Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Napad na Gazu: Washington, Moskva i EU traže prekid bombardiranja

28.12.2008.
u 00:19

Europska unija, Sjedinjene Države, UN i Rusija pozvali su u subotu na prekid izraelskih bombardiranja Gaze i zahtijevali da Hamas prekine raketne napade na Izrael, objavile su agencije.

Bijela Kuća je Hamasu uputila najžešće kritike i ocijenila da je on mogao spriječiti izraelske napade da je prekinuo svoje raketne napade na Izrael.

Glasnogovornik Bijele Kuće Gordon Johndroe je rekao da Izrael brani svoj narod od terorista poput onih iz Hamasa.

Sjedinjene Države smatraju da je Hamas odgovoran za kršenje prekida vatre i porast nasilja u Gazi, naglasila je američka državna tajnica Condoleezza Rice.

Čelnici Arapske lige su odlučili sljedećeg petka u Dohi održati izvanredni summit posvećen izraelskim napadima na Hamas u Gazi.

Izrael je pokrenuo masovne zračne napade na Hamas u pojasu Gaze i ubio više od 225 ljudi kao odmazdu za nastavak raketnih napada s teritorija kojeg kontroliraju islamisti i upozorio da će operacija trajati dok bude potrebno.

Nakon napada u subotu, više desetaka raketa ispaljeno je s pojasa Gaze na Izrael.

Predstavnik Bliskoistočnog kvarteta (EU, Rusija, UN, SAD), bivši britanski premijer Tony Blair pozvao je na trenutačno smirenje i izrazio želju da Gaza ponovno bude pod legitimnom upravom Palestinske vlasti.

EU je tražila prekid izraelskih bombardiranja i raketnih napada iz Gaze i osudila nerazmjernu uporabu sile.

"Ne postoji vojno rješenje za Gazu", podsjetilo je francusko predsjedništvo EU i tražilo uspostavu trajnog primirja.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Javier Solana pozvao je na "trenutačni prekid vatre" u Gazi, dok je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy tražio "trenutačni prekid raketne paljbe na Izrael i izraelskih bombardiranja Gaze".

To dvostruko traženje su izrazile Rusija, Velika Britanija, Italija, Švedska, Austrija, Norveška, Španjolska i Švicarska i te su dvije zemlje kao i Brazil ocijenile da je izraelski odgovor bio neproporcionalan.

Nizozemska je pozvala Izrael na maksimalnu suzdržanost i istovremeno osudila provokacije Hamasa.

Turska je tražila trenutačni prekid izraelskih zračnih napada na Gazu i izrazila nezadovoljstvo "udarom na mirovne inicijative".

"Izraelski napadi kompromitiraju posljednje izglede za mir na Bliskom Istoku", ocijenio je predsjednik Socijalističke internacionale (IS) Georges Papandreu.

Glavni tajnik Arapske lige Amr Moussa je najavio da će u nedjelju ministri vanjskih poslova održati hitan sastanak u Kairu kako bi razmotrili izraelske napade na Gazu.

Nakon sastanka u Rijadu, palestinski predsjednik Mahmud Abas i saudijski kralj Abdulah pozvali su na "trenutačni prekid izraelske agresije".

Jedan glasnogovornik Bijele Kuće je rekao da je kralj Abdulah nazvao predsjednika Georgea W. Busha i da su razgovarali o Bliskom Istoku.

U Iranu je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Hasan Ghashagavi tražio "hitnu akciju" Vijeća sigurnosti, Organizacije islamske konferencije i svih zemalja kako bi spriječili da "cionistički režim nastavi svoje zločine".

Iran Hamasu pruža znatnu financijsku pomoć.

Iračka vlada je osudila izraelske zračne napade na pojas Gaze i tražila je od međunarodne zajednice da "za njih preuzme odgovornost".

Vlada je "tražila od međunarodne zajednice da preuzme odgovornost i poduzme potrebne mjere kako bi se zaustavili ti napadi", prema priopćenju glasnogovornika vlade.

U Istanbulu, Bejrutu, Rabatu, Kairu i drugim gradovima islamskih država kao i u brojnim arapskim gradovima Izraela održani su prosvjedi protiv izraelskih napada.


Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije