Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POKUŠAJ ATENTATA

Naoružana skupina pucala na libijskog ministra: Njegovi čuvari uzvratili paljbom

REUTERS
21.02.2021.
u 18:04

Poslovni čovjek Abdel Hamid Dbeibah imenovan je 5. veljače za prijelaznog premijera i uz Prijelazno tročlano predsjedničko treba osigurati vlast do nacionalnih izbora u prosincu 2021.

Skupina naoružanih muškaraca otvorila je u nedjelju vatru na kolonu automobila u Tripoliju u kojoj se vozio libijski ministar unutarnjih poslova Fati Bašaga, no ministar je uspio izbjeći pucnjavu bez ozljeda, rekao je izvor blizak Bašagi. 

Napadači su otvorili žestoku vatru na Bašagin konvoj dok je prolazio zapadnim Tripolijem nakon posjeta Nacionalnoj naftnoj korporaciji i sjedištu policije, rekao je isti izvor.

Bašagini čuvari uzvratili su vatru te su se dali u potjeru za napadačima. Jednog su ubili, drugoga ozlijedili, a ostalu dvojicu priveli.

Napad se dogodio u trenutku kada se međunarodno priznata Vlada nacionalnog sporazuma (GNA), čiji je Bašaga član, sprema ustupiti mjesto prijelaznoj vladi izabranoj u sklopu procesa koji su vodili Ujedinjeni narodi, a cilj im je ujediniti zaraćene libijske strane.

Bašaga, istaknuta ličnost u gradu Misrati, izgubio je u utrci za premijera u vladi jedinstva, no javno je podupro novu administraciju.

Prvi podaci istrage upućuju na to da su osobe koje su napale konvoj u nedjelju bile iz Zavije, drugoga utjecajnog grada, koji se nalazi oko 45 kilometara zapadno od Tripolija, rekao je izvor.

Deset godina nakon pobune Arapskog proljeća 2011., u kojoj je sudjelovao i NATO i kojom je srušen režim Moamera Gadafija, Libija je još razdirana borbama za vlast između dvaju suprotstavljenih tabora koji imaju podršku raznih zemalja. 

Ta dva tabora su 23. listopada potpisala sporazum o trajnom prekidu vatru pod okriljem UN-a.> 

Poslovni čovjek Abdel Hamid Dbeibah imenovan je 5. veljače za prijelaznog premijera i uz Prijelazno tročlano predsjedničko treba osigurati vlast do nacionalnih izbora u prosincu 2021.

 

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar barba_barba
barba_barba
11:36 22.02.2021.

vijest je da je "Naoružana skupina pucala"- dobro da nisu bili nenaoružani a pucali. I to u Libiji. Bratskoj derzavi najveceg sina svih naroda i narodnosti.

DU
Deleted user
18:17 21.02.2021.

To bi bila vijest da u Libiji nije rat, da ne postoje dvije vlade, da tamo ne ratuju vojske pola evropskih zemalja, Turske i Rusije. Vijest bi bila Ministar je proputovao Libiju uzduž i poprijeko i da nitko nije pucao po njemu, zar ne.

SI
sisavac
07:58 22.02.2021.

ma koja vlada priznata od međunarodne zajednice, i koje to međunarodne zajednice, kojeg dijela... što se pravite bezveznjaci, sve se po pitanju libije zna, od malog prosvjeda zbog bezvezne stvari, 'tezge', došlo do raspada i uništenja države. što se sad svi prave slijepi i gluhi, što sad vlada opća amnezija, kao da ne znamo tko je zapalio fitilj, tko je dolijevao ulje i benzin na vatru, tko je izigrao un-ove sankcije i zonu zabrane leta... svi znamo da je tu zapad odigrao krajnje prljavo, zabranu leta iskoristio za uništenje gadafijeve avijacije, i direktnu potporu teroristima, a ne nekakvim epskim borcima za slobodu, jer je ta ekipa uvezena izvana, to nisu libijci bili. gdje je nestalo 50 mlrd dolara keša, sve je to gadafi, tj. libija deponirala u zapadnim bankama. gadafi je postao mrtav onog trena kad je pokrenuo sveafričku akciju za zajedničku valutu, zlatni dinar, i u to ime ponudio 50 mlrd keša, počeo naftu i plin prodavati za eure i juane. ne samo dolare. samo je gadafi uspio držati u miru libijska plemena, njega su jedinog doživljavali i slušali. na svu sreću, živ je jedan gadafijev sin, kojeg vrbuju svi, i koji jedini ima šanse libiju vratiti u svije živih država. o nekakvom tiranu nema riječi, libijci su se mogli školovati gdje su htjeli, imati stan, sve. što sad imaju? slobodu?! koju slobodu, jednom tjedno sajam robova?! ko prije 400 godina!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije