Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Nakon 'Sanadera nacista', Milanović na Facebooku prikazan kao pedofil

01.12.2008.
u 09:46

Politička prepucavanja dviju najjačih stranaka preselila su se na internet, točnije na društvenu mrežu Facebook gdje se ovih dana verbalno sukobljavaju simpatizeri HDZ-a i SDP-a. Pravu je buru u javnosti izazvalo privođenje dubrovačkog esdepeovca Nikše Klečaka, pokretača grupe “Kladim se da ću naći pet tisuća ljudi koji ne vole Sanadera”.

Ako se zaista kladio, Klečak je okladu dobio jer u grupi je više od 11.000 članova koji tvrde da ne vole aktualnog premijera.

Javnost i dalje želi vjerovati da ga policija nije uhitila zbog otvaranja grupe kojom je htio iskazati svoje mišljenje, jer u službenoj izjavi piše da je Klečak priveden zbog postavljanja fotomontaže premijera Sanadera u nacističkoj uniformi. Lokalni mediji Klečaka su optužili i za pedofiliju, no on je te optužbe odlučno odbacio. Nadamo se da će nam idući dani otkriti stvarni razlog Klečakova privođenja, bilo da je riječ o pedofiliji ili vrijeđanju premijera.

Simboli na "Sanaderu" nisu jedini problem, ima ih na još puno mjesta
Ipak, čini se da je priča o fotomontaži na kojoj je Sanader u nacističkoj uniformi puno starija jer neki hrvatski forumaši tvrde da ona postoji već više od tri godine i da je bila čest avatar na raznim forumima.

Iako bi bilo apsurdno kritizirati reakciju države na prikazivanje premijera u nacističkoj uniformi, potrebno je napomenuti da slični simboli i dalje "krase" pročelja nekih zgrada u hrvatskim gradovima, da neki spomenici iz tog doba još uvijek niču u malim općinama i da Slavonski Brod (jedan od šest najvećih gradova u zemlji) i dalje ima Ulicu Mile Budaka. I na samom Facebooku postoji velik broj grupa koje pozivaju na mržnju i vrijeđaju druge nacionalne i vjerske skupine.

U javnosti često kruže priče da iza pokretanja grupa koje veličaju ili blate Vladu i premijera stoje pripadnici mladeži dviju stranaka. Iako to nikad nije službeno potvrđeno, Klečakov slučaj dokaz je da su i političke stranke postale svjesne moći Facebooka.


Fotografija s grupe "Kako je Sanader ukrao Božić".

Milanović prikazan kao pedofil
Protivnici SDP-a već u ponedjeljak ujutro odgovorili su otvaranjem nove grupe pod nazivom "Zoran Milanović - najjači haker". Tom grupom žele istaknuti da upravo SDP stoji iza grupa poput "Stegnite vi svoj remen, bando lopovska" i "Kako je Sanader ukrao Božić".

Aludirajući na Klečakov slučaj, osnivač grupe postavio je fotomontažu predsjednika SDP-a Zorana Milanovića koji se divi oblinama maloljetnice uz komentar "malo premlada, al' dobra". Grupa sadrži i brojne uvredljive komentare u kojima se Milanovića optužuje da je pedofil i homoseksualac. Na državi je da donese odluku je li i ova fotomontaža kazneno djelo.

"Rat na Facebooku" zahuktao se nakon premijerovih najava o "stezanju remena". Grupa "Stegnite vi svoj remen, bando lopovska - Organizirajmo veliki prosvjed" gotovo preko noći skupila je oko 60.000 članova. HDZ-ovi simpatizeri odgovorili su dan kasnije otvorivši grupu "I u dobru i u zlu podržimo Ivu Sanadera" koja je skupila tek 1900 članova.

Broje se i krvna zrnca
"Dižemo svoj glas protiv nasilja i besmislenih prosvjeda" grupa je koja osuđuje pozive na prosvjede protiv Vlade i premijera. Njezini osnivači nisu se libili brojiti krvna zrnca osnivača grupa koje ističu nezadovoljstvo aktualnom politikom i pozivaju na prosvjede.

Rat političkih stranaka i njihovih simpatizera na trenutačno najpopularnijoj društvenoj mreži zasigurno će se nastaviti. Čini se da će biti još žešći, da će udarci biti još niži i da će se pojedinim slučajevima sve češće baviti sudstvo i policija.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije