Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon cjelonoćne rasprave

Čelnici EU postigli kompromis oko migracija – evo što su dogovorili

Migranti na brodovima u Italiji
Foto: Reuters/PIXSELL
29.06.2018.
u 07:46

Dogovorili su uspostavu zajedničkih centara za obradu zahtjeva za azilom na dobrovoljnoj bazi te ograničavanje kretanja migranata unutar EU

Čelnici 28 država članica EU postigli su u petak u ranim jutarnjim satima nakon gotovo cjelonoćne rasprave kompromis oko pitanja migracija, dogovorivši uspostavu zajedničkih centara za obradu zahtjeva za azilom na dobrovoljnoj bazi te ograničavanje kretanja migranata unutar EU.

Tim kompromisom prevladano je protivljenje Italije, koja je blokirala usvajanje svih zaključaka ako se ne postigne dogovor o migracijama.

U zaključcima se kaže da bi migranti, koji su spašeni na moru u skladu s međunarodnim pravom, trebali biti primljeni "u kontrolirane centre u državama članicama". Ti centri bi se uspostavili u onim članicama koje to žele, jedino na dobrovoljnoj osnovi. U tim centrima koji će imati "punu potporu EU, omogućit će se razlučivanje ilegalnih migranata koji će biti vraćeni od onih kojima je potrebna međunarodna zaštita.

Migranti na brodovima u Italiji
1/10

"Sve mjere u kontekstu tih kontroliranih centara, uključujući premještanje i naseljavanje, bit će na dobrovoljnoj osnovi, bez prejudiciranja reforme Dublinske uredbe", kaže se u zaključcima summita o migracijama, usvojenim nakon 9-satne rasprave, nešto prije 5 sati ujutro.
Čelnici su također pozvali Vijeće i Komisiju da što prije istraže koncept regionalnih platformi za iskrcavanje u suradnji s trećim zemljama i s Visokim povjerenstvom UN-a za izbjeglice i Međunarodnom organizacijom za migracije.

Uz pomoć tih platformi za iskrcavanja "razbio bi se poslovni model krijumčara ljudima i tako spriječilo tragične gubitke života, eliminiranjem poticaja za kretanja na opasan put", kaže se u zaključcima.

Čelnici su također dogovorili jačanje vanjskih granica i veća financijska sredstva za Tursku, Maroko i druge sjevernoafričke zemlje radi sprečavanja ilegalnih migracija prema Europi.

Talijanski premijer Giuseppe Conte izrazio je zadovoljstvo i rekao da "Italija više nije sama".

"Bili su to dugi pregovori, ali mi smo zadovoljni", rekao je Conte. Dodao je da dogovoreni kompromis uključuje "načelo da svi brodovi moraju poštovati zakone, dakle i nevladine organizacije, da se ne miješaju u operacije obalne straže na libijskoj obali". Italija je prigovarala nevladinim organizacijama da krše zakone, uključivanjem u akcije spašavanja izbjeglica na moru.

Postignuti kompromis ne uključuje dogovor oko sustava azila, o čemu nema suglasnosti među članicama EU, ali predstavlja ključni, iako nepotpuni odgovor na pitanje koje u ovom trenutku najviše dijeli Europsku uniju.

Migranti na brodovima u Italiji
1/10

Komentara 37

Avatar MENSA
MENSA
08:12 29.06.2018.

Zakljućci "u prevodu" znače da se svatko treba zaštititi kako zna i umije uz mogućnost da si eventualno "probere" one "migrante" koji mu ....."odgovaraju"! Moramo biti krajnje odlučni da zaštitimo Hrvatsku od ovog "iskrcavanja" na tlo Europe da ne bismoe bismo za koju godinu nosili turbane i da nam se potomci ne bi zvali imenima kojih danas nema niti u jednom telefonskom imeniku ni kalendaru s imenima. Svima preporučam čitanje knjige "Sukob civilizacija" Samuela P. Huntingtona (koju bi bilo preporučljivo staviti u obveznu lektiru naših školaraca)

FJ
fjdanm
08:31 29.06.2018.

Sad moraju priznati da je Orban bio u pravu. Europski odnarođeni činovnici se probude tek kad gori pod nogama. Prekasnooooo

PR
prajdali100
08:37 29.06.2018.

Doživjeli smo i to . Italija je udarila šakom o stol i Europa je popustila.Tako se štite nacionalni interesi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije