Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TERETE ih DA SU HZZO OŠTETILI ZA 30 MILIJUNA KUNA

Nakon pet godina suđenja, postupak počeo iz početka, optuženici niječu krivnju

sudnica
Sanjin Strukic/PIXSELL/Ilustracija
20.01.2021.
u 17:05

Svjedoci čije je saslušavanje tužiteljstvo predložilo trebali bi biti saslušani na raspravama koncem veljače i početkom ožujka

Pet godina od početka suđenja, suđenje Jadranki Dinčir (65) i Branku Beusu (63), optuženima da su Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) oštetili za 30 milijuna kuna, na zagrebačkom Županijskom sudu, iz formalnih razloga, odnosno protoka vremena, počelo  - iz početka.

A to znači da su se optuženici ponovo očitovali o krivnji te su kazali da se ne osjećaju krivima. Nakon toga odlučivalo se o dokaznim prijedlozima. Tužiteljstvo je predložilo  saslušanje za sada, osam svjedoka, među kojima je i Vilim Karlović, čovjek koji je preživio torturu na Ovčari, o tome napisao knjigu pa na koncu završio u zatvoru na šest godina jer bio osuđen zbog ubojstva čovjeka koji ga je kamatario. Stranke u postupku su se složile da se iskazi do sada saslušanih svjedoka saslušaju te da se pročita dokumentacija u spisu.

Svjedoci čije je saslušavanje tužiteljstvo predložilo trebali bi biti saslušani na raspravama koncem veljače i početkom ožujka.
Riječ je o slučaju u kojem je optužnica podignuta u siječnju 2016., a prije no što je podignuta, jedan je od osumnjičenika, Stjepan Gott, koji se navodi u činjeničnom opisu optužnice, preminuo. Suđenje je na zagrebačkom Županijskom sudu počelo u siječnju 2017. kada su Jadranka Dinčir i Beus zanijekali krivnju. Kako je bila riječ u postupku tijekom kojeg je bilo predviđeno saslušanje gotovo 300 svjedoka, u samom startu bilo je jasno da će ono potrajati. Jedno vrijeme rasprave su se održavale u redovitom ritmu te je ispitan poveći broj predloženih svjedoka, dok je od saslušanja određenog broja svjedoka tužiteljstvo planiralo odustati. No onda se prvo teško razbolio Beus, a zatim i Jadranka Dinčir pa je suđenje zapelo zbog njihova teškog zdravstvenog stanja.
Inače, prema navodima optužnice, Jadranku Dinčir nazivali su “majkom hrvatskih branitelja”.

U optužnici napisanoj na 300 stranica navodi se da je to bio nadimak, odnosno šifra za nekadašnju zaposlenicu HZZO-a. Tužiteljstvo nju i Beusa tereti da su sa sada pokojnim Stjepanom Gottom osmislili način kojim su varali HZZO, dok su oni sami, tvrdi tužiteljstvo, dobro zarađivali. Jadranka Dinčir i Beus optuženi su da su pomoću posrednika tražili branitelje kojima su potom sređivali da dobiju novčanu naknadu na koju nisu imali pravo. Sve se događalo od 2002. do 2005., a u optužnici se navodi 200-tinjak branitelja kojima je isplaćena naknada na koju nisu imali pravo. Naknada se isplaćivala na temelju krivotvorene liječničke dokumentacije, a među onima kojima je na takav način isplaćena naknada bio je i Vinko Žuljević Klica koji je likvidiran 2015. Po navodima optužnice, njemu je neosnovano isplaćeno 91.668 kuna. O toj isplati on je iskazivao tijekom istrage te kazao da ne poznaje okrivljene.

 – Sudjelovao sam u Domovinskom ratu i umirovljen sam kao RVI i sjećam se da sam ostvario neka prava preko HZZO-a. Nitko mi nije pogodovao jer sam prošao prilično težak put da ta prava ostvarim. Ove isplate se ne sjećam, a molbu poslanu HZZO-u 21. kolovoza 2007. nisam napisao osobno, ovlastio sam jednog od svojih vojnika. No u toj molbi navedene su neke neistine o mojem umirovljenju – kazao je Klica u istrazi.

Tužiteljstvo smatra da je Beus“zaradio” oko dva milijuna kuna, a Jadranka Dinčir oko 2,3 milijuna kuna. To je, tvrdi tužiteljstvo, dobila kao proviziju u manipuliranju s novčanim naknadama.

Ključne riječi

Komentara 1

BF
bf22
22:43 20.01.2021.

pravosuđe nam je vrh,nema što,ni Arika nas se ne bi posramila...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije