Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 189
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zbog bombardiranja Tel Aviva

Nakon zračnih udara Izraela na Pojas Gaze postignuto primirje s Hamasom

Gaza
Foto: Reuters/Pixsell
1/4
Autori: Vecernji.hr, Hina
25.03.2019.
u 22:29

Nakon cjelodnevnih snažnih borba preko granice Izrael i Hamas su pristali na primirje u kojem je posredovao Egipat, rekli su palestinski dužnosnici. Izgleda da se stanje na granici Izraela i Gaze navečer smirilo

Izrael je u ponedjeljak izveo zračne napade na palestinsku enklavu Gazu i rasporedio dodatne snage na granici odgovarajući na raketni napad Hamasa koji je prouzročio žrtve, a nakon toga dvije strane su postigle primirje.

Nakon cjelodnevnih snažnih borba preko granice Izrael i Hamas su pristali na primirje u kojem je posredovao Egipat, rekli su palestinski dužnosnici. Izgleda da se stanje na granici Izraela i Gaze navečer smirilo.

"Sporazum o prekidu vatre postignut je između palestinskih skupina i Izraela uz posredovanje Egipta", rekao je visoki palestinski dužnosnik Reutersu pod uvjetom da ostane neimenovan.

Foto: Reuters/Pixsell

Hamasova TV je isto tako izvijestila da je postignut sporazum o prekidu vatre. Izraelski dužnosnici nisu ništa rekli o tom izvješću.

Udaljenost Mishmereta od Pojasa Gaze veća je od 100 kilometara. Premijer Izraela, Benjamin Netanyahu, koji je skratio svoj posjet SAD-u, nakon završetka sastanka s Trumpom odmah je otputovao natrag u Izrael kako bi razriješio krizu poslije tog, kako ga je nazvao, zločinačkog napada.

Borbe u ponedjeljak su počele kada je nekoliko Izraelaca ranjeno u blizini Tel Aviva jutarnjim raketnim napadom. Ministarstvo zdravstva u Gazi reklo je da je kasnije pet Palestinaca ranjeno u valu izraelskih zračnih napada u znak odmazde. 

Napad se dogodio dva tjedna uoči izbora u Izraelu.

Oglasilo se i Veleposlanstvo Države Izrael u Zagrebu.

– Hamasova dalekometna raketa ispaljena iz Gaze jutros  prešla je preko 120 km i potpuno uništila obiteljsku kuću u Mishmeretu, selu u središnjem Izraelu. Sedam osoba je zadobilo ozljede, uključujući bebu i njezinu baku. Susjedne kuće i automobili također su pretrpjeli štetu. Hamas je teroristička organizacija koja kontrolira Pojas Gaze od nasilnog udara 2007. godine. Lansirala je u izraelske gradove više od 12.000 raketa i minobacačkih bombi. Njen glavni cilj je uništenje Države Izrael – priopćeno je iz Veleposlanstva.

Podsjećaju kako se Izrael u potpunosti povukao iz Pojasa Gaze u kolovozu 2005. godine, ali da 'Hamas nastavlja s terorističkim napadima na izraelske građane'.

– Hamas čini dvostruki ratni zločin: lansiranje raketa iz srca palestinskih civilnih zajednica, u srce izraelskih civilnih zajednica. Hamas drži civile u Gazi kao taoce i cinično ih koristi kao ljudski štit za svoje terorističke aktivnosti. Hamas ih također eksploatira kao ljudsko oružje za napad na granicu s Izraelom. Sve te radnje su žalosne i nezakonite. Umjesto da svoje resurse posvećuje dobrobiti, obrazovanju i zdravstvenoj zaštiti civilnog stanovništva Gaze, Hamas ulaže u proizvodnju i lansiranje raketa, izgradnju tunela za terorizam, podršku paležima i drugim vrstama terorističkih aktivnosti protiv Izraela – dodaju.

Indija napala militante u Pakistanu

 

Ključne riječi

Komentara 16

DI
Diosiario
18:14 25.03.2019.

Odgovor na rektni napad. Ljudi se samo brane i imaju pravo. Jer ako ne odgovore, teroristi će ih i dalje gađati.

Avatar Matteo1200
Matteo1200
17:57 25.03.2019.

Bravo IDF, samo rokaj teroriste pa nek se žale svojim zakarabuljenim gazdama tamo u Teheranu

Avatar Mi sami
Mi sami
19:02 25.03.2019.

Izrael svjetska moralna vertikala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije