Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROVELI IZVANREDNI NADZOR

Nakon Mamićevih optužbi: Evo što je inspekcija otkrila na osječkom sudu

Županijski sud u Osijeku
Dubravka Petric/PIXSELL
15.04.2021.
u 19:23

„Inspekcijskim nadzorom nisu utvrđene nepravilnosti u radu sudske uprave, međutim utvrđene su manje nepravilnosti u organizaciji rada za koje je sudu naloženo da ih otkloni u roku od 30 dana”, izvijestilo je ministarstvo u četvrtak

Izvanrednim nadzorom koji je Ministarstvo pravosuđa i uprave provelo nad radom sudske uprave osječkog Županijskog suda utvrđene su tek manje nepravilnosti u organizaciji rada, ali ne i nepravilnosti u radu sudske uprave.

„Inspekcijskim nadzorom nisu utvrđene nepravilnosti u radu sudske uprave, međutim utvrđene su manje nepravilnosti u organizaciji rada za koje je sudu naloženo da ih otkloni u roku od 30 dana”, izvijestilo je ministarstvo u četvrtak.

Izvanredni nadzor proveden je 29. i 30. ožujka nakon što je odbjegli Zdravko Mamić za korupciju prozvao predsjednika i suce osječkog Županijskog suda na kojem je osuđen za izvlačenje novca iz zagrebačkog Dinama, što je u ožujku potvrdio Vrhovni sud.

>> VIDEO Zdravko Mamić o sucima

Ministarstvo u priopćenju podsjeća da pravosudna inspekcija provodi „poslove nadzora nad pravilnim i zakonitim obavljanjem sudske uprave” te da „nije ovlaštena odlučivati o meritumu odnosno odlukama koje se donose u konkretnim postupcima. O tome mogu odlučivati samo nadležna pravosudna tijela”.

„Izvanredni nadzor nad radom sudske uprave provodile su pravosudne inspektorice Nina Hrešć i Sonja Gundić Biškup. U konkretnom nadzoru ispitivano je donošenje godišnjeg rasporeda poslova, postupanje po godišnjem rasporedu poslova, dodjele predmeta u rad sucima i redoslijed rješavanja predmeta.

Inspekcijskim nadzorom utvrđeno je da je dodjela predmeta sucima u rad provedena u skladu sa Zakonom i Sudskim poslovnikom, a da je godišnji raspored donesen i provodi se u skladu sa zakonodavnim okvirom”, navode u priopćenju.

Ministarstvo naglašava i da je inspekciji nadzor proveden u skladu s ovlastima pravosudne inspekcije te da nadležna pravosudna tijela i Državno sudbeno vijeće (DSV) neovisno provode postupke u kojima ispituju okolnosti vezane uz medijske istupe o radu pojedinih sudaca Županijskog suda u Osijeku.

Krajem ožujka DSV je od obavljanja dužnosti privremeno udaljilo osječke županijske suce Darka Krušlina i Zvonka Vekića protiv kojih je predsjednik tog suda pokrenuo stegovni postupak i predložio razrješenje zbog druženja sa Zdravkom Mamićem kojemu su sudili.

Predsjednik osječkog Županijskog suda Zvonko Vrban zatražio je od DSV-a da sucima Vekiću i Krušlinu nakon stegovnog postupka izrekne razrješenje, što je nečasni otpust iz sudstva.

Mamić je u listopadu Uskoku dostavio USB stick s optužbama na račun sudaca, a 16. ožujka je, dan nakon što mu je Vrhovni sud potvrdio prvostupanjsku presudu te kaznu od šest i pol godina zatvora, na konferenciji za novinare u Mostaru za korupciju i primanje mita optužio predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu, osječke suce Vekića i Krušlina, dok je Vrbana nazvao “kriminalcem, koji će koji će kad tad biti smijenjen”.

Optužbe protiv sudaca potom je nastavio iznositi na društvenim mrežama, a Uskok je izvijestio da i to istražuje.

Komentara 3

AJ
AjdeDe
20:24 15.04.2021.

Kakva inspekcija?Pa gospodo draga hdz je za ovih 30 godina odveo Hrvatsku u moralno posrnuće sve pore društva su zatrovali.

RO
roland
19:49 15.04.2021.

Darka Krušlina i Zvonka Vekića trebalo je odmah ispitati u policiji i DORH-u, te im odrediti istražni zatvor! Isto kao što je i socijalne radnice u slučaju Nikol Dedić trebalo iz uvjeta istražnog zatvora ispitivati. Ovdje se događa apsurd dada stručni i inspekcijski nadzor zamjenjuje postupke koji se trebaju provoditi temeljem Zakona o kaznenom postupku. Sustav je blag, neučinkovit, ostavlja prostor friziranju činjenica i uništavanju dokaza.

LO
luka_os
20:10 15.04.2021.

otkrila mafiju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije