Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Naoružavanje

Poljska od SAD-a kupuje sustav Patriot za 3,8 milijardi eura

Foto: Reuters
28.03.2018.
u 18:13

Poljska jača svoje oružane snage od ruske aneksije Krima 2014. godine, a dvije trećine oružja koje ima iz vremena je Varšavskog pakta

U sklopu jačanja svojih obrambenih kapaciteta, posebno kada je riječ o obrani od moguće ruske intervencije, Poljska je odlučila krenuti u najveću vojnu investiciju u svojoj povijesti.

Čelnici u Varšavi dogovorili su sa Sjedinjenim Američkim Državama kupnju obrambenog raketnog sustava Patriot korporacije Raytheon za 4,75 milijardi dolara (3,8 milijardi eura).

– Ovo je izvanredan, povijesni trenutak. To je uvođenje Poljske u potpuno novi svijet vrhunske tehnologije, modernog naoružanja i obrambenih sredstava – istaknuo je poljski predsjednik Andrzej Duda na svečanosti potpisivanja ugovora. Poljska, članica NATO-a, jača svoje oružane snage od ruske aneksije Krima 2014. godine. Dvije trećine njezina naoružanja je iz doba dok je još bila u sovjetski predvođenom Varšavskom paktu. Sporazum o nabavci Patriota ublažit će, smatraju analitičari, nedavno nastale tenzije između Varšave i Washingtona, njezina glavnog saveznika u euroatlantskom paktu, zbog donošenja zakona u siječnju koji predviđa zatvorsku kaznu za bilo kakvu tvrdnju da je Poljska sudjelovala u holokaustu.

SAD smatra kako ta mjera ugrožava slobodu govora, dok izraelski dužnosnici tvrde kako ona odgovara negiranju holokausta, što Poljska odbacuje. Dogovor u srijedu uključuje četiri sustava Patriot, a Varšava s Washingtonom pregovara o drugoj fazi razvoja vojske koja uključuje nabavku dodatne vojne opreme, što će omogućiti Poljskoj da sudjeluje u raketnim i zračnim operacijama sa saveznicima iz NATO-a koje već imaju taj sustav, a to su Nizozemska, Njemačka, Španjolska i Grčka.

Pogledajte i države koje će igrati ključnu ulogu ako počne 3. svj. rat:

1/12

 

Ključne riječi

Komentara 18

Avatar nekakav
nekakav
13:40 28.03.2018.

super, a sad na koljenima u 'brisel' po novce za subvencije proizvođačima jabuka i jagoda, svinja. kad zatvore jedna vrata, nek dogmižu do drugih, gdje će moliti novac za krpanje rupa na cestama. kad to riješe, na kraju hodnika nek lupaju o ona plava vrata, gdje će izmoliti koji milijun eura za pomoć ribarima. kad sve to odrade, ako birokrati još budu radili, nek moljakaju i za pomoć socijalno ugroženima. za oružje imaju, al za civilne potrebe nemaju. naoružavaju se kao da će krenuti na ruse, a u prvih 15 minuta bi poljska postala gola pustinja. svi koji malo misle svojom glavom, a takvih je u poljskoj više od milijun i pol, su otišli van. poljaci su i u varšavskom ugovoru bili najradikalniji, njihov komunizam je bio najčvršći i najgori. tako i za novog gospodara rade jednakom žestinom, udaraju po svemu. poljaci ko narod imaju nesreću, veliku, što često budu zaluđeni idejama i ljudima, ali to je karakteristika svih nomadskih naroda, a poljaci to jesu. što će njima patriot, kad kalibr rakete imaju 17 km od granice? elektronska blokada od patriot sustava napravi gomilu željeza i plastike. još jednom čemu dovlačenje tolkog oružja u europu, za koga i za što. rusi nemaju kud otići, tu budu uvijek. a susjedi se nek prilagode susjedu, nek prestanu raditi za gazdu koji ej daleko, daleko. ajd, cilj je hranjenje američkog vojnog industrijskog kompleksa. bez rata ili umjetnih kriza, ne mogu prodati ništa. neki dan prodali rakete saudijcima. koga briga za jemen.

DU
Deleted user
16:31 28.03.2018.

bolje neka oni nahrane gladne poljake jer kazu da je sad u britaniji svaki pedeseti stanovnik poljak.

ZN
znam
20:40 28.03.2018.

bacanje novca

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije