Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reakcija HKMS-a

'Napad u Požegi najoštrije osuđujemo, nasilje nad medicinskim sestrama je uobičajeno'

Bolnica u Požegi
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
08.11.2018.
u 12:33

Apeliramo na poslodavce da u zdravstvenim ustanovama osiguraju odgovarajuće mjere osiguranja kako bi se medicinskim sestrama te drugim zdravstvenim djelatnicima, kao i samim pacijentima, osigurala nužna razina sigurnosti, pozivaju iz HKMS.

Lakše ozljede glave pretrpjela je 58-godišnja medicinska sestra koju je u utorak u hodniku Opće županijske bolnice u Požegi odvijačem napao 78-godišnjak, navodno revoltiran dugotrajnim čekanjem u redu. Protiv njega slijedi kaznena prijava zbog pokušaja nanošenja teške tjelesne ozljede.

Hrvatska komora medicinskih sestara najoštrije je osudila najnoviji fizički napad pacijenta na medicinsku sestru.

- Bilo kakav oblik prijetnji i napada prema medicinskim sestrama i drugim zdravstvenim djelatnicima smatramo nedopustivim. Stoga, apeliramo na poslodavce da u zdravstvenim ustanovama osiguraju odgovarajuće mjere osiguranja kako bi se medicinskim sestrama te drugim zdravstvenim djelatnicima, kao i samim pacijentima, osigurala nužna razina sigurnosti. Također je neophodno unaprijediti komunikaciju s pacijentima i informirati ih o razlozima čekanja, kako pacijenti ne bi doživljavali medicinske sestre krivcima za sve negativnosti organizacije u zdravstvu - ističe dipl. ms. Slava Šepec, predsjednica Hrvatske komore medicinskih sestara.

Video - Ministarstvo zdravstva gađali jajima

IZ HKMS ističu kako ovaj slučaj nasilja spram medicinskih sestara još jednom potvrđuje zabrinjavajuće podatke o nasilju spram njih iz istraživanja koje je Komora provela u svibnju ove godine. Čak 89 posto medicinskih sestara je doživjelo neki oblik nasilja na radnom mjestu, a 95 posto glavnih medicinskih sestara izjasnilo se kako fizička zaštita i sigurnost u zdravstvenim ustanovama nisu na odgovarajućoj razini. Istraživanje je pokazalo i da više od pola ustanova nema zaštitarsku službu od 0 do 24, dok 9 posto ima ovu službu samo tijekom noći.

- Fizičko i verbalno nasilje nad zdravstvenim djelatnicima postalo je gotovo uobičajeno, a kako su medicinske sestre prve u kontaktu s pacijentima, prve su i izložene njihovom nezadovoljstvu i agresiji. Komora medicinskih sestara želi ukazati na dubinu ovog problema i nužnost njegovog sustavnog rješavanja - zaključila je predsjednica Komore, Slava Šepec.

Komentara 4

TT
TTjac
13:17 08.11.2018.

Bivši migrant.

IS
istinaizlike
12:39 08.11.2018.

Migrant?

BL
bljak007
19:47 08.11.2018.

Postoje tri istine, njena istina, njegova istina, i prava istina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije