Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izvori bliski premijeru o knjizi M. Dalić:

Napisat će da je akcijom Agrokor spašena država

Martina Dalić
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
25.08.2018.
u 11:34

Božo Petrov tvrdi da je Besaka i Bricelja predložio za analizu situacije u Agrokoru, a ne pisanje lex Agrokor i grupu Borg...

Iskaz USKOK-u Martine Dalić, bivše potpredsjednice Vlade, kao i najava da će sredinom rujna objaviti knjigu u kojoj će napisati svoju istinu o Agrokoru, što je jučer najavio Večernji list, ponovno su uzburkali duhove. Izvori iz kruga premijera Andreja Plenkovića, koji su ostali u kontaktu s Martinom Dalić, jučer su nam potvrdili kako su znali da bivša potpredsjednica Vlade piše knjigu.

Razočaranost premijerom?

No smatraju da će njome opisati kako je akcija Agrokor bila velika operacija kojom je spašena država te da joj motiv neće biti obračun s premijerom Plenkovićem.

– Vjerujem da će opisati kako je uz njenu pomoć, odnosno uz ideju Martine Dalić spasom Agrokora od bankrota spašena i država – smatra taj premijerov suradnik. Međutim, izvori bliski Martini Dalić dan su ranije Večernjem listu otkrili kako bi bivša bliska premijerova suradnica ipak mogla naglasiti svoju razočaranost premijerom jer je dopustio da se “upropasti uspjeh spašavanja najvećeg koncerna u Hrvatskoj”.

Osim toga, Martina Dalić je uvjerena kako je politika dopustila da Ivica Todorić i dalje radi što hoće jer je u javnosti uspio nametnuti stav o tobožnjoj zločinačkoj organizaciji u koju se udružila tzv. grupa Borg koja je napisala lex Agrokor, a potom dobila poslove na restrukturiranju koncerna.

Iako su iskazi USKOK-u Martine Dalić, Ante Ramljaka (bivšeg izvanrednog povjerenika u Agrokoru) i Zorana Besaka (savjetnika) ponovno usmjerili pozornost na premijera Plenkovića, koji je u sve bio upućen, i ministra financija Zdravka Marića, koji je bio na više od dva sastanka o Agrokoru kako je svjedočeno pred Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa, izvori bliski Mariću kažu kako je razočaran činjenicom što mu nitko iz Vlade već u samom začetku nije rekao da Most traži da se njega izuzme iz priče o Agrokoru.

– Ispada da se Zdravka Marića svjesno koristilo kao metu, odnosno kao gromobran ili svojevrsnog Pedra. On bi bio najsretniji da ga se odmah izuzelo iz svih procesa oko Agrokora, život bi i njemu i njegovoj obitelji bio daleko jednostavniji – rekao nam je izvor blizak ministru financija. Osim toga, isti izvor objašnjava da je Marić na Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa bio ispitivan o jednom, odnosno dva sastanka te da ga nitko nije pitao o svim ostalim sastancima.

– Teze da je Marić predložio Tončija Korunića kao savjetnika koji će pisati lex Agrokor potpuno su netočne. Njega je na zahtjev premijeru bliskih ljudi predložio kao stručnjaka koji nije povezan s Agrokorom i koji je kompetentan analizirati situaciju u Agrokoru. U tom trenutku nije bilo spomena o grupi Borg niti da će ista ekipa pisati lex Agrokor – tvrdi taj izvor.

Jednako tvrdi i Božo Petrov, predsjednik Mosta, kojeg je Martina Dalić u iskazu apostrofirala kao osobu čija je stranka također sve znala i u sve bila upućena.

– O tome sam više puta javno govorio i mogu samo ponoviti. Kad je postalo jasno da je potrebna pomoć stručnjaka kako bi se utvrdilo stvarno financijsko stanje Agrokora, Plenković je predložio tri člana, a od nas kao manjinskog partnera u Vladi tražio da predložimo dva člana. Ovo se događalo nakon što je Ivica Todorić nazvao Davora Božinovića i zatražio sastanak s premijerom i kao priprema za taj sastanak s Todorićem.

Nama je bilo važno da predložimo osobe koje nisu povezane s Agrokorom. Raspitali smo se, dobili stručne preporuke i predložili Besaka i Briecelja za članove radne skupine samo zbog njihova profesionalnog znanja i iskustva. Inače, s tim ljudima ja ni prije ni poslije nisam ni kavu popio, a kamoli znao što su oni kasnije radili. Kada je ta grupa formirana, nije bilo ni spomena o lex Agrokoru, a još manje o tome da će ta grupa pisati zakon. Isključiva zadaća te grupe bila je analizirati financijsko stanje Agrokora i dati nam tu informaciju prije sastanka s Todorićem.

Pisanje zakona došlo je kasnije, s tim da nisam znao ulogu te grupe u pisanju zakona. Uostalom, iz objavljene izjave Martine Dalić vidljivo je da su Mostu prikrivane informacije pa tako nismo bili obaviješteni ni o nizu sastanaka, poput onog na kojem je bio guverner Vujčić i koji su nama prešutjeli – tvrdi Božo Petrov.

>> Pogledajte dolazak vjerovnika na ročište o Agrokoru

Komentara 51

PR
prajdali100
11:41 25.08.2018.

Malo, malo spomene se Božo Petrov !!! Koji je ono ljigavac, a glumi nevinašce, neupućenost...Pljuc.

Avatar Mamlazac
Mamlazac
14:18 25.08.2018.

Petrov nek plati izgubljenu arbitrazu prije nego nekom prodava "moral, za koga radi taj propali pop? Jesu li istrazeni tajni sastanci s Rusima bez znanja vlade u kojoj je bio, s kim se jos sastajao, sa srbima??

MA
maziko
14:34 25.08.2018.

Iva Puljic Sego,cim njeno ime procitam dobijem proljev,bez da tekst citam.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije