Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PONOVLJENO SUĐENJE

Nakon nepravomoćne 31-godišnje zatvorske kazne ponovno suđenje D. Matanu za teško ubojstvo žene

Karlovac: Damir Matan osuđen na 31 godinu zatvora zbog ubojstva supruge
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
1/4
25.03.2019.
u 15:48

Razlog zbog kojeg je prihvaćena žalba obrane je u tome što Vrhovni sud smatra kako nije dovoljno nedvojbeno dokazano da je riječ o "teškom ubojstvu bliske osobe koju je okrivljenik i prije zlostavljao", za što je predviđena dugotrajna zatvorska kazna

Na karlovačkome Županijskom sudu čitanjem optužnice počelo je ponovljeno suđenje Damiru Matanu, koji je bio nepravomoćno osuđen na 31 godinu zatvora zbog teškog ubojstva supruge u srpnju 2015., ali je Vrhovni sud presudu ukinuo bez obzira na to što je Matan ubojstvo priznao i pokajao se. Razlog zbog kojeg je prihvaćena žalba obrane je u tome što Vrhovni sud smatra kako nije dovoljno nedvojbeno dokazano da je riječ o "teškom ubojstvu bliske osobe koju je okrivljenik i prije zlostavljao", za što je predviđena dugotrajna zatvorska kazna.

Nakon čitanja optužnice Matan je i danas priznao ubojstvo puškom supruge Snježane Matan, u koju je iz neposredne blizine iz puške pucao najprije u lice, a zatim u leđa, ali nije priznao da ju je i prije psihički i fizički zlostavljao. Pošto je Vrhovni sud ustvrdio da je tijekom prvog suđenja počinjena "apsolutno bitna povreda odredaba kaznenog postupka jer se pobijana presuda temelji na nezakonitim dokazima, i to zapisnicima o ispitivanju svjedoka koji su zbog svojeg srodstva s optuženikom u postupku oslobođeni obveze svjedočenja", sutkinja Sanda Janković danas je obavijestila njegovu punicu Dubravku Matan i kćer Ivanu Matan da se mogu koristiti blagodati nesvjedočenja protiv srodne ili bliske osobe, no one su svjedočenje ponovile.

 Po njihovim svjedočenjima, bračni par Matan svađao se zbog ljubomore i alkoholizma Damira Matana i međusobnog optuživanja za obiteljske financije. Svjedokinje su rekle i da je više puta u kuću pozivana policija, da je uoči dana ubojstva okrivljenik noć proveo u pritvoru zbog obiteljskog nasilja te da je neposredno prije ubojstva i samoozljeđivanja Matan svom silinom niz ulazne stube gurnuo punicu Mikšić, koja se u padu ozlijedila. Obje su svjedokinje također rekle da je između svađa bilo i normalnih razdoblja.

Brat okrivljenika Božidar Matan odlučno je danas u svjedočenju opovrgnuo da je vidio neka prijašnja zlostavljanja ili da je o njima imao saznanja, potvrdio je da mu se brat liječio od alkoholizma, ali, kako je rekao, ništa nije upućivalo na obiteljsko nasilje, štoviše - uvijek su u društvu bili omiljeni kao par i poluzagrljeni.

Dokaže li sud da je ovdje bila riječ o teškom ubojstvu, okrivljenik će se kazniti  dugotrajnim zatvorom od 21 do 40 godina, a u protivnom ostaje blaže kazneno djelo ubojstva s kaznom koja neće biti kraća od deset godina zatvora. Matanu se sudi po još dvije točke optužnice, za kazneno djelo protiv, braka, obitelji i djece, dakle za nasilje u obitelji, te za protupravno posjedovanje puške i streljiva. Suđenje se nastavlja sutra.

>>Karlovac: Damir Matan osuđen na 31 godinu zatvora zbog ubojstva supruge

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije