Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LUKA ČIČIN-ŠAIN

Naš znanstvenik javio se iz Njemačke i objasnio zašto je Merkel odustala od lockdowna: 'Lijepo da se ispričala'

Foto: Privatna arhiva/Pixsell
1/5
24.03.2021.
u 20:20

Naš ugledni znanstvenik itekako je upućen u situaciju u Njemačkoj

Njemačka kancelarka Angela Merkel povukla je odluku o dodatnim ograničenjima koja su trebala biti uvedena za Uskrs nakon oštrih kritika te odluke, doznaje se danas od sudionika sastanka njemačke kancelarke i pokrajinskih premijera.

Merkel je sudionicima izvanredno zakazanog sastanka kazala da se neće primijeniti sporazum koji su ona i premijeri postigli u utorak rano ujutro o mjerama koje bi trebale vrijediti za Uskrs, a po kojima je većina trgovina trebala biti zatvorena, a broj ljudi na obiteljskim susretanjima dodatno ograničen.

Kritike kojima je dočekan taj dogovor od prije dva dana odnosile su se ponajprije na to da su, unatoč maratonskim razgovorima kancelarke i pokrajinskih premijera, ključni elementi sporazuma zapravo ostali nejasni. 

Njemački predstavnici industrije ustvrdili su da im je nejasno što mjere o uskrsnom zatvaranju zapravo znače u praksi.

"Riječ je o mojoj pogreški", rekla je Merkel, a prenose njemački mediji pozivajući se na dobro upućene izvore. 

Za komentar smo se obratili  prof. dr. sc. Luki Čičin-Šainu, čija je uža specijalnost imunitet i kronične infekcije, a istraživanjem koronavirusa bavi se trenutačno u Njemačkoj u sklopu Centra za infektološka istraživanja Helmholtz.

Naš ugledni znanstvenik itekako je upućen u situaciju u Njemačkoj. 

"Mislim da je jasno da mjere ostaju na snazi, ali da je vlada odustala od petodnevnog mirovanja cjelokupnog društva jer nije bilo moguće pravno definirati radi li se o praznicima ili o nekoj drugoj formi. Je li zatvaranje dobrovoljno ili obavezno? Koga zahvaćaju obveze, a tko i dalje mora pružati esencijalne servise (bolnice, policija ili i neki dućani s neophodnim namirnicama? A ako da, onda  koji dućani?). Uz toliko nejasnoća, nije ni čudno da su se povukli, a svakako treba pozdraviti da se kancelarka ispričala", kaže Čičin-Šain. 

"U Njemačkoj je tendencija da se društvo postepeno otvara proteklih tjedana, a virusne brojke lagano su rasle već nekoliko tjedana. S jedne strane vlada osjeća pritisak glasne manjine koja razmišlja kratkoročno i želi maknuti mjere pa kud puklo da puklo, s druge strane bolnički odjeli se pune i zdravstveni sustav je pod sve većim opterećenjem", tvrdi Čičin-Šain.

Premda Angela Merkel razmišlja dugoročno i htjela bi uvesti lockdown dok se brojke ne smire na vrlo niskoj razini, mora privoljeti većinu premijera saveznih država da je podrže u toj odluci.

"Mnogi među njima su za otvaranje privrede bez odgađanja koje pravdaju stavom da uz pojačano antigensko testiranje možemo držati situaciju pod kontrolom. Da su u krivu, vidjeli smo razvojem situacije u proteklih nekoliko tjedana, ali to oni još nisu uvidjeli", kaže naš znanstvenik koji prebiva u Njemačkoj dodavši kako se može očekivati da će kao kompromis biti nastavljen nekakav srednji put. 

Napomenimo i to da je sve veće nezadovoljstvo njemačkih građana zbog strogih mjera, a vladajuća Merkelina Kršćansko-demokratska unija(CDU) bilježi snažan pad popularnosti uoči izbora predviđenih za rujan.

 

 

Komentara 41

Avatar Temida
Temida
21:03 24.03.2021.

Lockdown je fašizam maskiran u zaštitu prava na zdravlje. Što ustvari znači pravo na zdravlje? Pa slično kao i pravo na hranu. Potonje znači da vas drugi ne smiju spriječiti da si priskrbite hranu, a prvo da vas drugi ne smiju spriječiti da zaštitite vlastito zdravlje. Korona rizični su potpuno slobodni zaštititi vlastito zdravlje tako da ostanu doma, maskiraju se ili cijepe. Nitko ih dakle ne priječi da ostvare svoje pravo na zdravlje. Međutim, perfidna laž da im je to pravo ugroženo, temelj je uvođenja fašizma zvanog lockdown. Fašizam je kad vlast zlorabi represiju da bi drugima otimala zdravlje, hranu, slobodu. A to radi lockdown. On otima zdravlje svim ne-kovid bolesnicima koji zbog blokade zdravstva i silnih kontrola ostvaruju enorman broj zdravstvenih usluga manje. U RH preko sto tisuća (po HZJZu). Otima i hranu. Radnicima u sportu, turizmu ugostiteljstvu, itd. Otima i slobodu svima nama. Slobodu neometanog disanja, druženja, putovanja, izlaska iz kuće. Umjesto da vlast pomogne u zaštiti zdravlja korona rizičnima, ona je uvela fašizam i počela drugima otimati zdravlje, hranu, slobodu, itd. Počinila je zločin za koji mora slijediti kazna. Sve tovrce lockdowna u svakoj pojedinoj državi treba uhititi i suditi za grubu zlouporabu položaja i ovlasti, te za počinjene šteta velikih razmjera. Najbolje je pokrenuti Nürnberški proces 2.

MA
Magistrica
20:55 24.03.2021.

Korona uvijek napada pred Uskrs i Bozic, to je valjda svima vec jasno.

Avatar @promatrač
@promatrač
21:55 24.03.2021.

Brojke rastu proporcionalno cijepljenju, kao i raznovrsnost mutavih virusa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije