Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'uz američko vodstvo'

Nakon Saudijske Arabije i Emirati spremni poslati kopnene snage u Siriju

Sirija
Foto: Reuters/PIXSELL
07.02.2016.
u 15:07

Saudijsku ponudu pohvalile su Sjedinjene Države, no sirijski režim odgovorio je u subotu da će strani vojnici biti vraćeni kući u lijesovima.

Ujedinjeni Arapski Emirati priopćili (UAE) su u nedjelju da su spremni poslati kopnene snage u Siriju u sklopu međunarodne koalicije za borbu protiv Islamske države.

"Naše je stajalište cijelo vrijeme bilo da u operaciju protiv Islamske države moraju biti uključene kopnene snage", izjavio je ministar vanjskih poslova Anwar Gargash na tiskovnoj konferenciji u Abu Dabiju. "Ne govorimo o tisućama vojnika."

Dodao je da će "američko vodstvo u tome" biti preduvjet da UAE pošalje vojnike. Time su se Emirati nadovezali na Saudijsku Arabiju koja je u četvrtak rekla da je spremna pridružiti se svakoj kopnenoj operaciji u Siriji ako to protudžihadistička koalicija odluči. 

Saudijsku ponudu pohvalile su Sjedinjene Države, no sirijski režim odgovorio je u subotu da će strani vojnici biti vraćeni kući u lijesovima.

Islamska Republika Iran, koja je saveznik sirijskog režima, ocijenila je da se Saudijska Arabija neće usuditi poslati kopnene vojnike.

"Bilo kakva kopnena intervencija na sirijskom teritoriju bez odobrenja vlade bila bi agresija kojoj bi se morao pružiti otpor", rekao je sirijski ministar vanjskih poslova Valid Mualem na konferenciji za novinare u Damasku.

"Neka nitko ne pomišlja na agresiju na Siriju ili povredu njezina suvereniteta jer ćemo ih, bili oni Saudijci ili Turci, poslati kući u lijesovima", poručio je.

Ministar je također kazao da prekid vatre nije moguć dok se ne uspostavi nadzor nad granicom s Turskom i Jordanom, preko kojih pristiže pomoć pobunjenicima. Sirijski režim smatra militante, pobunjenike i džihadiste "teroristima" koje plaćaju regionalne sile poput Saudijske Arabije, Turske i Katara.

Ruska vojska objavila je uz to da ima "ozbiljnih razloga" vjerovati da Turska priprema "vojnu intervenciju" u Siriji, upozoravajući na gomilanje ljudi i opreme na granici. Ankara je odbacila te tvrdnje kao smiješne.

>>Egzodus iz Alepa: Novih 35.000 izbjeglica stiglo na Tursku granicu u 48 sati

 

Komentara 52

Avatar lvan12
lvan12
16:57 07.02.2016.

Ma šta bi oni... uz svo oružje što su nakupovali od amerkinaca, oni i saudijci nisu se u stanju boriti niti protiv nenaoružanih jemenaca... Da stvar bude i gora, u petak im Houti ispalili jednu Tocku i pobili oko 104 plačenika u okupiranoj bazi Marib. Naravno nije bila vijest o tome kod nas jer je to njihova sramota...

ST
stomugromova
16:11 07.02.2016.

Rusi su već dovukli u Siriju dosta sofisticiranog oružja da nekom ne bi pale gluposti na pamet.

Avatar nekakav
nekakav
15:29 07.02.2016.

e nećeš razbojniče! skoro 5 godina traje rat u siriji, uzrokovan baš tim 'prijateljima' kao što je saudijska arabija, emirati, kuvajt, bahrein. oni su platili i dalje plaćaju zločince. i to u sriji, zemlji iznimnih ljudskih i vjerskih sloboda, za za razliku od srednjevjekovnih feudalaca iz saudijske arabije, iokolice. kako to da u tim zemljama, gdje je pravi autokratski režim, koji vješa ljude zbog izgovorene riječi protiv kralja, kako to da tamo nije bilo protesta? pa bilo je, ali vam vaši slobodarski zapadni mediji to nisu prenosili, kao što nisu ni prenosili kako je vojska okrutno počistila ulice, a sve koje su uhvatili zatvorili bez suđenja, i polako ih vješala. nemate pojma, ni ne naslućujete stvarnost. sad kad je u siriji krenulo prema nekom rješenju, koje nije po ćefu zapadu i njegovim vazalima iz zaljeva, e sad bi svi tamo nešto radili. sad, kad su im planovi razotkriveni. da rusi nisu udarili po isilu, i općenito teroristima, još bi gledali čerećenje jedne lijepe zemlje. zapad se ulovio u zamku kakve je često on sam postavljao. samo što u ovom slučaju rusi dolaze kao stvarni prijatelji, bez da su išta prethodno inicirali. amerikanci su iz libije, iraka, afganistana, napravili propale države, bez ikakvih šansi, da se u idućih 10 godina osove na noge. sad vidimo kolka je povijesna šteta bio raspad sssr-a. nikad ne bi došlo do krvavih sukoba u jugoslaviji, razaranja iraka, libije, sjevera afrike. sva sreća da se kotač malo okrenuo, i događaji idu drugačijim putem od oni crtanih u dc-u.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije