Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POGREŠAN I FOKUS SAMO NA EU
Povratak na članak

Hladni tuš za sve: Strane investicije neće izvući Hrvatsku!

Prvi put u 29 godina je neki utjecajni svjetski ekonomski časopis objavio rad nekog hrvatskog ekonomista!

Komentari 30

DU
Deleted user
15:10 08.12.2019.

Glavna formula uspjeha svake države jesu inovacije, nitko Hrvatima ne brani napraviti najbolje produkte na svjetu koje svatko želi kupiti i da cjelo društvo postane bogato.

VL
RI
river
16:06 08.12.2019.

U RH postoji los mentalni sklop....svi misle da je kod susjeda trava zelenija. Malo maste i pomjesano sa znojem rade nemoguce stvari

VL
Avatar arba_arba
arba_arba
17:27 08.12.2019.

Stanogradnja, kafić do kafića, kockarnice i kladionice, cajke i moralne Vertikale kao Stipe Mesić su naśe inovacije

VL
Avatar Point_of_view
Point_of_view
15:22 08.12.2019.

Zašto ne bi bila automobilska industrija jedna od grana? Posebno nova generacija elektro-automobila? Sve što je ovaj ekonomist naveo je već poznato. Međutim, kao i obično, nije naveo niti jedno rješenje. Odnosno moguće rješenje.

VL
BU
Bubalamala
20:18 08.12.2019.

Kad na učimo napraviti kvalitetnu marmeladu, konkurentno na tržištu, možda bi nas prepoznali da nešto znamo iz svoje glave pa bi to moglo zainteresirati investitore.

VL
KR
krena
16:35 08.12.2019.

Čuvena tvornica SAS u Zadru se sprema na inovacije: srušiti pogone tvornice i sagraditi velebne stambene zgrade.

VL
Avatar nekakav
nekakav
08:02 09.12.2019.

niti jednu zemlju iz njenih problema nisu digle strane investicije, i to svi znaju. oni koji vam obećavaju med i mlijeko eu novce, kao ovi sitni kokošari načelnici općina, gradonačelnici i župani, vas vozaju i mažu vam oči. nitko od velikih neće doći k nama jer nas jako voli, već želi dobro i brzo zaraditi. a da bi on došao, država i lokalci mu moraju dati badava sve što mu treba, zemljište, infrastrukturu sagraditi svojim novcem, financijski ga još pomoći, dati mu porezne lakšice... da bi poslovao treba negdje i rekonstrukciju el mreže, sve to košta, i to plaćamo mi. on uzme vrhnje, nama ostane sirutka koju baš i ne želimo, mada nam svi govore da je zdrava, ali ju oni ne žele, a mi bi je kao trebali... svi smo zaboravili na domaće poslovne ljude. strancima dajemo sve badava, a domaćima samo stežemo omču oko vrata. domaći nemaju priliku koristiti ove povlastice, a stranac dolazi djelomično i da uništi konkurenciju. hrvatima je najteže prihvatiti očiglednu činjenicu, da će trebati raditi, zapeti. nisu naša polja zapuštena bez razloga. ne isplati se... više njih je za to krivo u tom lancu. al smo svi mi hrvati. očito najnesposobniji narod na svijetu. znate zašto imamo lijepu prirodu? očuvanu? jer smo zaostali. nerazvijeni. slušamo austriju koja se protivi hidroelektranama na dravi, a ona ih ima desetke. ne uvodimo zerp jer su protiv talijani i slovenci. zerpom rješavamo i konkurenciju i stvaramo prihode našima. a ovi sa ustašama, četnicima, su bezveznjaci, i koriste priliku.

VL
DU
Deleted user
07:11 09.12.2019.

Kaj god! Strani investitori neće izvući Hrvatsku, nego će izvući sve iz Hrvatske, što još nisu do sada. Kad će nam to iz guzice doprijeti do glave? Svaki je narod onoliko bogat koliko bogatstva stvori sam..

VL
ŽE
Žegarni
15:28 08.12.2019.

Jako interesantno. To se treba intenzivnije istražiti i onda pokrenuti akcijski plan kako se strateški za budućnost najbolje postaviti. Nažalost Plenković iako do sada najbolji premijer očevidno nije u stanju povući smjele brze poteze u nekome nekonvencionalnome smjeru. U nas se kao i uvjek svaka dobra ideja uništi diskutiranjem i odugovlačenjem. Nek to drugi prvo naprave pa ćemo mi to (loše) kopirati sa zakašnjenjem od desetak godina.

VL
GR
gragakarlovac
14:46 08.12.2019.

Hrvatska je itekako gotova. Uskoro turistička zemlja kao Meksiko - siromašna i pun kriminala. Strani investitori!? Kao da nema druge zemlje i svi gledaju Hrvatsku...mi pametni zaj...mo sve i čekamo tudi novac kao neki ‘junky’ narod.

VL
ON
ON
10:13 09.12.2019.

Konačno jedan članak koji je vezan za probleme i stanje u državi i društvu.Svih ovih tridesetak godina večernjak i većina medija bavili su se sami sobom ili dodvaranjem različitim politikama,pojedincima,ali manje više sve da bi se novina prodala.Tito,Tuđman,Partizani,Ustaše,Manulić,Mesić,Sanader.HDZ,SPD,Kutle,Mamić,Bandić,ako sam nekoga zaboravio"neka mi oprosti",sve su to likovi i "udruge" koji nam ništa dobra nisu donijeli,ali su nama građanima bili servirani,i to po potrebi.

VL
Avatar IVANIVANIVAN
IVANIVANIVAN
07:47 09.12.2019.

i opet ljudu glasaju za one koji su nas doveli u ovakvu situaciju

VL
DU
Deleted user
15:52 08.12.2019.

Za industrijsku rast potreban je kapital , Kada u državu ne ulažu stranci tada je taj zadatak na ledjima institucija koje upravljaju novcem , politike koja donosi zakone i onima koji su nositelji inovacija ideja i koji u tome videe mogučnost za uspješan rast i razvoj . U našoj domovini oni koji imaju nešto kapitala ne razmišljaju da ga oplode i ulažu u razvoj i napredovanje jer za to nemaju potrebnu sigurnost da če uloženo biti oplemenjeno i donijeti željeni dobitak , lakše ga je utrošiti u raskošne nekretnine , i automobile , ljetovanja u mondenim destinacijama . Politika nema ekonomskog znanja , ideja na koji način i kako pokrenuti i iskoristiti tisuće visokoškolovanih mladih ljudi koji odlaze iz države , puno jednostavnija je borba za saborske fotelje . Ma previše je stvari koje bi h kogao još napisati ali i oaj komentar nema svrhe ne mijenja ništa.

VL
NI
Nini istrijan
17:04 08.12.2019.

Digitalizacija ima onu drugu stranu: gubljenje poslova za sve uhljebljene u drzavnim sluzbama.administraciji poduzeca i bankama. Najosnovnija stvar za uspjeh svake zemlje je:izvoz,izvoz i samo izvoz!!!!! S obzirom da nam je industrija unistena preostaje nam samo poljoprivreda ka realna mogucnost uz jedan mali problem :odliv stanovnistva iz poljoprivrednih krajeva prije svega mislim na Slavoniju.Akli to bi se moglo rijesiti pametnom politikom stimuliranja povratka radne snage.Naravno za to nam trebaju pametni politicari a njih nema ni za lijek. Digitalizaciju naravno ne smatram mogucu kao neku izvoznu granu jer smo tu u zaostatku najmanje 25 godina.

VL
DU
Deleted user
14:32 08.12.2019.

Hrvatska je gotova - proizvodnja uništena, mladi raseljeni po zapadu, Hrvatska je od sada i ubuduće zemlja konobara i kuhara u koju će stranci dolaziti samo na kupanje.

VL
Avatar Foton
Foton
17:25 09.12.2019.

Ovaj mladic ima potpuno pravo, ali nije shvatio srz prolema, a to je da su Hrvati, od Kolinde pa do zadnjeg sitnozuba potpuni ekonomski analfabeti. Da li ste ikad culi da neki vodeci politicari predstavljaju neki suvisli ekonomski program, na pr. koristenje velikh rijeka za navodnjavanje Slavonije. Naravno da niste, jer im to ni na pamet ne pada. A narod je jos gori, ustase , partizani, cirilcne ploce i ostale jalove teme totalno dominiraju nacinalnom svijesti. Neka mi netko objasni kako se od toga moze zivjeti i napredovati. Naravno, ima iznimaka, a ti su ako slucajno uspiju, omrazena manjina.

VL
LO
Long
14:54 08.12.2019.

Normalno kad 90% novca koji dodje, serifovi zamrace i novac opet zavrsi na inozemnim racunima.

VL
Avatar GRDASIC
GRDASIC
17:39 08.12.2019.

Hrvatska doživljava novi pad svega, inovatori svoje sponzore dobivaju van Europske unije ili unutar Eu a radi se o poslovima koji nose milijarde dolara. Jednostavno u Hrvatskoj nema sluha ni za inovacije niti za bilo što, a borba za reindustrijalizaciju je već unaprijed izgubljena. Politički kriminal, korupcija, namjerno uništavanje strateških proizvodnji jest veliki grijeh ove države. U daljnjih deset dvadeset godina možemo očekivati daljnje urušavanje u mračni srednji vijek. Samo nam još diližanse fale.

VL
MO
moškov
15:12 08.12.2019.

Hrvatsku naprijed mogu vuci samo i iskljucivo 100 najvecih hrvata u domovini i svijetu a to nisu ni vlada rh ni estradna zvijezda posvudusa ni njonjo ni bozinovic aparatcik skh ni ini jugofili ni generali pitomci jna ni ini idolopoklonici zlatnom teletu novcu...itd

VL
Avatar Foton
Foton
17:37 09.12.2019.

Mene Hrvatska sve vise podsjeca na Jamajku, sunce, more, muzika, zivi se nekako. a svi ambicijozniji i pametniji odlaze u New York. Pa onda veliko nacionalno veselje kad osvoje kakovu olimpijsku medalju, oni u sprintu, mi u rukometu ili vaterpolu. Narod skakuce od veselja, pa onda natrag u konobarenje i kalipso i regge.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.