Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Aljmaš

Nakon Drave, zloglasna piranja ulovljena i u Dunavu

pirana (1)
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
1/5
28.07.2010.
u 21:40

Stručnjaci tvrde kako pojava piranja u našim rijekama nije toliko neuobičajena.

ALJMAŠ - Tropska riba čije je stanište južnoamerička Amazona ponovno je ulovljena u okolici Osijeka. Piranja je ovoga puta zagrizla udicu Darka Moštaka (47) iz Višnjevca koji ju je u utorak upecao na Dunavu kraj Aljmaša. Ribič kaže da u početku nije ni shvatio da je uhvatio piranju te ju je planirao isjeći za lov somova, no na nagovor prijatelja malo je bolje pogledao ribu i shvatio da ima crvenilo na trupu i zube. Riba je duga 22 centimetra i teška oko 180 grama. Višnjevački ribič spremio ju je u zamrzivač dok ne odluči što će s njom. Osim kod nas, piranja je ovaj tjedan ulovljena i u Austriji. U Dravi ju je upecao Gerhard Kurath iz Leibsdorfa pored Klagenfurta.

Točno tjedan dana ranije, odnosno prošloga utorka, amazonsku ribu je u Dravi nedaleko od Petrijevaca ulovio i Petrijevčanin Tihomir Everle.

- Uvjeren sam da ih ima još i da su se razmnožile jer sam, nakon što sam ulovio piranju, na svim štapovima koji su bili u vodi ostao bez mamaca, a da se nije ništa ulovilo - kazao nam je tada Everle.

Stručnjaci tvrde kako pojava piranja u našim rijekama nije toliko neuobičajena jer se zna dogoditi da ih neodgovorni vlasnici iz akvarija puštaju u rijeke.

- Tim ribama potrebna je svakodnevna njega i hranjenje što i nije tako jednostavno kada one porastu. Osim toga, samo jedna riba treba 100 litara vode da bi živjela. Vlasnicima valjda zadaju preveliku brigu pa ih puštaju u rijeke umjesto u kanalizaciju - kazao nam je tada prof. dr.sc. Anđelko Opačak s osječkog Poljoprivrednog fakulteta. Dodao je kako se piranje kod nas ne mogu razmožavati jer im je potrebna temperatura vode od najmanje 23 stupnja Celzijeva, a koju ni Dunav ni Drava u većini godine ne postižu.

Ključne riječi

Komentara 19

Avatar _Hedon_
_Hedon_
03:35 29.07.2010.

Jel se to meni cini ili ima paradentozu?

DU
Deleted user
03:51 29.07.2010.

Izgleda da to nije toliko veliki problem. Problem ce biti veliki kad neko upeca krokodila. Onda nece samo pimpek biti u opasnosti.

DO
downunder
08:51 29.07.2010.

Meni ova sliči na @EUJaneza

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije