Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dobili most

Nakon četiri godine napokon otvoren most na Sutli

Most Miljana, Sutla (1)
Foto: Matija Topolovec/Pixsell
1/4
11.07.2012.
u 18:04

Gradnja novog mosta koji je sagrađen pokraj starog drvenog s prilaznom cestom s hrvatske strane stajala je 3,1 milijun kuna

Poslije više od četiri godine, nakon što je u travnju 2008. godine za sav promet, ali i pješake zatvoren stari drveni most preko rijeke Sutle na granici Hrvatske i Slovenije u Miljani, danas su žitelji Miljane i susjednog slovenskog Imena napokon dobili novi most.

– Gradnja ovog mosta dobar je primjer kako treba povezivati dvije države koje međusobno graniče. Ovim novim mostom najviše će profitirati ovdašnje lokalno stanovništvo, a nadamo se da će procvjetati i turizam s jedne i druge strane Sutle. Sa slovenskom stranom intenzivno nastavljamo pregovore o gradnji novih sličnih mostova i obnove postojećih, jer je to u interesu mještana i s jedne i druge strane granice – istakao je na otvorenju mosta u Miljani ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić koji je zajedno sa svojim slovenskim kolegom Zvonkom Černačem i otvorio most na sredini Sutle i to zajedničkim stiskom ruke. Otvorenje novog mosta pozdravili su i općinski načelnici Zagorskih Sela i Podčetrtka Željko Kodrnja  i Peter Misja rekavši da će ulaskom Hrvatske u EU ovaj most još više međusobno povezati Zagorce sa susjedima Slovencima, a najviše će značiti za razvoj turizma s jedne i druge strane Sutle.

Gradnja novog mosta koji je sagrađen pokraj starog drvenog, koji je pod zaštitom spomeničke baštine, a kroz ove je radove također restauriran, s prilaznom cestom s hrvatske strane, stajala je 3,1 milijun kuna, iako je prvobitno planirano da će njegova gradnja stajati 5,5 milijuna kuna. Hrvatska i Slovenija gradnju samog mosta platile su popola, a Hrvatske ceste izdvojile su još i dodatnih 700 tisuća kuna za prilazne ceste. Radove koji su trebali biti završeni do kraja svibnja, ali su zbog velikog broja kišnih dana kasnili oko mjesec i pol, izvela je pregradska tvrtka Kunagora.

Novi most sa šest nosača raspona je 24 metra, ukupna širina mu je 9,6 metara s time da je širina kolnika 6,6 metara, a sa svake strane su i pješačke staze široke 1,5 metara. Prilazna cesta dugačka je 113 i široka šest metara s trećim krakom križanja od 38 metara. Odmah nakon otvorenja mosta putnici su ga danas u poslijepodnevnim satima već mogli i prelaziti.

Ključne riječi

Komentara 3

OB
-obrisani-
18:39 11.07.2012.

hiihiiiihihi oni su most preko grabe radili 4 godine, a žele graditi pelješki most hahahahhahahahahhahahahahha

OB
-obrisani-
18:40 11.07.2012.

400 somova eura? za kaj??????? za 2 betonska nosača i malo armature i 20 kubika betona? ...morate propasti i biti gladni !

RB
Rastu Brojke
09:12 12.07.2012.

Jel ovo neka novinarska greška pa umjesto "4 mjeseca" piše krivo "4 godine"!??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije