Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
na trgu sv.petra

Nakon tri mjeseca Papa nedjeljnu molitvu ponovno izgovarao sa svog prozora

Pope Francis leads the Regina Coeli prayer at the Vatican
Foto: VATICAN MEDIA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/6
31.05.2020.
u 13:47

Od 8. ožujka Papa je, najprije angelus, pa poslije Uskrsa Reginu Coeli, izgovarao iz biblioteke u kojoj inače prima državnike.

Vjernici su se ponovno vratili na Trg sv. Petra i pratili molitvu Kraljice Nebeske (Regina Coeli) pape Franje sa svoga prozora radne sobe apostolske palače odakle se prije pandemije javljao svake nedjelje. Od 8. ožujka Papa je, najprije angelus, pa poslije Uskrsa Reginu Coeli, izgovarao iz biblioteke u kojoj inače prima državnike. Ove nedjelje je poslije gotovo tri mjeseca ponovno nagovor i molitvu Kraljice Nebeske izgovarao s prozora na Trgu sv. Petra na kojem se okupilo nekoliko tisuća vjernika.

Govoreći o Duhovu, koje se slavi ove nedjelje, Franjo je podsjetio kako je Isus, opraštajući i okupljajući oko sebe učenike, pretvorio ih u svoju Crkvu, pomirenu zajednicu spremnu za misiju. Sveti Duh poklanja i nama hrabrost da izađemo izvan zaštitnih zidova naših skupinica zatvorenih u sterilnim navikama, kazao je Franjo i naglasio kako sada kada je trg popnovno otvoren se možemo ponovno nanj vratiti, što je zadovoljstvo.

Snage reda su jamčile sigurnost i da ljudi stoje udaljeni jedni od drugih. Prethodno je papa Franjo predvodio misu u bazilici Sv. Petra i kazao kako je Duh Sveti pogurao Crkvu “preko ograda sramežljive i oprezne vjere”. Narcizizam, vitimizam i pesimizam su neprijatelji dara i gore od krize izazvane pandemijom je samo drama zatvaranja u nas same, kazao je Frano.

I u današnjoj Crkvi, kao i u onoj prvotnoj, postoje različitosti u mišljenjima, primjerice, u izboru i sensibilnosti, ali načelo jedinstva je Duh Sveti, naglasio je Franjo u svojoj homiliji tijekom mise kojoj je u bazilici Sv. Petra prisustvovalo oko 50 osoba držeći se na razmaku koji propisuju norme antikoronavirus.

Prije svega smo djeca Božja koju voli, svi isti i u tome svi različiti, podsjetio je Papa na prvotnu Crkvu i pozvao da uputimo pogled prema apostolima među kojima je bilo jednostavnih osoba i iz različitih socijalnih konteksta. Isus ih nije izmijenio, već im je pustio njihove različitosti. Ujedinjuje ih pomazom Duha Svetoga. Gospodin ne uzima, već daruje, a o tome kako shvaćamo Boga ovisi način na koji ćemo biti vjernici, kazao je Franjo, odnosno ako “imamo na umu Boga koji uzima i nameće se, onda ćemo i mi htjeti uzeti i nametnuti se, zauzeti prostore, stvarati vlast i moć”.

Papa stoga poziva da se pitamo što nas spriječava da se darujemo i naznačuje tri stvari: narcizizam, vitimizam i pesimizam. Narcizizam čini da sam sebe obožavaš, da se zadovoljavaš svojim interesima. Vitimizam je Papa definirao kao “bog-žalopojki”, a što dovodi do toga da mislimo kako nas nitko ne razumije i osjeća ono što mi osjećamo. Pesimizam je “bog-negativnosti” koji čini da sve vidimo crno. Ali ako tako mislimo onda zasigurno se nada ne vraća, kazao je papa Franjo.

Ključne riječi

Komentara 2

MA
maestral
23:03 02.08.2020.

Opet hologram ili...?

Avatar JenniferAK79
JenniferAK79
21:59 31.05.2020.

w​​w︆︅︆︅︆︅​w︆︅︆︅︆︅​.k​is︆︅︆︅︆︅st​︆︅o︆︅︆︅​​k︆︅︆︅︆︅​​.​c​︆︅︆︅︆︅o​​m

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije