Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prva faza popuštanja mjera

Nakon više od mjesec dana, ponovno rade sve ove trgovine i obrti

Prva faza popuštanja mjera
Foto: PIXSELL
1/8
27.04.2020.
u 06:38

Knjige ćemo izdavati iza pulta od pleksiglasa, a uveli smo i drive-in povrat

Knjižnice, zlatarnice, postolari, knjižare, muzeji, antikvarijati, galerije, krojači, fotostudio... Od danas, nakon više od mjesec dana, ponovno rade sve ove trgovine i obrti, a dio je to, podsjetimo, prve faze popuštanja mjera u borbi protiv novog koronavirusa i reaktiviranja gospodarskih te društvenih djelatnosti.

Jedan postolar u jednoj smjeni

Kako bi se ispunile sve norme i uvjeti koje je zadao nacionalni Stožer civilne zaštite, od jutra se u radnjama diljem zemlje čistilo, lickalo, dezinficiralo, prašina se stresla, police napunile, a izlozi „poglancali".

- Sve smo preporuke usvojili te ćemo svakom kupcu osigurati rukavice, maske i potkape od najlona koje će se odmah nakon isprobavanja šešira baciti. Nakon svakog korištenja dezinficirat ćemo POS uređaje, kvake, novac - rekla je Josipa Cahun, vlasnica poznatog zagrebačkog salona Šeširi i kape Cahun, dodajući kako će u njihovu trgovinu ulaziti po jedan kupac. A takve su uvjete postavili i u zlatarnici Nokaj, u strogom centru Zagreba.

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

- Nama je teže zato što se nakit inače mora isprobati da bismo ga doživjeli, ali sad nećemo ljudima preporučivati da ga isprobavaju - kazao je vlasnik Mario Nokaj. Pregrade, dodaje, nisu mogli staviti u prostor jer kupci ne bi mogli do nakita, ali će zato pri održavanju distance pomoći viziri koje će nositi. Držanje pripisanog razmaka među ljudima izazov je i za zagrebačkog postolara Brunu Budiselića jer on mora biti u izravnom doticaju s njima, ponajprije kako bi im izmjerio stopalo. - Zato smo odlučili raditi skraćeno i u jednoj smjeni, od 9 do 17 sati. Usto, umjesto četvero radnika, bit će samo jedan u trgovini - naveo je Budiselić, vlasnik salona cipela "Zlatko" u zagrebačkoj Ilici. Što se tiče zagrebačkih kulturnih ustanova, one koje su bile teže oštećene u potresu 22. ožujka, poput Muzeja za umjetnost i obrt, još se neko vrijeme neće moći razgledati u starom izdanju. No one koje nisu oštećene od danas ponovno rade.

Doduše, uz sitne preinake. - U našem prostoru od danas istodobno može biti najviše 15 osoba - priopćili iz Muzeja iluzija. Isti način rada usvojio je i Muzej policije pa će ondje u istom trenutku moći biti pet osoba. Korisnicima je otvorila vrata i gradska knjižnica Ivana Gorana Kovačića u Karlovcu, a bit će otvorena radnim danom od 8 do 15, a subotom do 13 sati. Na ulazu će korisnici dezinficirati ruke, djelatnici nositi zaštitne maske i rukavice, a knjige će se izdavati i preuzimati na pultu knjižnice iza pleksiglasa. Ulazi po jedan korisnik, ne može se na odjele, a poželjno je da se unaprijed zna koje djelo treba ili da se naruči putem e-maila.

Video: Krunoslav Capak o popuštanju mjera

- Naši će se djelatnici izmjenjivati svaka dva do tri sata. Od ukupno 260.000 naslova, njih 30.000 je vani te nam je cilj povratiti što više građe kako bismo je dezinficirali i vratili na korištenje. Usto smo uveli takozvani drive-in povrat knjiga i ta će usluga biti dostupna svaki dan, osim nedjelje, od devet do 13 sati na glavnom parkiralištu ispred ulaza u garažu Bibliobusne službe - objasnila je Jasmina Milovčić, ravnateljica knjižnice. Osim toga, od danas je u pogonu i javni prijevoz. Tako će u slavonskobrodskoj autoprijevozničkoj tvrtki Terzić bus vozači, uz održavanje osobne higijene i čistoće kabine, koristiti maskama te izbjegavati bliski kontakt s putnicima i prtljagom. - Dosta toga ovisit će i o samim putnicima. Pitanje je tko ih može ograničiti. Ne možete vi ljudima koji čekaju na stanici zabraniti ulazak u poluprazan autobus. Kako bi to bilo? - kazao je direktor firme Juro Terzić.

Prazna sjedala iza vozača

Uz prozračivanje, čišćenje i dezinfekciju autobusa nakon svake vožnje, pri čemu treba voditi računa i o higijeni sjedala, bit će potrebno osigurati i fizički razmak među putnicima. Gradski prijevoz odvijat će se prema subotnjem rasporedu vožnje, a nedjeljom i blagdanom na snazi je nedjeljni raspored. - U gradskim autobusima potrebno je, ako je ikako moguće, držati jedan metar udaljenosti među putnicima. U nekim vozilima vozači su od putnika već odijeljeni pleksiglasom, a tamo gdje to nije moguće izvesti, prvi red sjedala iza vozača neće se koristiti - naveo je Marko Terzić, direktor prometa i jedan od vozača.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Zagrebački električni tramvaj, podsjetimo, uveo je 111 autobusnih linija koje voze prema novom prilagođenom rasporedu, dok će tramvaji postupno opet prometovati, ovisno o sigurnosnim procjenama stručnjaka i stanju relacija kroz koje prolaze. Prvo će u promet biti pušteni oni tramvaji koji voze u rubnim dijelovima grada poput Dubrave, a zadnji će se „aktivirati" centar. Sva će se vozila, kao i dosad, provjetravati i dezinficirati tri puta na dan. Karte se mogu kupiti na regularnim lokacijama, odnosno od vozača i na ZET-ovim prodajnim mjestima.

Komentara 2

ST
stefj
10:02 27.04.2020.

Bilo bi lijepo da se napravi još istraživanja vezano uz prijenos korone, naročito vezano uz prijenos preko stvari. Ovo sve, sve ove mjere su bazirane na drugim sličnim virusima koji u laboratorijskim uvjetima mogu preživjeti vani do 3 dana... Ovaj virus se pokazao jako osjetljivim na isušivanje i vlagu, te se pokazalo da ga je skoro nemoguće dobiti preko stvari. Tako da je ovo čišćenje stvari zapravo besmisleno... S druge strane, virus se kapljično prenosi, što znači da bi nošenje maski moralo biti obavezno. I to ne onih platnenih, nego pravih...

Avatar balen
balen
10:00 27.04.2020.

Imali smo najstrože mjere na svijetu kao da smo najbogatija država. Sada Stoželj petlja i komplicira. Mediji su stvorili od članova Stožera lažne zvijezde (kao: stručni, pouzdani itd.) Zaboravlja se na dosadašnje glavinjanje. Na početku su tvrdili da virus nije opasan, poslije uveli drastične mjere. Izloženi smo jezičnom teroru: 1. "Ostanite doma" nije standardni jezik nego regionalizam. 2. "Socijalna distanca" je totalno pogrešan izraz, treba "Fizička distanca", itd.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije