Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nenajavljeni posjet

Nakon Panettina dolaska u eksploziji poginula jedna osoba

'US Defense Secretary Leon Panetta(C), answers questions from the media on board the E-4B plane en route to a NATO conference in Brussels, Belgium  on  February 1, 2012. AFP PHOTO/POOL/Jacquelyn Marti
'Jacquelyn Martin'
14.03.2012.
u 11:45

Kao ministar obrane Panetta je najviši američki dužnosnik koji je posjetio Kandahar nakon masakra u kojemu je ubijeno 16 civila

Američki ministar obrane Leon Panetta stigao je u nenajavljeni posjet Afganistanu dok SAD pokušava smiriti tenzije nastale masakrom 16 afganistanskih civila koje je u svom krvavom pohodu ubio američki vojnik.

Kada se Afganistanom proširila vijest o dvodnevnom posjetu američkog ministra obrane, u Kandaharu je eksplodirala bomba postavljena na motocikl, a u eksploziji je poginuo jedan afganistanski obavještajac i tri su osobe ozlijeđene, javlja Reuters.

Iako nitko nije preuzeo odgovornost za eksploziju, pretpostavlja se da je podmetanje bombe djelo talibana s obzirom na to da je taj dio Kandahara njihovo uporište.

Kako se doznaje, Panettin posjet Afganistanu bio je dogovoren i prije nedjeljnog masakra u dva sela u okolici Kandahara, ali svakako dobiva novo značenje dok su američki i afganistanski političari pod povećanim pritiskom i traženjem što skorijeg okončanja rata koji je ušao u svoju 11 godinu.

Panetta bi se trebao obratiti američkim vojnicima koji bi mogli postati mete odmazde zbog ubojstva seljana, među kojima i devetero djece, a afganistanski talibani zaprijetili su da će smrti nevinih civila osvetiti obezglavljivanjem američkog osoblja. Kao najviši američki dužnosnik koji je posjetio Afganistan nakon ubojitog pohoda američkog narednika, Panetta i dalje smatra da dogovorena strategija funkcionira te kako će izdržati pritisak.

Mnogi Afganistanci ne slažu se s Panettom, a vrlo jasno svoje su neslaganje pokazali i stanovnici dvaju sela čije je susjede ubio pobješnjeli narednik te zahtijevaju da mu se za ubojstva sudi u Afganistanu.

– Moraju biti optuženi ovdje. Protiv moje obitelji počinili su dva zločina. Prvi je taj što su ih ubili, a drugi što su ih spalili – kazao je Wazir Mohammad (40) koji je u masakru izgubio 11 članova obitelji. Klerik Neda Mohammad Akhond slaže se s njim i smatra da su ubojstva bila osveta za nagazne mine koje su pobunjenici podmetnuli američkom konvoju samo nekoliko dana prije masakra za koji su afganistanski dužnosnici optužili samo jednog vojnika.

Dužnosnici NATO-a tvrde da je prerano govoriti hoće li naredniku biti suđeno u SAD-u ili Afganistanu, ali svakako će mu se suditi prema američkom zakonu.

Ključne riječi

Komentara 2

OB
-obrisani-
12:36 14.03.2012.

Došao Panetta ispričati imperijalističke bajke domorocima.

AN
Antidominium
20:11 14.03.2012.

,,Demokrate\" pravim metodama kriminalaca hapse i kidnapuju ljude i po Europi, a traže poltrone koji će potpisati akt o neizručivanju svojih državljana sudovima u državama počinjenja zločina. Pa dokle može ići njihov bezobrazluk i kako uvijek pronalaze budale koje im slijepo kimaju glavom na njihove postupke i zahtjeve! Mesiću, skidam kapu pred tobom što si odbio potpisati takav akt ovim kriminalcima!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije