Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Seksualno uznemiravanje

Napastovao kolegicu pa uzeo 90 milijuna dolara otpremnine

Andy Rubin
YouTube/Screenshot/Recode
31.10.2018.
u 23:00

Larry Page, suosnivač Googlea, prije pet godina tražio je od Rubina da napusti tvrtku. Rubin i dalje tvrdi da nije kriv

Američki tehno div Alphabet (nekad poznat kao Google), već nekoliko tjedana u središtu je pozornosti svojih zaposlenika, investitora i svekolike javnosti zbog niza slučajeva seksualnog zlostavljanja na poslu, i to dijela visokog menadžmenta. Ono što je uzbunilo prije svega zaposlene jest da oni kojima je neka vrsta nedoličnog ponašanja dokazana i dalje rade na svojim pozicijama ili su pak otišli iz tvrtke sa zlatnim padobranima, odnosno izdašnim otpremninama. Nezadovoljstvo je eskaliralo do te granice da se propituje kultura tvrtke koja, prema zaposlenima, sada njeguje kult nekažnjivosti direktora.

Investirali u Rubinov projekt

Krivi su i ne odgovaraju za svoja činjenja, što nije primjereno i ne služi ugledu tvrtke te potiče ‘krive’ obrasce ponašanja, smatraju.

Sve se zakotrljalo pričom u New York Timesu koji je objavio, očito zataškavane, ali dokazane interne istrage o seksualnom uznemiravanju.

U glavnoj ulozi ‘negativca’ pojavio se Andy Rubin, poznat i kao otac operativnog sustava Android. Rubin, koji je svojim radom osigurao milijune dolara prihoda Googleu, jer je osmislio operativni sustav na kojem rade gotovo svi pametni telefoni i tableti na svijetu osim iPhonea i iPada, sada je osim na kompanijinoj listi lovorika i na onoj suprotnoj – crnoj listi onih koji su joj priskrbili i javno sramoćenje.

Rubina je za seksualno uznemiravanje prije pet godina prijavila njegova podređena, točnije, kako piše NYT, zaposlenica ga je optužila zbog prisiljavanja na oralni seks u hotelu još 2013. godine. Tada je u Googleu i pokrenuta istraga koja je pokazala da su optužbe zaposlenice vjerodostojne te da se Rubin nedolično prema njoj ponašao, piše NYT, što su potvrdila i dva anonimna direktora tvrtke u prošlotjednom tekstu New York Timesa.

Larry Page, suosnivač i direktor Googlea, tada, prije pet godina, zatražio je od Andyja Rubina da ode iz tvrtke. I otišao je, ali “prekršaj” nije bio javni razlog odlaska. Rubin je tvrtku napustio s pohvalama, zahvalama i žalom uz financijski paket vrijedan 90 milijuna dolara, koji mu se isplaćuje tijekom četiri godine. Usto, odmah nakon odlaska Rubin je osnovao vlastiti tvrtku koja se bavi inovacijama i nedavno je na tržište izbacila vlastiti mobitel, a Google je bio jedan od prvih investitora upravo u Rubinov novi projekt.

Afera koja je oko slučaja Rubin sada izašla na svjetlo dana potaknula je i glavnog aktera da odgovori na optužbe te je djelomično putem Twittera iskazao svoj bijes tvrdeći da tekst vrvi netočnostima i da je cijela priča iskonstruirana zbog brakorazvodne parnice u kojoj se nalazi i usred bitke za skrbništvo. Nikada nije zaposlenicu prisiljavao na seks u hotelskoj sobi, ustvrdio je putem te društvene mreže.

Putem glasnogovornice je pak poručio da je iz Googlea otišao na vlastiti zahtjev i pod svojim uvjetima ne znajući da postoji ikakva pritužba protiv njega. Bio je u izvanbračnoj vezi sa zaposlenicom kojoj nije bio direktno nadređen, priznao je u priopćenju, te dodaje kako se ponašao sukladno svim pravilima kompanije kada se radi o ljubavnim vezama na poslu. Veza je bila dobrovoljna, nikakvih prisila nije bilo, tvrdi.

Sundar Pichai, današnji prvi čovjek Googlea, nakon izlaska članka zaposlenima se obratio pismom u kojem kaže da je zbog seksualnog uznemiravanja 48 ljudi dobilo otkaz u zadnje dvije godine, i to bez otpremnine. Od toga 13 njih bili su izvršni direktori ili menadžeri na visokim pozicijama.

“Ozbiljni smo kada su posrijedi bilo kakve pritužbe, osobito one zbog seksualnog uznemiravanja ili nedoličnog ponašanja”, ističe Pichai u pismu te navodi kako je politika tvrtke postrožena od 2015. A svi, posebice oni na vodećim i direktorskim mjestima moraju prijaviti svaku svoju vezu za zaposlenima pa i kada ne rade u istom odjelu, nisu im direktno nadređeni i kada ne postoji nikakav potencijalni sukob interesa. Pritom Sundar Pichai nije demantirao ni jedan navod NYT-a.

Prijestupnik i dalje zaposlen

Osim slučaja Rubin Times je izvijestio da je i Amit Singhal, bivši potpredsjednik, koji je navodno napao zaposlenicu na zabavi, primio milijune kad je zbog prijave podnio ostavku. Oba su se događaja dogodila prije 2017., pa je moguće da je Google sada i prestao dodjeljivati izlazne izdašne financijske otpremnine ljudima koji su vjerodostojno optuženi za seksualno napastovanje. Google, naime, nema nikakve zakonske obveze za isplatu otpremnina u takvim slučajevima.

Ipak, cijela saga oko seksualnih afera i nedoličnosti ne jenjava. Tako su posebno sada uznemireni zaposleni u još jednoj kompaniji koja je su sastavu Alphabeta, krovne kompanije u kojoj se nalazi i Google. Radi se o takozvanoj moonshot tvrtki, ili inovativnoj tvrtki koja se bavi eksperimentalnim projektima. Tvrtka X, naime, prema navodima Slatea navodno još uvijek zapošljava seksualnog prijestupnika. Kako piše Slate, riječ je e o Richardu DeVaulu, što su, pišu, potvrdila i dva izvora iz Alphabeta.

Google, dodaje Slate, nije komentirao ove navode.

Komentara 1

VO
vorda400
08:37 01.11.2018.

Tak se to radi samo je bitno imati dobar ugovor tko kaže da lik i ta kolegica sad nisu podijelili lovu ?????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije