Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Napetost raste

Amerikanci se oglasili nakon rušenja drona nad Iranom

Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
20.06.2019.
u 11:10

Najnovije raspoređivanje dodatnih 1000 američkih vojnika na Bliski istok, objavljeno u ponedjeljak, uključivat će bojnu projektila Patriot, nadzornu letjelicu s posadom i bez pilota i druga sredstva za odvraćanje, priopćio je u srijedu Pentagon

Iranska elitna Revolucionarna garda oborila je američki "špijunski" dron u južnoj pokrajini Homozgan, rekla je u četvrtak internetska stranica Sepah News.

"Oboren je kada je ušao u zračni prostor Irana kod okruga Kouhmobarak na jugu", dodalo je izvješće.

SAD je potvrdio da je Iran srušio njihov dron. Iranskim projektilom oboren je američki vojni dron u međunarodnom zračnom prostoru iznad Hormuškog tjesnaca, rekao je u četvrtak američki dužnosnik zatražeći anonimnost. 

Dužnosnik je otkrio da je riječ o dronu američke mornarice MQ-4C Triton. Drugi detalji nisu poznati kao ni vrijeme obaranja drona. 

Prije toga kapetan mornarice i glasnogovornik Središnjeg zapovjedništva američke vojske, Bill Urban, rekao da američka vojska nije letjela iznad iranskog zračnog prostora. "Nijedna američka letjelica nije bila u iranskom zračnom prostoru", naveo je Urban. 

Napetost između Irana i Sjedinjenih Država zaoštrila se od prošle godine nakon što je predsjednik Donald Trump izašao iz 2015. zaključeni nuklearni sporazum između Teherana i svjetskih sila i obnovio sankcije toj zemlji te nastoji svesti na nulu iranski izvoz nafte.

Sjedinjene Države pojačavaju vojnu prisutnosti na Bliskom istoku raspoređujući nosač zrakoplova, bombardere i sustave projektila Patriot.

Najnovije raspoređivanje dodatnih 1000 američkih vojnika na Bliski istok, objavljeno u ponedjeljak, uključivat će bojnu projektila Patriot, nadzornu letjelicu s posadom i bez pilota i druga sredstva za odvraćanje, priopćio je u srijedu Pentagon.  

"Sjedinjene Države ne žele sukob s Iranom, ali mi smo raspoređeni i spremni braniti američke snage i interese u regiji", rekao je glasnogovornik Pentagona u priopćenju.

Strahovanja od sukoba između Irana i Sjedinjenih Država rastu od prošlotjednog napada na dva naftna tankera na ulazu u Perzijski zaljev, za koje Washington krivi Teheran.

U intervjuu za časopis Time objavljenom u utorak, Trump je rekao da je spreman poduzeti vojnu akciju kako bi spriječio Teheran da izradi nuklearnu bombu, no nije rekao hoće li odobriti korištenje sile za zaštitu zaliha nafte u zaljevu. Rekao je kako su napadi na tankere do sada bili "vrlo slabi".

SAD je već u Perzijski zaljev poslao udarnu skupinu nosača zrakoplova USS Abraham Lincoln, bombardere b-52 te amfibijski brod USS Arlington.

Video: Napad na tankere u Omanskom zaljevu

Ključne riječi

Komentara 37

MM
Marko_M
11:22 20.06.2019.

Sram vas bilo Iranci...da nam srusite nas dron iznad vase zemlje...

SV
sven222
09:46 20.06.2019.

Najveca teroristicka organizacija dovukla "odbrambene" snage pred tudju zemlju i na tisuce kilometara daleko od svoje drzave!!??? kako se onda kod njih zovu okupacijske snage??!!! ova njihova retorika prolazi samo kod deb.la !!!

Avatar Zvjerko10
Zvjerko10
07:28 20.06.2019.

Čuj ovo, ne želimo sukob s Iranom, ali ćemo nad njihov teritorij slati špijunske letjelice. Koja banda imperijalistička. Iranci, napravite (ili nabavite) čim prije nuklearnu bombu i bit ćete sigurni od imperijalista. Ameri bježe od Sjeverne Koreje kao vrag od tamjana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije