Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Name Explain'

Zbog čega Bosna i Hercegovina ima dva imena?

Name Explain: Bosna i Hercegovina
Foto: Screenshot Youtube
1/2
05.02.2018.
u 08:56

Popularni YouTube kanal “Name Explain”, koji se bavi podrijetlom imena država, gradova, oceana i povijesnih osoba, objavio je snimku u kojoj je tematizirao ime Bosne i Hercegovine s pitanjem zbog čega jedna zemlja ima dva imena, piše Vecernji.ba.

U videosnimci je objasnio kako je granica između Bosne i Hercegovine planina Ivan, ali da je riječ o jednoj naciji. Istaknuo je kako se Bosna prvi put spominje u djelu Konstantina Porfirogeneta, a da naziv vodi podrijetlo od rijeke Bosne. Rijeka je dobila ime prema riječi Bos/Bogh, koja na indoeuropskom jeziku predaka znači tekuća voda.

Za Hercegovinu kaže kako vuče podrijetlo od njemačke riječi Herzog (Herceg na bosanskom) te da je bila kneževina, a Stjepan Kosača sebe je proglasio hercegom Huma i obale. Hum se drugačije zvao Zahumlje i nalazio se u blizini mora u slivu rijeke Neretve, na današnjem području Hercegovine i Hrvatske.

Autor Peter Footer podsjetio je pod čijom je vladavinom BiH bila te da ovakav naziv ima otkako je proglasila neovisnost od Jugoslavije. Kao prijedlog jedinstvenog imena dao je riječ Bosgovina.

Osim Bosne i Hercegovine, dvije riječi u imenu imaju Antigva i Barbuda, Sveti Kristofer i Nevis, Sveti Vincent i Grenadini, Sveti Toma i Princip te Trinidad i Tobago. Ostale zemlje koje imaju više riječi u imenu nastale su ujedinjenjem više država.

YouTube kanal “Name Explain” ima više desetaka tisuća pratitelja i višemilijunske preglede.

Ako nas pogodi treći svjetski rat, 10 najmoćnijih zemalja imat će ključnu ulogu:

Name Explain: Bosna i Hercegovina
1/12
Ključne riječi

Komentara 50

VJ
vjekoslavkatalina
09:46 05.02.2018.

nema tako davno procitao sam jednu zanimljivu knjigu raifa dizdarevica komunistickog aparatcika iz sedamdesetih i osamdesetih u bosni i hercegovini...gdje je tada napisao...mozda najeralnije...da u vlasti tadasnje bosne i hercegovine polozqaje su drzali najvise srbi oko 60%...muslimani 30% a hrvati samo 3% ostalih 7% drzali su polozaje oni koji su se izjasnjavali kao nacionalnost jugoslaveni..dakle po popisu iz 1981 hrvata je u bh bilo 19% dakle a udio hrvata u vlasti ej bio 3%...muslimana je bilo po tom pospisu 39% drzali su 30% vlasti..a srba kojih ej popisu bilo 32% bilo ih je 60% u vlasti...i onda je netko pricao kako su eto svi bili 'ravnopravni'...jedini su jugoslaveni kako su se izjasnili imali isti udio vlasti u socijalistickoj bosni osamdesetih koliko ih je bilo i na popisu 7%...a hrvata 19% a udio u vlasti samo 3%..i onda neki pricaju o 'ravnopravnosti'

DO
domxerex
10:27 05.02.2018.

Bosna i Hercegovina - jedna nacija? Šta to ispunjavaju Bakirove želje? Izgleda glupani zamišljaju ideju jedna država - jedna nacija - jedan vođa. Pravi ljevičari - antifašisti. Po toj paroli ispada da je i hitler bio antifašista.

SV
sven222
11:07 05.02.2018.

Davor2016: citati srpku povjest...pa ona je u vecini slucajeva falsifikat..pa srba preko Drine i nije bilo do dolaska Turaka vec Vlasi..vecinu srba u BiH su Turci doveli !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije