Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Referendum

Narod odlučuje: Očekujemo raspisivanje referenduma u devetom mjesecu

Zvonimir Troskot (desno) i Luka Mlinarić iz inicijative Narod odlučuje
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
05.06.2018.
u 14:10

Naša zabrinutost je opravdana, prozilazi iz činjenice da je Ustavni sud 2014. godine potvrdio izjavu gospodina Arsena Bauka da RH ima 4,1 milijun birača - par mjeseci kasnije u službenim podacima je stajala brojka od 3.7 milijuna, rekao je Troskot

Građanska inicijativa Narod odlučuje održala je konferenciju za medije u utorak gdje su komentirali što očekuju od referenduma, potpisa i ustavnosti pitanja.

- Svjedoci smo manipulacija političke kaste koji su spremni učiniti sve da do legalnog referenduma ne dođe. U tom smislu očekujemo da Vlada i Sabor Republike Hrvatske ne sprječavaju raspisivanje refernduma te da ga raspišu u 9. mjesecu 2018. godine. Kako bismo minimizirali rizik, tražit ćemo prisutnost naših promatrača prilikom prebrojavanja glasova.', rekao je Zvonimir Troskot u utorak na konferenciji za medije.

- Javno pozivamo Ustavni sud da ne dopusti da ga političke kaste instrumentaliziraju te da donese ustavnopravnu, a ne političku odluku. Da je naša zabrinutost opravdana, prozilazi iz činjenice da je Ustavni sud 2014. godine potvrdio izjavu gospodina Arsena Bauka da RH ima 4,1 milijun birača - par mjeseci kasnije u službenim podacima je stajala brojka od 3.7 milijuna. Narod od vas očekuje pravdu', rekao je.

Naglasio je kako zabrinjavaju pritisci od strane Andreja Plenkovića, te stranaka HDZ-a i SDP-a s obzirom na to da se Ustavni suci upravo biraju u suglasju HDZ-a i SDP-a.

Marija Burazer je istaknula kako su u GI primili pozive zabrinutih građana.

- Građani su zabrinuti da će politika učiniti sve da do referenduma ne dođe. Zato molim da Ministarstvo uprave, nakon što mi predamo potpise, 13. lipnja 2018. kako smo i poslali Saboru upit,  ako ne u četiri dana kako su oni sugerirali nama da bi trebali predati potpise, barem u 14 dana koliko smo mi imali bez potpore državne uprave, na volonterskoj bazi, te iste potpise pošalju u Sabor. Nadalje, molimo da Sabor u što kraćem roku uputi Ustavnom sudu upit o ustavnosti referendumskih pitanja te da se referendum raspiše u 9. mjesecu. Kako se ne bi stvarala nervoza te kako se među građanima ne bi stvarao dojam da politika radi sve kako bi eskivirala volju građana', rekla je Burazer.

Luka Mlinarić je još jednom pojasnio proceduru prikupljanja, brojenja i predaje potpisa podsjetivši kako je GI Narod odlučuje zatražila od predsjednika Sabora da ih se 13. lipnja primi jer bi tada predali potpisne knjige, što još nije potvrđeno.

- Dakle, sav ovaj posao, GI Narod odlučuje obavit će u dva tjedna, a sve na volonterskoj bazi. Daljnja procedura je na Saboru i Vladi, odnosno Ministarstvu uprave' rekao je Mlinarić, pozvavši Jandrokovića i Kušćevića da u roku dva tjedna obave svoj dio posla.

- Ponovno naglašavam kao GI Narod odlučuje sve to radi na volonterskoj bazi, a spomenute državne institucije za to plaćaju hrvatski građani koji očekuju što bržu proceduru i raspisivanje referenduma, istaknuo je.

Zvonimir Troskot (desno) i Luka Mlinarić iz inicijative Narod odlučuje
1/2

Dominik Knezović se osvrnuo na 2. referendumsko pitanje i odluku Ustavnog suda donesenoj 29. srpnja 2011. godine u koju su uključena stručna mišljenja među ostalim, i profesorice Sanje Barić, te profesora Smerdela:

- Ustavni sud je u odluci iz 2011. o dvojnom glasovanju nacionalnih manjina jasno istaknuo da se mandat zastupnika nacionalnih manjina i mandat zastupnika izabranih po općem izbornom sustavu razlikuje i da je na ustavotvorcu hoće li te mandate izjednačiti ili ne' rekao je Knezović citiravši odluku.

Najavili su da će GI Narod odlučuje uputiti Ministarstvu uprave dopis u kojem će tražiti da volonteri GI Narod odlučuje kao promatrači sudjeluju u procesu brojanja potpisa i pregledavanja. - Tako bismo otklonili sve mogućnosti malverzacija i političkih pritisaka na državne službenike koji će se baviti ovim pitanjem', zaključio je Knezović.

 

 

Ključne riječi

Komentara 69

AN
angeomihael
12:27 05.06.2018.

Referendum je put do slobode.Narod je Spreman.Vrijeme je za put.

Avatar Koalicija HDZ-SDSS-Možemo
Koalicija HDZ-SDSS-Možemo
12:24 05.06.2018.

Sad ili nikad, dosta je bilo terora anemičnih udbaških kriminalnih štakora.

SF
Sv Franjo
12:31 05.06.2018.

Vrijeme je za iseljavanje UDBE.Udba van a narod nazad u Hrvatsku ,.Referemdum !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije