Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EKSKLUZIVNO

Napuštene bebe neće slati u domove, nego udomiteljima

\'Skola....bjezanje iz skole...odlazak.....djeca.... Obavezno potpisati: PHOTOS.com\'
Photos.com
02.11.2010.
u 09:00

U stanovima ili kućama tako bi živjelo četiri-pet korisnika. Imali bi pritom aktivnu podršku stručnjaka – osobnog asistenta, radnog asistenta...

Do 2012. godine stotinu djece koja su smještena u domove za djecu i mlade bez roditeljske skrbi bit će premješteno u udomiteljske obitelji ili posvojeno. Iste godine prestat će smještanje djece u dobi do tri godine u domove.

Nadalje, domovi neće smjeti imati više od 50 korisnika, odnosno, do 2016. godine moći će imati najviše 30 djece. Od ukupno 22 doma (državni, nedržavni i drugi domovi za djecu, op. a.), njih šest namjerava se zatvoriti – dio je planova Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi koje je izradilo Master plan deinstitucionalizacije i transformacije ustanova socijalne skrbi.

Stari udomitelji

Dokument je to kojim je razrađena, kako mu i naziv kaže, transformacija ustanova, na što se Vlada RH obvezala nizom dokumenata, među kojima su i strateški planovi poput nacionalnog plana za pristupanje EU.

Prema planu, do kraja ove godine svi domovi za djecu trebaju izraditi planove transformacije koje će potom revidirati Ministarstvo. Među ostalim, Ministarstvo treba donijeti i formalnu odluku o moratoriju na smještanje djece do tri godine starosti u domove, što bi se počelo primjenjivati od 1. srpnja 2012. Istodobno, planom je predviđeno i “obvezati centre za socijalnu skrb da do tog roka provedu deinstitucionalizaciju svih aktualnih korisnika u dobi do tri godine”.
Cilj je velikog plana, osim uvođenja reda i usklađivanja s europskom praksom, “promijeniti omjer institucionalne i alternativne skrbi na 19 posto korisnika u domovima i 81 posto korisnika u alternativnim oblicima skrbi”. A alternativni oblici skrbi jesu udomiteljske obitelji i posvojitelji koji trenutačno čine 59 posto kapaciteta za djecu i mlade bez roditeljske skrbi. Povećanje na 81 posto planirano je za 2016. godinu, a već za iduću godinu planom je zacrtano povećanje od četiri posto te paralelno s time smanjivanje broja djece u institucijama, odnosno domovima. Stotinu djece manje u domovima trebalo bi biti već iduće godine, potom još 50 djece manje u 2012. godini itd.

Brojčano govoreći, Master planom se do 2016. godine planira da u domovima za djecu i mlade bez roditeljske skrbi, od ukupno 2700 korisnika, bude tek njih 500. Nadalje, resursi alternativnog smještanja djece, odnosno udomiteljske obitelji, nisu iskorišteni.
Naime, ustanovljeno je da, primjerice, postoji sedam posto udomitelja bez ijednog korisnika! Potom, lani je više od polovice udomitelja (njih 55 posto) imalo samo jednog korisnika, a podaci dalje kažu i kako je petina udomitelja starija od 60 godina.

Organizirano stanovanje

Tim dokumentom regulirane su i promjene u domovima za djecu s teškoćama u razvoju i za odrasle osobe s invaliditetom koji sa 1. prosinca 2012. također više neće primati djecu u dobi do četiri godine. Inače je korisnika iz ove skupine lani u domovima ukupno bilo 2800, što se Masterplanom u idućih pet godina planira smanjiti 30 posto!
“Primarno iz skupina lakših oštećenja koja ne zahtijevaju cjelodnevnu ili intenzivnu skrb”, stoji u planu kojim je za te skupine korisnika predviđeno tzv. organizirano stanovanje uz podršku. Time se rješava apsurd da osobe s lakšim fizičkim ili mentalnim oštećenjima cijeli život provode u takvim institucijama, a zapravo im se uz pomoć može osigurati normalan život.
Stoga je predviđeno trostruko povećanje kapaciteta za organizirano stanovanje uz podršku do 2016. godine. U stanovima ili kućama tako bi živjelo četiri-pet korisnika. Imali bi pritom aktivnu podršku stručnjaka – osobni asistent, radni asistent...

Prodaja objekata

Do kraja iduće godine i te institucije trebaju izraditi svoje planove transformacije, a u istom razdoblju planom je predviđeno zatvaranje pojedinih centara (centri za odgoj i obrazovanje Prekrižje i Lug, Centar za rehabilitaciju Filip Jakov). Među njima je, primjerice, i Dom za djecu i mladež Tuškanac. Tu je riječ o “vrijednoj imovini koja je kapital za ulaganja u deinstitucionalizaciju, npr. kupnja stanova za organizirano stanovanje uz podršku”.

“Do kraja 2011. godine treba izraditi plan zatvaranja ustanove uz plan prodaje objekta”, stoji među ostalim u Master planu, ključnom dokumentu kojim su napravljene i projekcije viška zaposlenih u svim navedenim ustanovama, kojih će biti oko tisuću. Međutim, svi će se moći kvalificirati za nova zvanja kojih će u novom sustavu socijalne skrbi nedostajati.

Komentara 21

LA
Laura Anny
10:09 02.11.2010.

\"... nego udomiteljima\", i to je pogresno Jasna Curkovic kao i domovi. Dajte ostavljenu djecu na posvojenje, davno sam ti to rekla da je najbolje.

OB
-obrisani-
10:10 02.11.2010.

e bravo vlada

DU
dudu
15:05 02.11.2010.

Ta jadna djeca završiti će kao i djeca u američkom sustavu nisu svi udomitelji idealni za udomitelja.Znam da nije ni dom idealno riješenje ali naš sustav funkcinira sasvim pristojno.Naši domovi poput Nazorove trebaju biti primjer kako to treba biti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije