Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTVARANJE TVRTKE

Nakon kritika suosnivača Nanobita, oglasila se i Fina: Nije potrebno posjetiti niti jedan šalter!

Foto: PIXSELL
1/2
02.04.2021.
u 14:53

"Žao nam je što je gospodin Sumina imao neugodno iskustvo prilikom otvaranja poslovanja, no sam je izjavio kako se u njegovom slučaju radi o nestandardnom osnivačkom aktu", poručuju iz FINA-e

Putem jedinstvenog informacijskog sustava – START, građani Republike Hrvatske mogu elektroničkim putem pokrenuti poslovanje (d.o.o., j.d.o.o. i obrt) iz vlastitog doma, 24 sata dnevno, bez punomoćnika, u samo nekoliko dana te uz značajne uštede - priopćili su iz FINA-e nakon što je u medijima osvanula priča Alana Sumine, osnivača Nanobita i hrvatskog IT genijalca, kojeg je zgrozila birokracija dok je otvarao novu firmu.

FINA ističe da je cilj standardizacije putem sustava START omogućiti poduzetnicima osnivanje tvrtke bez pravne pomoći. Standardni postupak po svom sadržaju odgovara većini osnivača u Republici Hrvatskoj, a uvijek će postojati društva s potrebom za nestandardnim osnivačkim aktom, dodaju.

START je moderna e-usluga, utemeljena na načelu jednokratnog unosa minimalno potrebnih podataka. Svi se dostupni podaci povlače iz javnih registara i dostupnih baza podataka te se automatski razmjenjuju. Za korisnika nema odlaska u zasebne institucije niti dokumentacije u papirnatom obliku. Osim što je poslovanje moguće pokrenuti u svega nekoliko dana, iz vlastitog doma, i troškovi pokretanja poslovanja kroz START su niži. To je najznačajnije kod pokretanja poslovanja za d.o.o., jer nema troškova izrade i javnobilježničke ovjere osnivačke dokumentacije, a sudska je pristojba prepolovljena pa novi poduzetnici mogu uštedjeti i više od 2.500 kuna. Od prosinca 2019. kad je START uspostavljen do kraja veljače 2021. godine (odnosno u 15 mjeseci postojanja) kroz START je poslovanje pokrenulo ukupno 1.214 poduzetnika (od čega je 614 d.o.o., 437 j.d.o.o. i 163 obrta).

Fina je s projektom START - sustav za elektroničko pokretanje poslovanja, osvojila nagradu za najbolji digitalni projekt u 2020. godini u Jadranskoj regiji. Ovu nagradu, koja potiče inicijative i izvrsnost u području digitalne transformacije, dodjeljuje tvrtka IDC Adriatics, podružnica neovisne analitičke tvrtke International Data Corporation koja posluje u više od stotinu zemalja svijeta - navodi dalje FINA.

>> VIDEO Raiffeisen Future Boost: Suosnivač Nanobita Alan Sumina i Ivan Šarić

Dodaju da sustav razmjenjuje podatke s Ministarstvom pravosuđa i uprave (sudski registar), Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja (Obrtni registar), Državnim zavodom za statistiku, Ministarstvom financija (Porezna uprava), Hrvatskim zavodom za mirovinsko osiguranje te banakama u kojima poduzetnici otvaraju račune prilikom pokretanja poslovanja. Partneri STARTA su također Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva, Ministarstvo unutarnjih poslova RH te Državna geodetska uprava.

- START je dostupan preko sustava e-Građani i portala start.gov.hr, a jedini uvjet za pristupanje uslugama elektroničkog pokretanja poslovanja jest pristup vjerodajnicama visoke razine sigurnosti - elektroničkom osobnom iskaznicom (eOI) ili Fininim osobnim certifikatom. S obzirom da većina građana Republike Hrvatske posjeduje elektroničku osobnu iskaznicu (izdaju se od 2015. godine), jedino što je potrebno jest nabaviti čitač osobne iskaznice kako bi se čitav proces pokretanja poslovanja mogao obaviti online putem.

Osim svega navedenog, napominjemo kako Fina omogućava online upis u Registar stvarnih vlasnika, kao i online preuzimanje izvatka iz Registra stvarnih vlasnika. Registar stvarnih vlasnika ustrojen na temelju članaka 32. do 36. Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma, a operativno ga u ime Ministarstva financija – Ureda za sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma, vodi Financijska agencija. Sam Registar je uspostavljen temeljem europskih propisa odnosno direktiva kojih se trebaju pridržavati sve članice Europske unije.

Gdje je onda zapelo u slučaju Alana Sumine?

- Žao nam je što je gospodin Sumina imao neugodno iskustvo prilikom otvaranja poslovanja, no sam je izjavio kako se u njegovom slučaju radi o nestandardnom osnivačkom aktu, koji iziskuje angažiranje pravne pomoći i stoga se niti ne može obaviti standardnim postupkom, odnosno online, putem sustava START

Osnivački akti u postupku osnivanja na daljinu prilog su Zakonu o trgovačkim društvima. Cilj standardizacije putem sustava START upravo je omogućiti poduzetnicima osnivanje bez pravne pomoći. Standardni postupak po svom sadržaju odgovara većini osnivača u Republici Hrvatskoj, a uvijek će postojati društva s potrebom za nestandardnim osnivačkim aktom.

Gospodina Alana Suminu cijenimo kao uspješnog gospodarstvenika kojeg je Fina nagradila Zlatnom bilancom 2016. godine za najboljeg poduzetnika u djelatnosti, te mu na taj način iskazala priznanje za njegov uspjeh.

Iako je gospodin Sumina pokrenuo poslovanje temeljem nestandardnog osnivačkog akta, njegov istup u javnosti smatramo dodatnom potvrdom da je nužno informirati građane kako je u standardnom postupku moguće pokrenuti poslovanje elektroničkim putem, i to korištenjem sustava START, koji s ponosom ističemo kao jedan od najboljih primjera digitalizacije administrativnih procedura u Republici Hrvatskoj - poručuje FINA.

Ključne riječi

Komentara 31

ID
ivo.dzinic
15:06 02.04.2021.

Fina je lopovska agencija koja nema nikakvu ulogu osim da uzima novac od gradjana a kad trebas uslugu onda ti ne mogu i ne zele pomoci. To treba ukiniti i zakonom zabraniti takvo poslovanje. Kad ti netko blokira racun fina te nece obavjestiti da si blokuran i od koga niti na koji iznos to moras sam istrazivati i tukati kojekakve javne biljeznike i agencije. Lopovska drzava pa drzi lopovsku agenciju.

LA
lacertus88
15:26 02.04.2021.

FINA je relikt prošlosti i uhljebljište isluženih političkih kadrova koja ne samo da je beskorisna nego je i pogubna za hrvatsko poduzetništvo. Za mene su oni razbojnička banda i dobro je rekla sutkinja pred kojom vodim parnicu sa FINAom u srži su pokvareni i zločesti. FINA i HGK su razlog da sve više startupova bježi iz Hrvatske. Moj savjet svima koji pokreću neki posao je da istraže mogućnost poslovanja iz druge zemlje pogotovo ako su u informatičkoj branši koja to omogućava, Estonija primjerice. Možda će ovo netko shvatiti kao nepatriotski čin, ali vjerujte mi kada jednom upadnete u zamku birokracije pripremite se na abnormalne troškove kazni za svaku sitnicu koja vam promakne. Prijenos poslovanja izvan Hrvatske upravo zbog ove dvije razbojničke agencije možda će otvoriti oči zakonodavcima da se nešto mora promijeniti i napraviti da država bude majka, a ne najgora maćeha poduzetnicima. Ne nasjedajte na laži FINE, samo vas kao i svi lihvari žele iskoristiti.

Avatar Ivan Grozni
Ivan Grozni
15:04 02.04.2021.

Fina je u pravu . Nije potrebno posjetiti ni jedan šalter ( tako bar piše u papirima ) a kad stvarno krenete u “posao” onda kreće i šetnja od šaltera do šaltera jer je stalno FT1P . ( fali ti jedan papir ) . Kad napokon sve prikupiš ( bespotrebno jer je sve u sustavu ) onda ti fali žig kojeg ( piše u papirima ) NE trebaš . Dragi naši uhljebi sa desetak tisuća kuna primanja !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije