je redom sve na hodniku, zavlačeći ruku i u torbu novinarke. Na kraju istog hodnika licem prema vratima stajao je do poda svinut muškarac, bezizražajnog lica, s pelenom za inkontinenciju i poderanom majicom na sebi. Slijep je, gluh, nijem i autističan.

– Odmah trga svu odjeću sa sebe u trakice i mota ih oko ruke. Vidite! – rekao je njegovatelj na muškom odjelu teške mentalne retardacije Stančića, pokazujući role tkanine oko mladićeva zapešća.

– To je jedina tkanina koju podnosi na sebi, dodao je, dok se mladić povukao na krevet u svoj sobičak. U susjednoj sobi sestra je kitila bor na stolu. Oko nje su sjedili i u prazno piljili nezainteresirani štićenici, dok se jedan za to vrijeme samozadovoljavao.

– A tako je to. Ovo je odjel na kojem su agresivni i autoagresivni štićenici – komentirala je sestra.

Dok su nas čekali, na ženskom odjelu, nakratko su u sobu za izolaciju zaključali Anku, autoagresivnu štićenicu koja ima fiksaciju na stroj za pranje rublja i koja, uhvati li priliku da kroz otključana vrata šmugne, odlazi u praonicu rublja i ulazi u bubnjeve.

– Anka je dobra cura – tepala joj je sestra mazeći je poput bebe nakon što ju je pustila iz sobe, dok je štićenica, unatoč nježnosti, vukla na svoju stranu ispuštajući krikove.

U Stančić smo došli na poziv roditelja čija su djeca ondje smještena, a koje je uznemirila najava iz Ministarstva socijalne politike o planu deinstitucionalizacije centra, njegovu zatvaranju i glasinama o pretvaranju te park-šume, bivšeg imanja grofova Drašković, u neki profitabilniji sadržaj, a spominjali su se i golf-tereni.

– Ovo je drugi pokušaj iseljenja Centra, a iza svega stoje privatni interesi – tvrdi Josip Špišić, čiji 16-godišnji sin živi u Stančiću.

– Potrošeno je dva milijuna kuna u projekt gradnje malih stanova u sklopu Stančića, dobivena je lokacijska dozvola, a sada štićenike žele premjestiti u stanove koje po Zagrebu i okolici unajmljuje neka udruga. Ovdje naša djeca imaju 24-satnu svu moguću skrb, od liječnika, medicinske sestre, njegovatelja, defektologa, psihologa, fizikalnu terapiju, muzikoterapiju, logopeda, sanitetom ih voze u bolnicu kad treba, imaju redovite radne terapije i radionice. A kakvu bi njegu imali u tim stambenim jedinicama, gdje je po jedna osoba, bez ikakve kvalifikacije, na njih šest, vrlo je upitno – ispričao nam je Špišić i objasnio da Ministarstvo po štićeniku u Stančiću izdvaja 8500 kuna mjesečno, a kada ih preuzme udruga, izdvaja pet.

– Dalibora sam smjestila ovdje nakon teške borbe. Kad mi je neurologinja to prvi put sugerirala, uvrijedila me i odbili smo. Međutim, kako je Dalibor rastao, bilo je sve teže. Uza nj treba biti 24 sata, česti su i teški epileptički napadi – govori Biserka Iličić o najtežoj odluci svog života. Što će biti, pitaju se, s njihovom djecom kad oni sami jednom umru.

– Hoće li se ponoviti Milano, gdje su nedavno preseljeni štićenici na kraju ostali prepušteni sami sebi, pa su ih policija i vojnici skupljali po parkovima i ulicama, one koji su preživjeli – pita mjerodavne Špišić.

Prerezala si vene

Da briga roditelja nije bezrazložna, govori i iskustvo dr. Gorana Bedalova iz KB-a Dubrava.

– Iz privatnog smještaja na promjenu katetera nedavno je došao štićenik kojemu smo u nalaz upisali opasku o izrazito lošem higijenskom stanju. Nakon nekoliko dana doveli su ga jednako zapuštenog – kaže.

Iz Stančića pak, ističe, štićenici uvijek dolaze čisti i uredni. I štićenike Centra s lakšim teškoćama u razvoju vijest o mogućem preseljenju je uznemirila. Žena kojoj je to dom već 40 godina popila je šampon i prerezala vene. Kad smo je pitali zašto, ljutito je odmahnula rukom:

– Poslat ću ja njih nekam, samo neka nas probaju preseliti!

>> Štićenici Centra Stančić radili na obiteljskoj farmi

Komentara 8

OB
-obrisani-
15:28 22.12.2012.

I kada bi ministarka Opačić boravila među ove retardirane, zauzimala bi isti stav kao i do sada. Za takve ona nema osjećaja kao ni cijelo društvo. Za one koji brinu o njima, teško je bilo što reći, osim da na račun njih oni su zbrinuti i u materijalnom smislu. Takvi će se teško pobuniti, takvi će teško dobiti mogućnost iznošenja istine, kao što je to do nedavno bio slučaj onih bezdušnika koji nisu brinuli o psihički oboljelima. O njihovoj sudbini ništa se više ne piše. Najvažnije da je o njima brinula Opačićka, čija je socijala i podmirivala troškove i smještaja sa prehranom, a oni bili izgladnjivani. To je strava u našem društvu, a ovo me na to podsjeća. Koliko među takvim retardiranim osobama ima odbačenih, o kojima nitko ne brine, ali na konto njih dobiva. Koliko ima onih kojima nije mjesto u državnim ustanovama, ali zahvaljujući korupciji su baš tamo smješteni. Imovina koja ih pripada prebačena je na skrbnike, te iako su trebali biti situirani prikazani su kao siromasi. O tome se ne piše.

GR
građevinac
15:38 22.12.2012.

naši političari dragi su opet pokazali kakva su gospoda... zasto bi sebi smanjili plaće kada mogu ustedjeti na osobama koje same sebi ne mogu zaraditi... pa ovog nije bilo ni dok je HDZ bio na vlasti!

TO
tomokaro
15:25 22.12.2012.

Molim da se rasele "retardirani političari" od kojih nikakove koristi već 20 godina samo štete , pazi !!!! Oni bi ovu djecu raselili zbog štedne.Pa neka se( svakom saborskom zastupniku i svakom gradonačelniku i svakom pročelniku i svakom voditelju i svakom organizatoru i svakom koordinatoru...to su sve izmišljena mjesta samo zbog plaće) oduzme od plaće 20% i riješen je problem ali malo sutra će oni pristati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije