Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
udrugaški mentalitet

Nalaz Revizije: HDZ, HSS, HSU i Kajtazi nepravilno poslovali

sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
24.12.2013.
u 17:00

Kod nas još vlada “udrugaški” mentalitet pa svatko želi imati svoj poseban
 žiro-račun

Četiri parlamentarne stranke – HDZ, HSS, HSU i Bošnjačka demokratska stranka Hrvatske te nezavisni zastupnik Veljko Kajtazi dobili su uvjetno mišljenje Državne revizije za 2012., što znači da su revizori pronašli neke nepravilnosti u njihovim izvješćima i poslovanju. Od ukupno 25 političkih stranaka koje su obuhvaćene revizijom, izraženo je ukupno 12 bezuvjetnih i 13 uvjetnih mišljenja.

Prihodi stranaka

HSU je jedina stranka iz vladajuće većine koja je dobila uvjetno mišljenje. Stranke su za 2012. godinu iskazale ukupne prihode od 115,2 milijuna kuna, od čega na prihode od dobrovoljnih priloga, odnosno donacija otpadaju tri milijuna, a na druge prihode (prihodi od zakupnina, prodaje stanova na kojima je postojalo stanarsko pravo, prodaje imovine, od kamata, naplaćenih otpisanih potraživanja, otpis obveza i ispravak pogrešnih knjiženja) 4,7 milijuna. HDZ ostvaruje najviše prihoda iz državnog proračuna te proračuna lokalnih jedinica, HNS je stranka koja je dobila najviše donacija, a SDP u odnosu na druge stranke dobiva najviše od članarina te od drugih prihoda, a najviše je zaradio i od zakupa poslovnih prostora, nešto više od 1,1 milijun kuna.

HDZ je najveća stranka koja je dobila uvjetno mišljenje, a imala ga je i za poslovanje u 2011. godini. Revizijom su utvrđene nepravilnosti i propusti koji se odnose na sustav unutarnjih kontrola, računovodstveno poslovanje i financijske izvještaje, prihode te korištenje poslovnih prostora. Iz HDZ-a su nam samo kratko poručili da revizija nije utvrdila prekršaje ili protuzakonitosti, već sitnije nepravilnosti.

– HDZ se očitovao na taj nalaz i uputio primjedbe na tvrdnje s kojima se ne slaže – objasnili su nam u HDZ-u koji je uvjetno mišljenje dobio i zbog necjelovitih podataka o korištenju poslovnih prostora, odnosno zbog korištenja gradskih i općinskih prostora bez plaćanja naknade, što se protivi izmjenama Zakona o financiranju političkih stranaka iz ožujka.

Takvu primjedbu dobio je i HSS.

Tuže i svoje ljude

– Prigovor je revizije da nismo ustrojili evidenciju o potraživanjima za prihode iz proračuna jedinica lokalne i područne samouprave u čija su tijela imenovani pojedini članovi stranke. Javlja se problem da neke male općine nemaju sredstava da isplaćuju stranke pa smo morali angažirati odvjetnike i slati im opomene pred tužbu, što na kraju može stvarati probleme i nama jer neke od tih općina vode ljudi iz HSS-a – objasnio nam je glavni tajnik HSS-a Ilija Ćorić te dodaje da je stranka veći dio nepravilnosti otklonila. I predsjednik HSU Silvano Hrelja rekao nam je da je njegova stranka već riješila većinu primjedbi, a glavna se odnosi na to da na razini stranke nisu ustrojene poslovne knjige, nego se vode za središnjicu i pojedine organizacijske jedinice.

– Mi smo malo drugačija stranka, počeli smo s puno računa, ali to sada rješavamo. Kod nas u stranci vlada “udrugaški” mentalitet pa svatko voli imati svoj žiro-račun, no to uz pomoć primjedbi revizije rješavamo – zaključuje Hrelja

Komentara 5

Avatar jure23
jure23
17:28 24.12.2013.

ha, ha naravno da će sve stranke biti neregularne jedino će partija biti pozitivna, bez obzira na sve negativne rezultate

ZD
zdepar
18:57 24.12.2013.

opet tendenciozni komentari nepravomoćnih rješenja, ili je netko u prekršaju ili bi inspektori samo željeli da mogu nešto naći i oderati

FL
flatline
17:46 26.12.2013.

Ma jasno to je komunističko udbaška revizija, jer je jednostavno nemoguće da su aruacki domoljubi muljatori. Buahahahaha!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije