Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pronađene fotografije

Napadač na berlinski božićni sajam planirao i napad na Angelu Merkel?

policija njemačka
Foto: SEBASTIAN WILLNOW/DPA/PIXSELL/Ilustracija
1/3
24.10.2019.
u 12:03

Na mobitelu napadača Anisa Amrija pronađene su fotografije koje pokazuju atentatora ispred zgrade u kojoj se nalazi stan Angele Merkel

Muškarac koji je u prosincu 2016. izvršio teroristički napad na božićni sajam u Berlinu je kao mogući cilj napada u vidu imao i stan njemačke kancelarke Angele Merkel, javljaju njemački mediji pozivajući se na istražna tijela. 

Na mobitelu napadača Anisa Amrija pronađene su fotografije koje pokazuju atentatora ispred zgrade u kojoj se nalazi stan Angele Merkel. Na mobitelu Tunižanina se nalaze i brojne fotografije okolice zgrade u kojoj živi njemačka kancelarka. 

Politički magazin "Kontraste" javnog servisa ARD citira izvješće Saveznog ureda za borbu protiv kriminala (BKA) u kojem se procjenjuje da fotografije služe za "pripremu napada"

Fotografije su nastale 23. listopada 2016. nepuna dva mjeseca uoči napada na božićni sajam, a prema procjenama BKA-a Anis Amri je na zgradu u kojoj živi Merkel kao i okolicu u kojoj su smještene neke od najvažnijih berlinskih turističkih atrakcija poput Otoka muzeja i Berlinske katedrale "vjerojatno gledao kao na potencijalni cilj terorističkih napada". 

U istražnom odboru Bundestaga koji se bavi okolnostima i pozadinom napada na božićni sajam je međutim izražena dvojba oko toga je li zgrada u kojoj živi kancelarka fotografirana kao mogući cilj napada ili je fotografirana slučajno s obzirom na to da se nalazi u blizini turističkih atrakcija kao vjerojatnog cilja.

Napad na božićni sajam 19. prosinca 2016. otkrio je mnoge slabosti u njemačkom sigurnom aparatu koje su pokazale lošu povezanost policije u različitim saveznim pokrajinama. 

Tunižanin Amri se kao potencijalni islamistički terorist nalazio pod prismotrom policije jedne savezne pokrajine i trebao je biti protjeran ali je ipak uspio izvršiti napad u kojem je poginulo 11, a ozlijeđeno 55 osoba. Amri je nekoliko dana kasnije u Milanu ubijen u sukobu s policijom. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije