Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UPUĆEN ZAHTJEV

"Narod odlučuje" traži svog promatrača na prebrojavanju potpisa za referendum

Narod odlučuje
Patrik Macek/PIXSELL
23.08.2018.
u 13:48

U zahtjevu, koji su uputili ministru uprave Lovri Kuščeviću, naglašavaju da potpise za referendum ne mogu provjeravati oni koji su taj referendum napadali - Ministarstvo uprave i Vlada, već DIP kao neovisno i nepristrano tijelo.

Građanska inicijativa "Narod odlučuje" priopćila je u četvrtak kako je ponovno uputila službeni zahtjev da joj se omogući promatranje provjere potpisa za referendum o promjeni izbornog sustava, a da se provjera prikupljenih potpisa povjeri Državnom izbornom povjerenstvu (DIP).

U zahtjevu, koji su uputili ministru uprave Lovri Kuščeviću, naglašavaju da potpise za referendum ne mogu provjeravati oni koji su taj referendum napadali - Ministarstvo uprave i Vlada, već DIP kao neovisno i nepristrano tijelo.

Kuščević je najavio da bi do kraja tjedna trebala početi provjera svakog potpisa za raspisivanje referenduma, za čije je održavanje trebalo biti prikupljeno 374.740 potpisa, odnosno 10 posto od ukupnog broja birača u Hrvatskoj.

"Narod odlučuje" ovih dana očekuje službeni poziv na sastanak u Ministarstvo uprave na kojem će inzistirati na transparentnom i poštenom prebrojavanju potpisa.

S obzirom da je Ministarstvo uprave zaduženo za koordinaciju aktivnosti vezanih za provjeru broja i vjerodostojnost svih potpisa birača, u Inicijativi očekuju da Kuščević prije početka provjere potpisa javno objavi pravilnik u kojem će se odrediti tko je operativno zadužen za provjeru potpisa za referendum.

Traže i da se u pravilniku odredi tko je zadužen za tehničku podršku provjere potpisa, te definira kako će izgledati procedura provjere svakog potpisa.

U pravilniku bi, kažu, trebalo  definirati kako će se utvrditi valjanost svakog pojedinog potpisa, zatim omogućiti predstavnicima "Narod odlučuje" da promatraju sve aktivnosti provjere potpisa, osigurati zaštitu osobnih podataka potpisnika te odrediti rok završetka provjere potpisa od dva tjedna do najviše mjesec dana.

Ključne riječi

Komentara 12

Avatar Django
Django
14:31 23.08.2018.

Vi koji ste protiv referenduma probajte to gledati na vama poznati način. Dakle, inicijativu je potpisalo oko 400.000 građana što je više nego ukupan broj manjina u Hrvatskoj, ali i samo 10% stanovništva. Dakle su potpisnici ustvari manjina i vi bi trebali štititi njihova manjinska prava, ne? Ili ste vi samo za zaštitu nekih manjina? Ako je tako, onda nije niti pošteno niti fer.

Avatar IVANIVANIVAN
IVANIVANIVAN
14:06 23.08.2018.

AUUUuuuuu sada će Plenković & Pupovac & Saucha &Četnik Vučić &Brkić & HNS te Dejan Jović,Rada Borić,obijač automobila iz Samobora na ovu temu aktivirati tj pustiti sve svoje parazite tj forum bojovnike

UJ
ujo41
14:49 23.08.2018.

tak tak samo treba najmanje 3 promatračà kolki su ovo lopovi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije