Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBRED U CRKVI GOSPE SINJSKE

Nakon ženidbe Norac putuje natrag u zatvor

03.01.2009.
u 18:30

General Mirko Norac, koji izdržava kaznu za ratne zločine počinjene na području Gospića, vjenčao se  u Sinju, u župskoj crkvi Svetišta Gospe Sinjske, sa svojom izabranicom Jelenom Midenjak, stomatologinjom iz sinjskog naselja Čurlini. Vjenčanje je obavio fra Bože Norac-Kljajo, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu.

Kumovi mladencima bili su Miro Laco, jedan od Norčevih najbližih suradnika na ličkom ratištu i pomoćnik pročelnika Ureda za zdravstvo grada Zagreba Zvonimira Šoštara, i Tina Šabić iz Brnaza kraj Sinja, zaposlena u sinjskoj ispostavi Porezne uprave. Vjenčanju su uz roditelje mladenaca Antu Tadiju i Nedu Norac-Kevo, te Ivana i Miru Midenjak prisustvovali brojna rodbina i prijatelji. Sinjska crkva bila je pretijesna za mnogobrojne uzvanike.

Nakon fotografiranja i obavljenih formalnosti u župnom uredu svatovi su krenuli prema Dugopolju, gdje su slavili u restoranu Dolis.

Veselje uz pršut
Prije dolaska u sinjsko marijansko svetište, svatovi su se okupili u kućama Mirkovih i Jeleninih roditelja, veseleći se uz pršut, sir, kolače i razna pića, kako je to običaj u ovome kraju. Norčevi svatovi nakon kućnog veselja krenuli su cestom prema kući Midenjakovih, gdje se također na sličan način slavilo i častilo, a zatim su zajedno krenuli prema sinjskoj crkvi. U Svetiške Gospe Sinjske svatovi su ušli kroz dvorište Franjevačkog samostana. Zbog zime neki su i ranije došli od mladenaca i njihovih kumova, najbliže rodbine i prijatelja. Mirko i njegova supruga izuzetno su raspoloženi ušli u crkvu. Vjenčanje je snimao samo fotograf kojeg su njih dvoje odabrali, a ostali novinari i fotoreporteri morali su ostati vani.

Prije početka slavlja, kroz glavna vrata, s Trga kralja Tomislava u crkvu je nagrnula veća skupina simpatizera Mirka Norca i znatiželjnika. Primijetili smo i veći broj svećenika odnosno časnih sestara, koji su pratili vjenčanje. Kako je to bio izuzetan događaj, misa je potrajala oko sat i pol. Isto kao i čestitanje i fotografiranje kraj oltara Gospe Sinjske, pred kojim se Mirko Norac molio dolazeći na dopust iz zatvora.

Pir u Dugopolju
Neki od Norčevih bliskih časnika i suboraca, dočekali su ga u restoranu Dolis u Dugopolju, gdje se pirovalo i slavilo s ostalim uzvanicima. Nevjesta Jelena Norac, prema našim spoznajama, stanovat će u Otoku dalmatinskom, u kući Mirkovih roditelja, kako je to i običaj, ali i zbog toga što se njen suprug nalazi na izdržavanju zatvorske kazne. Također je još jedan razlog za preseljenje u Otok, to što Jelena u tome mjestu ima svoju stomatološku ordinaciju.

Inače, već od 14.30 sati Norčevoj kući stizali su uzvanici sa svih strana, a među njima suborci, umirovljeni generali i drugi časnici. Novinari su pokušali zabilježiti okupljanje i svadbenu atmosferu u generalovoj kući, ali su, uz poziv na piće, zamoljeni da ne snimaju ništa.


Ženidbenih darova sa svih strana

Mirko Norac dobio je ženidbenih darova od rodbine, prijatelja, suboraca, viteškog alkarskog društva, pojedinaca, čak i od odvjetnika. Darovi su vrijedni, ali nismo doznali kakvi su. Uostalom, cijena se ne spominje.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije