Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u riječkom KBC-u

Nakon vijesti da im nerođeno dijete neće preživjeti, mladi par 'u povjerenju' dobio neobičnu preporuku

KBC Rijeka
Goran Kovacic/PIXSELL
25.02.2021.
u 09:59

Na moje ''što sad'' pitanje govore mi da odem u Sloveniju, daju mi jasne upute koja je klinika i koji je broj, ali ne zapisanim putem nego usmeno da ne ostane nigdje pisani trag jer to "ne smiju reći", navela je Zorica

Nakon pet mjeseci uredne trudnoće mladom paru iz Ilčića nedaleko od Opatije liječnici su priopćili kako im dijete neće preživjeti zbog teške anomalije. U riječkom KBC-u pacijentici su rekli kako može čekati termin poroda ili otići u Sloveniju obaviti postupak za 5000 eura koji se, kako je kasnije doznala, obavlja i u Hrvatskoj. 

"Dolazim na pregled kod ginekologa koji mi govori da ne vidi djetetovu glavu. Da mu je to čudno i da mu se to još nije dogodilo u karijeri, da trebam ići u KBC Rijeka na anomaly scan i daje mi uputnicu. Zaprimaju me i govore mi da dijete ima anomaliju nespojivu sa životom i da se prognozira smrtni ishod. Najčešće umiru već tijekom trudnoće. Ako se rode, prežive nekoliko dana. Dijete nije sposobno samostalno disati, nema razvijen veliki mozak“, ispričala je Zorica za emisiju "Provjereno" Nove TV. Nakon šokantne vijesti koju su primili uoči Božića, liječnici su im "u povjerenju" dali preporuku za koju, kako kažu, ne bi smio postojati pisani trag. 

Na moje 'što sad' pitanje govore mi da odem u Sloveniju, daju mi jasne upute koja je klinika i koji je broj, ali ne zapisanim putem nego usmeno da ne ostane nigdje pisani trag jer to 'ne smiju reći'. Inducirani porod ili porođaj ne može se obaviti u Hrvatskoj. Imate u Sloveniji, tamo je liberalnija država i tamo je to dopušteno poslije 22. tjedna“, ispričala je Zorica na čijem je otpusnom pismu pisalo kako dijete nema šanse preživjeti, a kao preporuka i terapija naveden je – razgovor s pacijenticom.

Mladi par zatražio je i treće mišljenje u KBC-u Rijeka, kod doktora koji je stao iza svojih kolega, a drukčiju preporuku nisu dobili ni od ginekologa primarne zdravstvene zaštite. Raspitujući se o mogućnostima, u Petrovoj bolnici u Zagrebu doznaju kako se takav postupak može uredno napraviti i u Hrvatskoj. 

Ono što im je u Rijeci uskraćeno, u Zagrebu nije bilo. Zbog dijagnoze nespojive sa životom, etičko povjerenstvo odobrilo je prekid trudnoće.

"Po meni je to potpuno neshvatljivo, nerazumljivo s ljudske i profesionalne strane“, rekao je za "Provjereno" dr. Gordan Zlopaša iz Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb, govoreći o postupanju u Rijeci. 

"Provjereno" večeras na Novoj TV donosi cijelu priču, uključujući i reakciju novog šefa riječkog KBC-a. 

VIDEO Od 12. veljače do 15. svibnja posjetite izložbu "Hrvatska svijetu"

Komentara 20

DU
Deleted user
11:39 25.02.2021.

znači da u Rijeci i Sloveniji imaju nekakve koristi od toga !?

Avatar Budiuvijektu
Budiuvijektu
11:56 25.02.2021.

Milas: gospodine, više nego dobar odgovor !!! Rijeka se promovira kao napredna,bez krimosa i korupcije, bla,bla,bla....Panika je sada u SDP jer gube u Rijeci izbore, što se toplo nadam.Rijeka će tek onda početi disati punim plućima,, vidi se koliko kaskaka za Splitom, Zadrom, Šibenikom.....

MA
Markovinac
12:57 25.02.2021.

Ma jasno dogovor sa Slovencima da im se salju pacijenti i dijele lovu.Ko na pijaci.To rade svidoktori.Koliko ih samo usmjeravaju pacijente u privatne ordinacije gdje rade honorarno.Uzimaju lovu i kad je pacijent umro ili znaju da ce umrijeti.Nakarada

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije