Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
drama u finskoj

Napadač s mačem uletio u srednju školu: Ubio jednu, a ranio desetak osoba

Foto: Screenshot/Google Maps
01.10.2019.
u 17:06

Napadač je "mačem ubo jednu djevojku u vrat i trbuh", ispričao je svjedok lokalnim medijima. Kasnije je aktivirao zapaljivu bombu.

Jedna je osoba ubijena, a više je osoba ozlijeđeno u napadu koji se dogodio u strukovnoj srednjoj školi u finskom gradu Kuopio. 

Napadač s mačem, koji je također ranjen, upao je tijekom jutra u jedan od razreda instituta za profesionalno usavršavanje Savo, gdje se školuju srednjoškolci i odrasli, javili su lokalni mediji. Napadač je uhićen.


"Osumnjičeni je bio naoružan hladnim oružjem", rekao  je glasnogovornik finske policije.  Rekao je da je napadač "mačem ubo jednu djevojku u vrat i trbuh", ispričao je svjedok lokalnim medijima. Napadač je kasnije aktivirao zapaljivu bombu.

Okolnosti napada su još uvijek nejasne, kao i motivi uhićenoga, a radi se o muškarcu, finskom državljaninu, napisala je policija i na Twitteru i dodala da je on imao i vatreno oružje.

- Šokirala nas je spoznaja o nezamislivom činu koji je potresao osjećaj sigurnost za sve nas u Kuopiju. Naše misli su sa žrtvama i njihovim najmilijima - rekao je gradonačelnik Jarmo Pirhonen, javlja portal Iltalehti.

Javljaju i kako je ozlijeđeno deset osoba, od kojih su dvije teško. Među ozlijeđenima je i osumnjičenik za napad.

Veliki broj policajaca došao je na mjesto događaja.

Iako je nasilje relativno rijetko u toj nordijskoj zemlji s 5,4 milijuna stanovnika, u Finskoj su izvedena dva masovna ubojstva u školskim ustanovama krajem 2000.-ih.

Godine 2007. 18-godišnjak je ubio sedam učenika i direktoricu gimnazije u Tuusuli, sjeverno od Helsinkija i zatim počinio samoubojstvo.

U rujnu 2008. student je ubio 10 osoba u gimnaziji Kauhajoki, na zapadu zemlje i također počinio samoubojstvo.

U kolovozu 2017. je marokanski tražitelj azila (22) ubio dvije žene i ranio osam osoba u Turku, na jugozapadu Finske. On je u lipnju 2018. osuđen na doživotni zatvor.

 

Ključne riječi

Komentara 12

CV
cvikcange
17:34 01.10.2019.

Ma nemoguće. Vi i vaši kolege putem portala, Twittera i FBa nas uvjeravaju kako je gore (Skandinavija) suuuuuuuper. Osim što je super mirno, ljudi srdačni (hhhahahah) i naspavani su uz "cjelodnevni "dan"

ZW
zweistein
17:38 01.10.2019.

novi finski kurikul...ili su se "sirijci" udomaćili

B2
bokida 2
17:29 01.10.2019.

Očito neki inžinjer ili doktor iz Ostojičinog izbjegličkog vlaka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije