Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pomirili se nepomirljivi

FBiH ima novu Vladu: Narodnjaci dobili priliku odvesti BiH nadomak EU

Bakir Izetbegović
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
30.10.2015.
u 10:05

U stabilizaciji Federacije veliku ulogu odigrao je HDZ BiH

Nakon polugodišnje političke krize Federacija BiH dobila je novu vladu u kojoj su prvi put četiri ministra iz Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH, medijskog magnata Fahrudina RadončićaPrethodno su Radončić i čelnik SDA Bakir Izetbegović postigli dogovor o koaliciji, kojim su okončali višegodišnje neprijateljstvo i najavili „strateško partnerstvo“ dviju vodećih narodnjačkih stranaka na bošnjačkoj političkoj sceni.

SDA i SBB, zajedno s vodećom hrvatskom strankom HDZ-om BiH, imaju stabilnu parlamentarnu većinu na razini entiteta Federacija BiH, a očekuje se da SBB uskoro zauzme mjesto Komšićeve Demokratske fronte (DF) i u državnoj te županijskim vladama.

Stabilnost cijeloj državi

To bi, smatraju analitičari, moglo donijeti novu stabilnost cijeloj državi. Osim što je riječ o ideološki mnogo prirodnijem savezu, činjenica je da SBB, za razliku od DF-a, ne dovodi u pitanje izborni legitimitet SDA i HDZ-a u bošnjačkom i hrvatskom narodu. SDA i SBB zajedno uživaju potporu više od 60 posto Bošnjaka koji su izišli na prošlogodišnje izbore, dok se HDZ BiH može pohvaliti dvotrećinskom potporom unutar hrvatskog biračkog tijela.

Ovakvu koaliciju mnogi su priželjkivali odmah nakon izbora, ali je osobni sukob između Radončića i Izetbegovića isključivao mogućnost suradnje između njihovih stranaka. Geneza njihovih međusobnih odnosa vrlo je zanimljiva. Radončić je bilo vrlo blizak Bakirovu ocu, Aliji Izetbegoviću. Uostalom, o tome svjedoči i potpora koju je bošnjački politički vrh dao projektu „Avaz“, kao nacionalnom medijskom projektu Bošnjaka. Do prije nekoliko godina mlađi Izetbegović i Radončić bili su bliski prijatelji, a onda je došlo do sukoba u kojem se nisu birala sredstva za političku i svaku drugu diskreditaciju.

Nakon što je Radončić drugi put, unatoč dobrom izbornom rezultatu, ostao u oporbi, a Izetbegović iscrpio sve mogućnosti suradnje sa Željkom Komšićem, obojica su iskoristila priliku za pomirbu i novo savezništvo. Nakon njihove pomirbe tehnički detalji oko ulaska SBB-a u vlast lako su dogovoreni, a nova je koalicija u samo nekoliko tjedana usvojila više zakona nego prethodna u nekoliko mjeseci.

Homogenizacija Bošnjaka

Velike zasluge za stabilizaciju političkih prilika u Federaciji, ali i stvaranje saveza dviju vodećih bošnjačkih stranaka, ima čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović. On je još od izbora zagovarao ulazak SBB-a u vlast, upozoravajući Izetbegovića na nepredvidivost suradnje s Komšićem. S druge strane, Radončić konstantno pokazuje visoku senzibiliziranost za zahtjeve Hrvata da im se osigura ravnopravan status u BiH i da im Bošnjaci ne nameću predstavnike u vlasti.

Bh. Srbi, pak, s distance promatraju političko pregrupiranje u Federaciji i, za razliku od Aleksandra Vučića, barem javno ne iskazuju strah od „homogenizacije Bošnjaka“. Očito čekaju da vide kako će savez Izetbegović – Radončić djelovati u praksi.    

>>Spremaju se neredi, BiH čeka vruća jesen u kojoj će Hrvati opet biti gubitnici

Komentara 4

JM
jezero-matica
15:52 30.10.2015.

BiH jedino moze opstati na Svicarskom modelu,svako nametanje I preglasavanje ide ka konacnom razdoru!

FY
Fuck you Mother Fucker
02:31 31.10.2015.

Cuj "preglasavanje"? Cuj "majorizacija"? Pa sta radi vecina manjini u demokratiji? Majorizira i preglasava manjinu. Treba se pomiriti s tim da si manjina i ponasati se manjinski.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije