Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uzgoj kućnih ljubimaca

Nakon prijave Ministarstvu poljoprivrede nema zapreke za uzgoj kućnih ljubimaca ‘bez papira’

Foto: GettyImages
1/5
28.03.2019.
u 20:20

U formularima prijave uzgoja kućnih ljubimaca za prodaju postoji rubrika u koju se upisuje pasmina, no Ministarstvo kaže da o tome ne vode evidenciju

‘Prodajem dva muška jorkširska terijera, kućno leglo, moguć prijevoz po dogovoru’, ‘Vrhunski mužjak, francuski buldog, roditelji u našem vlasništvu. Uz štene dobijete ugovor i garanciju o zdravlju, mogućnost plaćanja na rate’, ‘Čistokrvni štenci bez papira’, ‘Štenci labradora čistokrvni, ženski po 400, muški 500 kuna. Ako ih čipiram, onda su skuplji’...
Ovakvi i slični oglasi za prodaju kućnih ljubimaca mogu se pronaći na društvenim mrežama i oglasnicima. Očito, riječ je o neregistriranim uzgojima, iako Zakon o zaštiti životinja propisuje obvezu prijavljivanja uzgajivača u Upisnik uzgoja kućnih ljubimaca namijenjenih prodaji, koji vodi Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede. I to bez obzira o kojem kućnom ljubimcu je riječ i bez obzira koliko ženki istog kućnog ljubimca ima uzgajivač. To je i novost u odnosu na stari Zakon, koji je propisivao prijavu u Upisnika samo za one koji imaju tri ili više ženki iste vrste. No, po svemu sudeći, Ministarstvo poljoprivrede zaduženo za nadzor provođenja zakona ovakve oglase i neregistrirane uzgoje ne kontrolira. Barem dok ne dobiju prijavu.

– Po zaprimljenim prijavama protiv neodgovornih uzgajivača provode se postupci u skladu sa zakonskim odredbama – odgovaraju na upit što Ministarstvo poduzima protiv ovakvog uzgoja i prodaje pasa.
A što to znači biti odgovoran uzgajivač? Ne bavi se Ministarstvo porijeklom, srodstvom, genetskim nasljeđem i propisima kojima se vode kinolozi. Uz zadovoljavanje uvjeta za prostor u kojem se životinje uzgajaju, što je Ministarstvo poljoprivrede propisalo posebnim pravilnikom, ispunjava se zahtjev za registraciju uzgoja kućnih ljubimaca namijenjenih prodaji.

Foto: GettyImages

– Za pse je, među ostalim, obvezno navesti broj mikročipa, dok se rodovnik ne traži. Kao uzgajivači trebaju se upisati svi koji imaju uzgoj i štence namijenjene prodaji, bez obzira jesu li čistokrvni ili su mješanci. Za uzgoj mačaka potrebno je na obrascu zahtjeva za registraciju uzgoja kućnih ljubimaca namijenjenih prodaji dostaviti podatke o uzgajivaču te o vrsti kućnih ljubimaca, u ovom slučaju mačaka, načinu držanja, pasmini i broju rasplodnih ženki u uzgoju te identifikacijskoj oznaci ako je isto primjenjivo – kažu u Ministarstvu poljoprivrede. U njihovom je upisniku u veljači bilo upisano 239 uzgajivača pasa i šest uzgajivača mačaka. No, podataka o kojim je pasminama riječ, pa i koliko ih uzgaja mješance, u Ministarstvu nemaju.
– Podaci o pasmini ne evidentiraju se zato što uzgajivač može odlučiti uzgajati drugu pasminu iste vrste kućnog ljubimca, recimo psa. S obzirom na kratak reproduktivni ciklus to bi moglo biti često te bi uzrokovalo preveliko administrativno opterećenje ovoga tijela jer navedene podatke nije moguće ažurirati u skladu s promjenama. Iz istog razloga ne vode se podaci niti o pasminama mačaka – objašnjava Ministarstvo poljoprivrede.
Prijavljene uzgajivače, dodaju, nadziru inspektori. Nadzor se obavlja na temelju procjene rizika, nasumičnim odabirom mjesta nadzora ili po saznanju o postupanju protivno odredbama ovoga Zakona. Samostalnim istraživanjem, očito, inspektori se ne bave.

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar Grunf
Grunf
20:37 28.03.2019.

uvesti porez na kućne ljubimce po uzoru na Njemačku. Recimo 500 kn godišnje

LO
Long
22:10 28.03.2019.

Minimalno 500€ po odrasloj jedinki.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije