Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZBORI U VELIKOJ BRITANIJI

Johnson: Idemo završiti Brexit, no prvo idemo završiti doručak

Boris Johnson
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
13.12.2019.
u 08:36

Pobjeda konzervativaca "razjasnit će situaciju" u vezi s dogovorom o Brexitu i "omogućiti jasnu većinu" u britanskom parlamentu koji se treba o njemu očitovati, komentirala je francuska državna tajnica za europska pitanja Amelie de Montchalin.

Britanski premijer Boris Johnson rekao je u petak kako mu je uvjerljiva pobjeda na parlamentarnim izborima dala "moćan mandat" za Brexit.

Johnsonovi konzervativci osvojili su 363, laburisti 203, Škotska nacionalna stranka (SNP) 48, a liberalni demokrati 11 mandata, nakon što su objavljeni konačni rezultati u 648 od 650 izbornih jedinica.Za većinu je bilo potrebno 326 mandata.

Ova vlada dobila je "moćan mandat da provede Brexit", rekao je Johnson nakon što je ponovno pobijedio u svojoj izbornoj jedinici na zapadu Londona.

"Povijesni" izbori omogućit će vladi da "poštuje demokratsku volju naroda", rekao je Johnson.

Poslao je i poruku onima koji su im dali glas, ali i onima koji su prvi put glasali za njih.

– Vaša se ruka možda zatresla dok ste zaokruživali konzervativce na izborima i možda se ponovno vratite laburistima, no mi nikada nećemo vašu potporu uzeti zdravo za gotovo – rekao je Johnson. Rekao je kako su oni pokazali da žele promjene te da ih ne smiju razočarati.

Poručio je i da će Brexit završiti do 31. siječnja. Rekao je kako je njegova dužnost ispuniti obećanja koja su dali na izborima. 

– Idemo završiti Brexit, no prvo idemo završiti doručak – rekao je Johnson.

Prema trenutačnim rezultatima, konzervativci su osvojili 363 mjesta u parlamentu, laburisti 203, a Škotska nacionalna stranka osvaja 48 mandata, javlja BBC.

Nakon objave izlaznih anketa Francuska zadovoljna, laburisti razočarani, funta ojačala

Francuska je u četvrtak navečer, sa susreta na vrhu europskih čelnika u Bruxellesu, izrazila zadovoljstvo prvim rezultatima izlaznih anketa rekavši da će pobjeda Borisa Johnsona na parlamentarnim izborima u Velikoj Britaniji "razjasniti situaciju" u vezi s dogovorom o Brexitu.

Pobjeda konzervativaca "razjasnit će situaciju" u vezi s dogovorom o Brexitu i "omogućiti jasnu većinu" u britanskom parlamentu koji se treba o njemu očitovati, komentirala je francuska državna tajnica za europska pitanja Amelie de Montchalin.

Drugi čovjek britanskih laburista John McDonnell ocijenio je u četvrtak "krajnje razočaravajućim" težak poraz svoje stranke na parlamentarnim izborima, potvrdi li se konačnim rezultatima, pripisavši ga "zamoru Brexitom" u vezi s kojim su laburisti bili neodlučni.

"Čini se da je tema Brexita prevladala, to je velikim dijelom zamor Brexitom. Ljudi već jednom žele završiti s tim", rekao je McDonnell za Sky News, komentirajući izlazne ankete.

"To znači da će se Brexit dogoditi 31. siječnja", istaknuo je Tony Travers, stručnjak Londonske škole ekonomije.

Financijska tržišta, nakon prvih procjena da je Boris Johnson osvojio ''udobnu'' većinu, reagirala su rastom vrijednosti britanske funte.

Boris Johnson
1/10

Funta je u četvrtak zabilježila najveći rast vrijednosti prema dolaru od svibnja 2018. i prema euru od srpnja 2016.

Oko 23.00 sata po srednjoeuropskom vremenu funta je skočila za 2,34 posto prema dolaru, na 1,3469 dolara i za 1,93 posto prema europskoj valuti, na 82,97 penija za euro.

Tržište reagira na "moguću veliku pobjedu konzervativaca koja Borisu Johnsonu daje mandat za uspješan završetak Brexita", komentirao je Shaun Osborne, zadužen za devizna tržišta u Scotiabanku.

No čista pobjeda mogla bi ga "potaknuti da zauzme krut stav u pregovorima s EU", istaknuo je. Pojavi li se opet mogućnost Brexita bez dogovora, "to će ponovo utjecati na funtu", upozorio je.

Boris Johnson htio je ove izbore, treće u zadnje četiri godine, kako bi zemlju izvukao iz krize zvane Brexit koja je oštro podijelila zemlju nakon referenduma 2016. na kojemu se 52 posto glasača izjasnilo za izlazak iz EU.

Pedesetpetogodišnji čelnik, koji je dužnost preuzeo u srpnju predstavljajući se kao spasilac Brexita, nije mogao u parlamentu progurati dogovor koji je postigao s Bruxellesom jer nije imao većinu u Zastupničkom domu.

Komentara 60

Avatar Ernest_Fulir
Ernest_Fulir
07:49 13.12.2019.

Ovo je jako dobar ishod i za Europu. Osim toga, pokazuje da ljevica gubi na svim frontovima.

Avatar neidemdalje
neidemdalje
09:41 13.12.2019.

Gdje su sad oni koji su govorili da su glasači na referendumu za brexit bili prevareni i da britanci u stvari ne žele brexit...

BE
beee
08:01 13.12.2019.

bravo britanci

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije