Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Serijal

Nakon problema s Milanovićevom vladom Kinezi su Hrvatskoj ponovno dali šansu

Siniša Malus
Foto: Robert Anić/Pixsell
1/2
04.06.2019.
u 16:16

Prvi dio serijala Invest Cro - Kako do ulagača u Hrvatskoj tiče se trenutnih ‘dijamantnih odnosa’ između Kine i Hrvatske te novog Puta svile.

Serijal je zajednički projekt Poslovnog dnevnika, Večernjeg lista i 24 sata sa ciljem traženja odgovora - kako da potaknemo ulaganje u Hrvatskoj.

Prvi gost glavnog urednika Poslovnog dnevnika Vladimira Niševića je ugledni gospodarski novinar, politolog i menadžer za komunikacije Kineske poslovne asocijacije JI Europe (Chinese Southeast European Business Association, CSEBA) Siniša Malus.

Malus je idealan sugovornik za prvu emisiju zato što je već prije 6 godina suosnovao tu asocijaciju sa ciljem dovođenja kineskih investitora u Hrvatsku, što je nešto na što se trenutno svi vole pozivati.

Put je bio dug, kompleksan i trnovit, prvih par godina bez nekih rezultata. Međutim i taj dio puta je bio svrhovit u vezi prezentiranja Hrvatske, pogotovo turističkog potencijala.

Nakon ignoriranja Kineza od strane Vlade RH  Zorana Milanovića, kineska vlada je odnosima s Hrvatskom ponovno dala šansu.

“Ne bi od njih dolazila dobra volja da oni nisu primjetili promjenu ponašanja.”.

Krenuli su investicijski projekti u više dijelova zemlje, a na najvažnije podsjeća Malus. Također govori i o velikom potencijalu za privlačenje kineskih investitora, poput izgradnje sportske infrastrukture, zdravstvenog i drugog turizma.

Malus također objašnjava zašto je položaj Hrvatske Kinezima privlačan i bitan te zašto to oni bolje vide i od nas samih.

Također se osvrće i na tenzije između Kine, SAD-a i EU te kako će se to odraziti na Hrvatsku.

Cijeli intervju pogledajte u videu, kako biste čuli i što se mora popraviti u investicijskoj klimi u Hrvatskoj kako bi država postala atraktivnija za investitore i to ne samo kineske.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije