Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZATEGNUTO
Povratak na članak

Napetost na 38. paraleli: kraj dinastije Kim?

Najnoviji incident koji je Kim Jong Il dopustio svojoj vojsci da bi prihvatila njegov izbor nasljednika možda će biti ipak prevelik da bi Južna Koreja sa svojim zapadnim saveznicima prešla preko njega.

Komentari 8

AJ
Ajduk
22:50 25.05.2010.

Samo ih (USA) rat spasava od ekonomske propasti.....i tako u nedogled!

VL
Avatar trunchbull
trunchbull
13:27 25.05.2010.

Ne znam tko će vladati, ali neće biti dobro na Korejskom poluotoku. Velike su napetosti, vojska u pripravnosti s obje strane granice. Tužno je gledati da je među jedan narod ubačen razdor. Ja bih predložio dva modela za ujedinjenje Koreje:: 1) nakon smrti Kim Yong Illa provesti višestranačke izbore i na taj način mirno bez nasilja završiti komunizam na Sjeveru i dovesti demokratsku vlast. 2) Amerikanci bi se trebali povući iz Juga gdje imaju stacioniranih 30.000 vojnika. Gospodarski moćan Jug + vojno moćan demokratizirani Sjever = stabilna i ujedinjena Koreja. Ali Amerikancima ne bi bilo dovoljno pad komunizma na Sjeveru. Oni bi htjeli jedinstvenu Koreju pod svojom čizmom i dovesti tenkove i rakete na kinesku granicu.

VL
OB
-obrisani-
13:52 25.05.2010.

..........Hoće li se u mogućem sukobu sjevernokorejski sustav urušiti poput kule od karata, kao što se dogodilo s isto tako (na riječima) ideološki tvrdom Istočnom Njemačkom.................. Nije tu pitanje “hoće li“ nego “kada će“, ovo je jedan od posljednjih karikaturalnoo komunističko dinastičko gladnih i bjednih eksperimenata koji će se urušiti a dinastija Kim će završiti kao i onaj diktator Causescu

VL
Avatar Bjesomar
Bjesomar
13:53 25.05.2010.

Najvjerojatnije ce se taj nakaradni rezim urusiti kao kula od karata jer im je narod doslovno gladan kruha. Sjeverne Korejce bi klasican rat dodatno ekonomski oslabio a vjerovatno i unistio. Sj.Koreja donekle podsjeca na bivsi SSSR koji je imao oruzja ko vraga ali im vojnici nisu imali ni toaletni papir.Utrka u naoruzanju SSSR.a sa Amerikom je zavrsila neslavno kao sto svi znamo..tako ce biti i sa sj.Korejom prije ili kasnije.

VL
DO
downunder
13:53 25.05.2010.

\"najčvršće fanatike unovačene iz redova onih kojima je ta vojska i ideologija dala sve, jer inače ništa ne bi imali, uglavnom mlađih sinova iz siromašnih seoskih obitelji\" Uuuu kako ovo zvuči poznato. Kao da pričaju o danasnjim hrvatskim ljevučarima i drugu Titu.

VL
UK
Ugo Kajvez
16:49 25.05.2010.

Publici na zapadu treba novi rat negdje da bi im se skrenula pozornosti sa financijske krize, .... već viđeno ......

VL
OR
orisis
08:02 26.05.2010.

Koreja je preblizu Kini da bi ova dozvolila rizik od nuklearnog rata.Malo spretnije diplomacije s Amerikom i ovo se mozhe razrijeshiti dollarskoj pomochi Sj.Koreji...

VL
MO
Morkin
19:25 26.05.2010.

Dobro. Sad je več manje - više sve jasno te je i obrazac prepoznatljivosti manje-više jednako jasno formiran. Kad god vidim u Večernjaku članak u iz kojeg VRIŠTI TOTALNO, UPRAVO KARIKATURALNO NEZNANJE o najelementarijim mogućim faktima i pojmovima vanjske politike,, udružene sa potpunim odsustvom talenta i stila, odmah mi postaje jasno tko je autor: Marko Fančović. \"Visoki časnici, zadojeni tvrdom ideologijom, najviše žude za pobjedom nad neprijateljima poretka kojem su toliko odani, i širenje te bajne utopije i na južni dio države, te eliminiranje svih koji rade na obaranju poretka kojem su odani\". Odan sam ovakvim rečenicama. \"(Stariji sin nasljeđuje ono malo zemlje, a mlađi se može bogato oženiti negdje, postati lumpenproleter u gradu ili otići u svećenike ili vojnike, te mu Crkva ili vojska postaju i otac i mati i sve što ima.)\" I ovo je i još jedna je i dobra je rečenica. U S.Koreji, zemlji apsolutne bijede u kojoj je sveopća glad poprimila razmjere epidemije do mjere da je kanibalizam već postao uobičajen, nema bogate ženidbe za imućnu nasljednicu. Osim ako se ne misli na one tri kćeri najviših partijskih funkcionera. U svećenike nitko u S.Koreji ne može otići, baš kao što nikomu u S. Koreji crkva ne može \"postati i otac i mati i sve što ima\". U toj zemlji ne postoji nikakva sloboda vjere. Praktički svo stanovništvo je ateističko, a posljednjih nekoliko tisuća kršćana Kim Ping Pong izvodi iz logora samo u prigodi posjete delegacije zapadnih fotoreportera - dakle jednom u deset godina. U sljedećim člancima glavnog novinara (možda već i urednika) vanjske politike VL-a, Marka Fančovića tako ćemo pročitati i ovakve naslove: - \"Ateistički režim Saudijske Arabije progoni muslimane\" - \"U Švedskoj, najsiromašnijoj zemlji južne hemisfere, dva milijuna ljudi umire od gladi\" - \"Slovenija, najveća država na Borneu primila prve bijele azilante\" itd, itd, itd...

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.