Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽELI POUZDAN IZVOR INFORMACIJA

Nakon državnog interneta, Putin je odlučio stvoriti i rusku Wikipediju

Vladimir Putin
Foto: POOL New/REUTERS/PIXSELL
1/3
07.11.2019.
u 22:30

– Bolje je zamijeniti sadašnju Wikipediju novom Velikom ruskom enciklopedijom u elektroničkom obliku. U svakom slučaju, bio bi to pouzdan izvor informacija u suvremenom obliku – poručio je Putin

Samo nekoliko dana nakon što je na snagu stupio zakon po kojemu Rusija može isključiti internet na svom teritoriju, ruski predsjednik Vladimir Putin predložio je i pokretanje ruske online enciklopedije, svojevrsnog nadomjestka popularne Wikipedije.

– Bolje je zamijeniti sadašnju Wikipediju novom Velikom ruskom enciklopedijom u elektroničkom obliku. U svakom slučaju, bio bi to pouzdan izvor informacija u suvremenom obliku – poručio je Putin tijekom govora koji je održao tijekom sastanka Ruskog jezičnog vijeća održanog u Kremlju.

Pokazuje se kako ova ideja nije potpuno nova jer je već prije dva mjeseca izrađen nacrt zakona kojim se planira uložiti 1,7 milijardi rublji u stvaranje ruske verzije Wikipedije, što bi trebalo biti realizirano u periodu od 2020. do 2022. godine. Ovaj posao trebala bi odraditi Ruska Enciklopedija, odnosno tvrtka koja sada izdaje klasično, papirnato izdanje opće enciklopedije u Rusiji.

Za razliku od ovog projekta u kojemu će samo jedan izdavač internetske enciklopedije biti odgovoran za sadržaj, sama Wikipedija na globalnom se planu stvara znatno drugačije. Naime, Wikipediju ne stvara neka definirana organizacija, već pojedine članke nadopunjuju autori koji se registriraju na portalu. Iako se prvotno držalo kako će, zbog koncepta slobodnog dopisivanja teksta u članke, Wikipedija biti nepouzdana i puna grešaka, dogodilo se upravo suprotno. Velik broj urednika svakodnevno prati promjene, pa se svi netočni unosi i krivi podaci u velikoj većini članaka u vrlo kratkom roku ispravljaju.

Tijekom sastanka s predstavnicima Ruskog jezičnog vijeća, Putin se dotaknuo još nekoliko pitanja poput razrade cijelog niza gramatičkih knjiga i rječnika koje bi postale standard u Rusiji.

– Ovakve bi knjige postale obavezne za uporabu u državnim institucijama – ustvrdio je ruski predsjednik Putin.

Komentara 9

Avatar mason
mason
05:40 08.11.2019.

Samo pisete o sirotinji . Place u Russiji su 30% manje nego u RH, da ne pricamo o slobodi govora . Da pises novinarcicu pozitivno o civiliziranom i demokratskom svijetu u Russiji ili Sjevernoj Koreji zavrsio bi ka Njemcov.

MA
marsovac
23:14 07.11.2019.

kad pogledas internet pun srpske historije i istine,..........hoce i rusi svoju historiju i istinu,...ha, ha, ha,..........

DU
Deleted user
14:43 08.11.2019.

Gledam pun beograd Hrvatske omladine, gde uzivaju u provodu i vrate se srecni kucama isto kao i ja kad dodjem u Zagreb. Super Ovi Hrvati sto pisu gluposti po novinama o Srbiji i Rusiji verovatno su teska i gola sirotinja bez skole i pameti i jedina sreca im je pljuvanje po drugima i da misle da ima gorih i od njih samih. Imam i poruku za njih da dodju do Srbije i Beograda da se malo provedu, nahrane i opuste zivce i da se srecnij vrate doma

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije