Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pravi umirovljenik

Napokon se odmorio: Papa prvu noć u mirovini proveo pred TV-om

papa benedikt xvi.,portal (1)
Reuters/PIXSELL
01.03.2013.
u 17:37

Kardinal kamerlengo Tercisio Bertone sinoć je zapečatio urede i privatnu sobu Benedikta XVI. u apostolskoj palači

VATIKAN – Benedikt XVI., papa u mirovini, proveo je mirnu noć u papinskoj palači u Castelgandolfu u koju je sinoć stigao helikopterom iz Vatikana. Od 20 sati 28. veljače više nije poglavar Katoličke crkve nego, kako je rekao, obični hodočasnik koji prolazi posljednju etapu svoga hoda na zemlji. Poslije večere u Castelgandolfu Benedikt XVI. se prošetao, što je uvijek činio poslije objeda, dvoranama palače, informirao je novinare tijekom današnjeg brifinga šef Ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi. Papa u mirovini sinoć je sa svojim osobnim tajnikom don Georgom Gänsweinom gledao vijesti na TV-postajama. Prema onome što je prenio don Georg, Benedikt XVI. bio je vrlo zadovoljan načinom na koji su televizije popratile njegov posljednji dan pontifikata.

Jutros je papa u mirovini, prema običaju, u sedam sati bio na molitvi u kapelici, a onda je izmolio brevijar. Nakon doručka čitao je poruke koje su mu uputili državnici i mnogi vjernici. Poslije ručka prošetao se parkovima Castelgandolfa, a oko 16 sati, prema običaju, molio je krunicu.

Vjerojatno će, kako je rekao don Georg, idućih večeri svirati klavir. Sa sobom je uzeo i snimke klasične glazbe. Što će još raditi tijekom boravka u Castelgandolfu?

Čitati i meditirati. Sa sobom je uzeo više knjiga iz povijesti i teologije. Otac Lombardi spomenuo je da je među knjigama koje je uzeo Benedikt XVI. za čitanje idućih dana i knjiga „Teološka estetika“ koju je napisao Hans Urs von Balthasar.

Benedikt XVI. više ne nosi ribarov prsten, koji je pohranjen i oštećen s obzirom na to da je i papinski pečat, a nosi jedan od prstena koje je dobio dok je bio biskup ili kardinal.

Kardinal kamerlengo Tercisio Bertone sinoć je zapečatio urede i privatnu sobu Benedikta XVI. u apostolskoj palači, a zamjenik kamerlenga jutros je zapečatio papinske prostorije u Lateranu, gdje se nalazi i bazilika sv. Ivana. Dekan kardinalskog zbora bavi se svim pitanjima vezanima za kardinale.

Kardinali, koji se već nalaze u Rimu, današnje su jutro proveli u međusobnim neformalnim susretima. Dekan kardinalskog zbora Angelo Sodano, koji neće biti na konklavi jer ima više od 80 godina, sazvao je za ponedjeljak 4. ožujka u 9.30 sati prvi opći sastanak kardinala. Vjerojatno će se drugi sastanak kardinala održati i u 17 sati, odnosno održavat će se po dva puta dnevno. Zasigurno u ponedjeljak kardinali još neće donijeti odluku o sazivanju konklave. Sastanci, zvani kongregacije, služe kardinalima da razmijene mišljenja o stanju u Crkvi i društvu. Kada utvrde kako su stekli dojam o tome za koga bi mogli glasovati i kada će u Rimu biti svih 115 kardinala izbornika, sazvat će konklave vjerojatno za 11. ožujka. Prema izjavi Lombardija kardinali zasigurno neće u ponedjeljak odlučiti datum konklave.

Koliko će trajati konklave, teško je predvidjeti. Ako pogledamo koliko su trajale u posljednjih sto godina, onda vidimo da su najduže, pet dana, trajale 1922. godine kada je izabran Pio XI.. Za izbor Ivana Pavla II. bila su potrebna tri dana, a za izbor Benedikta XVI. dva dana. Ove konklave bit će pod pritiskom pedofilskih slučajeva u Crkvi zbog kojih je i britanski kardinal O'Brein odustao od dolaska u Rim. Ali i pod pritiskom ostavke Benedikta XVI., jer ima i kardinala koji bi htjeli da novi papa obeća da do smrti neće napustiti Petrovu stolicu.

>>'Više nisam papa, sada sam samo hodočasnik. Hvala vam'

>> Sve o odlasku pape pročitajte u našem specijalu

Ključne riječi

Komentara 17

ZA
zaurto23
18:11 01.03.2013.

Što je odmorio? Gdje vam je povratni glagol. Valjda " odmorio se"

OB
-obrisani-
18:49 01.03.2013.

:-)))))))))))))))))))))))))))))))))

ZA
zaurto23
18:18 01.03.2013.

hvala!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije