Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
operacija bankomat

Nanesena šteta HPB-u popela se na 328 milijuna

policija pred hpb-om
Patrik Macek/PIXSELL
26.03.2010.
u 13:35

Odgovorne osobe odobravale su kredite mimo propisane procedure na poticaj odgovorne osobe trgovačkog društva iz Zagreba.

Protiv bivših čelnika Hrvatske poštanske banke Josipa Protege, Ivana Sladonje i Marija Kirinića drugi je put proširena istraga u sklopu operativne akcije USKOK-a i policije Bankomat. Njih se trojicu od danas sumnjiči i za nova tri rizična kredita, plasirana u periodu od 3. srpnja 2006. do 7. siječnja 2009. godine, zbog čega je HPB oštećen za više od 77 milijuna kuna pa se konačna svota za koju je oštećena banka popela na 328 milijuna kuna!

Posebno izvješće
Novootkrivena tri sporna kredita su mimo procedure odobrena tvrtki dr. Gorana Jurakovića Mini Parks International sa sjedištem u zagrebačkoj Vinogradskoj ulici.

Juraković je, naime, kao zastupnik američke tvrtke dobio prije dvije godine zeleno svjetlo od zagrebačke gradske uprave za gradnju tematskog zabavnog parka na Peščenici u zaštićenoj ekološkoj zoni. Protupravno stečen novac, utvrđeno je obradom, prebačen je na račun jedne tvrtke u Španjolskoj te još jedne u Zagrebu, a zatim na Jurakovićev privatni račun te račun njegova sina. Protiv trojice bivših čelnika HPB-a policija je podnijela USKOK-u posebno izvješće kao dopunu kaznene prijave zbog zloporabe položaja i ovlasti.

Juraković je prijavljen zbog poticanja na kazneno djelo, a uz sina je još prijavljen i zbog pranja novca. Zbog istih su kaznenih djela procesuirane i tvrtke preko čijih je računa novac transferiran. Istraga protiv bivše trojke iz HPB-a također je bila proširena i zbog davanja rizičnih kredita u visini 41 milijun kuna Slavenu Čolaku i Davoru Čiliću, investitorima u vodeni zabavni park Šmidhen u Samoboru.

Obradom je ustanovljeno da je mozak cijele operacije bio Slaven Čolak, koji je bez ikakvih provjera te instrumenata osiguranja od HPB-a dobivao kredite te podizao nove pod izgovorom da mu trebaju kako bi vratio one stare. No to je u stvari bila samo varka jer je kasnije utvrđeno obradom da ne postoji mogućnost naplate nijednog kredita.

Dio pušten iz pritvora

U međuvremenu su iz istražnog zatvora u Remetincu pušteni Oliver Beidenegel, Ivan Galić i Svetimir Gadže, korisnici kredita uhićeni zajedno s trojkom iz HPB-a potkraj prošle godine.

Bivšim bankarima Josipu Protegi, Mariju Kiriniću i Ivanu Sladonji istražni je zatvor sudac produljio za još mjesec dana.

Ključne riječi

Komentara 6

KR
kreont
13:51 26.03.2010.

Baš je zanimljivo koliko im je trebalo. Ja u svojoj firmi ukradem 100kn znalo bi se o tome u manje od 7 dana. Baš mi je za pomislit kako se sve ove pljačke nisu dešavale slučajno i iznad ovih aktera sjedili su još mnogo odgovorniji za kontrolu i nadzor a to iz razloga nerada ili mita nisu uradili. Sramota pa u ovoj zemlji svatko ko kontroloria neke miljončeke krade. Jel to epidemija ili ???

OB
-obrisani-
13:59 26.03.2010.

Sta se sve moglo sa tim novcima koliko ljudi pomoc sta nemaju stanove,bolesnima platit ljecenja ,kupit helikopter za pomoc unesrecenima na cesti svasta se moglo a ta banda pljacka

Avatar walterkomunistihrvatske
walterkomunistihrvatske
15:09 26.03.2010.

. ..\"TKO JE JAMIO-JAMIO JE\". ..P.S.TU LOGIKU VRLO SMIŠLJENO KORISTI PaPahor(SSLLov€nija) PREKO\"naše\"Jadranke Kosor-DA JAMI DIO TERITORIJA NAŠE NDH\". ..BRAVO PaPahore. ..KPH. ..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije